• Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma téma cikkei

    A sztóma kialakítása

    Segédeszközellátás

    Életmód sztómával

    A sztómán keresztül ürül a széklet, ezért a sztómát közvetlenül körülvevő bőrt (perisztómális régió) óvni kell a széklettel történő közvetlen kontaktustól, mivel az olyan enzimeket tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt. Egy helyesen kialakított ileosztóma ezért 1,5-3 cm-re helyezkedik el a hasfaltól. A sztóma egy zacskóval (sztómazsák) van összekötve, ahová a széklet távozik. Az ileosztóma rendszertelenül és bármikor kiválaszthatja a székletet, akaratlagosan nem befolyásolható. A sztómát viselő pácienseknek olyan étrendet kell betartaniuk, amely nem túl híg, de semmi esetre sem kemény székletet eredményez, utóbbi elzárhatja a sztómát, előbbi esetben pedig nagyon gyakran szükség lenne a zacskó cseréjére.

    Az ileosztóma lehet ideiglenes vagy végeleges. Az ideiglenesen kialakított ileosztómára csupán a betegség gyógyulásáig van szükség. Ezután újabb operációval elzárják a hasfalon kialakított mesterséges nyílást, ami komplikációmentesen gyógyul. Néhány esetben dupla sztómát alakítanak ki, ezt loop-ileosztómának nevezzük. A kivezetett vékonybélszakaszt a hasfalhoz rögzítik. A két nyílás egymás mellett helyezkedik el. Előnye, hogy a sztóma megszüntetésekor a kis nyílás elzárása kisebb operációt igényel.

    Végleges sztóma kialakítására akkor kerül sor, ha a betegség vagy sérülés miatt a teljes vastagbelet el kell távolítani.

    Hirdetés

    Mikor szükséges ileosztómát kialakítani?

    Ileosztóma kialakítására általában viszonylag fiatal embereknél kerül sor. Szükségessé válhat krónikus gyulladásos bélbetegség, mint amilyen a colitis ulcerosa vagy Chron-betegség kezeléseként. Ezek a betegségek elkerülhetetlenné teszik, hogy a gyulladt bélszakaszt egy időre kizárják, ezzel időt adva a gyógyulásra.

    Gyakran végleges ileosztóma kialakítására van szükség a familiaris adenomatosus polyposis (örökletes béldaganat) gyógyításához. A betegség rosszindulatúvá válásának megelőzése érdekében már nagyon fiatalon sor kerülhet a vastagbél teljes eltávolítására.

    Balesetek, születési rendellenességek, vastagbéldaganatok szintén szükségessé tehetik az ileosztóma részleges vagy végleges viselését.

    Az ileosztóma használata

    Az ileosztómán keresztül hígan folyó vagy kásás széklet üríthető, mennyisége körülbelül másfél liter naponta. Ehhez a mennyiséghez nem elegendő egy sztómazsák, mivel a súlya kellemetlenül húzná a hasfalat. Ezért az ileosztóma a legtöbb esetben egy nyitott zacskóval van összekötve.

    A nyitott zacskó alsó végén található egy nyílás, amin keresztül a széklet a mosdóban kiüríthető. Ezután csiptetővel vagy tépőzárral teljesen biztonságosan lezárható.

    A sztóma alternatívái

    Az egyik lehetőség az ileum-pouch. Az operáció során a vékonybélszakaszt visszahajtják, tároló formát kialakítva, ez a széklet időszakos tárolását szolgálja, késlelteti a székletürítést. A végbélzáróizom továbbra is működik, és nincs szükség sztóma kialakítására, a székletürítés napi 8-12 alaklommal történik, de sokkal jobban szabályozható.

    A betegségtől függ, hogy ez a megoldás alkalmazható-e, 12 hónapra lehet szükség, hogy a beteg megszokja, megtanulja használni, és megfelelően működjön. Ezért alapos megfontolás szükséges mind az orvos mind a páciens részéről, mielőtt ezt a megoldást választják.

    A másik lehetőség egy olyan műtét, amelynek során egy mesterséges tárolót alakítanak ki (Kock-pouch) a vékonybél egy szakaszából, ezt a hasfalon kialakított kis nyílással kötik össze, egy különleges műtéti eljárás lehetővé teszi, hogy ez a nyílás ne nyíljon ki akkor sem, ha a Kock-pouch megtelt. Egy katéter bevezetésével a tároló naponta többször kiüríthető.

    Az eljárást a svéd sebész, dr. Kock találta fel. Ma ennél elterjedtebb eljárás az ileum-pouch.

    A sztóma ápolása, kezelése

    Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját, addig is folyamatos gondozást, ápolást igényel az érintett terület. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A sztóma ápolása, kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; stoma-welt.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2017.11.28 21:51, Megjelenés: 2017.11.28 21:51
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

    Sztómaviselők jogai

    A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.