• Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    A sztóma téma cikkei

    A sztóma kialakítása

    Segédeszközellátás

    Életmód sztómával

    A napi kiválasztott vizeletmennyiségnek 1-1,5 liternek kell lennie. Főleg a nyári hónapokban, június és szeptember között kell gondosan odafigyelni a szervezet folyadékutánpótlására.

    A széklet minőségét az elfogyasztott élelmiszerek mellett a folyadékok is befolyásolják. Annak érdekében, hogy a sztóma megfelelően működhessen, ne záródjon el és ne kelljen túl gyakran cserélni a sztómazsákot, a székletnek sem száraznak, sem túl hígnak nem szabad lennie.

    A sztómaviselőknek nem ajánlott a kedvelt, jeges italok fogyasztása. Ezek ugyanis fokozzák az izzadást és gyomorpanaszokat okozhatnak. Nyáron inkább meleg vagy szobahőmérsékletű italok fogyasztása javasolt. Egyszerre ne igyon sokat, inkább csak kis kortyokban!

    A szervezet jelzi, ha folyadékra van szüksége, először is a szomjúságérzettel. Súlyos folyadékvesztés esetén jelentkezhet fejfájás, zsibbadás, levertség, keringési zavarok, és a koncentrálóképesség is romlik. Ha nem is érzi szomjasnak magát, időnként kortyoljon egy kis folyadékot, hogy napi igényét fedezni tudja.

    Hirdetés

    Milyen italok fogyasztása ajánlott?

    Vannak italok, amelyek fogyasztása kerülendő, és vannak, amelyeket kifejezetten ajánlhatunk a napi folyadékszükséglet biztosítására. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ételeknek is van több-kevesebb víztartalma. A magas víztartalmú ételek fogyasztása is támogatja a szervezet vízháztartását.

    A következők fogyasztása ajánlott:

    • Ásványvíz (a legjobb a szénsavmentes vagy az alacsony szénsavtartalmú változat)
    • Almalé és egyéb gyümölcslevek (friss gyümölcsből otthon is elkészíthető)
    • Gyümölcsteák, gyógyteák
    • Zöldséglevek
    • Gyümölcsszeletek
    • Kis mennyiségben édesítetlen fekete tea is iható

    Kerülendő:

    • A kávé
    • A fekete tea
    • Az alkoholtartalmú italok
    • A szénsavas italok

    Magas víztartalmú élelmiszerek:

    • Gyümölcsök, zöldségek (víztartalmuk többnyire 90 % fölötti)
    • Burgonya (75 %-a víz)
    • Főtt rizs és tészták (60%-uk víz)
    • Kenyér (körülbelül egy-harmada víz)

    Tulajdonképpen a kerülendő italok fogyasztása sem tilos a sztómaviselők számára, de ezek az italok nem tesznek jót az egészségnek, ezért csak alkalmanként kis mennyiségben fogyaszthatók. Például a sokszor firissítőként fogyasztott sör alkoholtartalma miatt vizet von el a szervezetből, így nem oltja a szomjat. Ha ritkán alkoholos italt fogyaszt, a legkevésbé ártalmas egy pohár 1:1 arányú bor és víz keverék.

    Ha korábban a napi ajánlott mennyiségnél kevesebbet ivott, és nem figyelt oda a rendszeres folyadékpótlásra, a sztómaműtét után eleinte lehet, hogy kissé nehéz lesz megszoknia, hogy nap közben többször is rendszeresen igyon egy kicsit.

    Könnyebben fog menni az átállás, ha egy pohár vizet mindig elérhető távolságban tart, például a munkahelyén az íróasztalán vagy otthon az éjjeli szekrényen, az ebédlő- vagy a dohányzóasztalon vagy bárhol a lakásban olyan helyen, ahol gyakran tartózkodik. Így nem felejtkezik el a folyadékpótlásról, ami egy idő után már automatikus lesz.

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

    Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására?
    Milyen ételeket együnk?

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stoma-welt.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2017.02.27 07:38, Megjelenés: 2017.02.27 07:38
   • Cikkajánló

    Végre itt a napsütés

    Végre itt a napsütés

    Dr. Csuth Ágnes

    De hogyan hat mindez a bőrre? Az orvos hasznos tanácsai tavaszra.

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

    Sztómaviselők jogai

    A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.