• Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    A téma cikkei 

    7/1 A sztóma
    7/2 Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet
    7/3 Mit sportolhatnak a sztómával élők?
    7/4 A sztóma ápolása, kezelése
    7/5 Mit és mennyit ihatnak az ileo- és urosztómát viselő emberek?
    7/6 Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák
    7/7 Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    A napi kiválasztott vizeletmennyiségnek 1-1,5 liternek kell lennie. Főleg a nyári hónapokban, június és szeptember között kell gondosan odafigyelni a szervezet folyadékutánpótlására.

    A széklet minőségét az elfogyasztott élelmiszerek mellett a folyadékok is befolyásolják. Annak érdekében, hogy a sztóma megfelelően működhessen, ne záródjon el és ne kelljen túl gyakran cserélni a sztómazsákot, a székletnek sem száraznak, sem túl hígnak nem szabad lennie.

    A sztómaviselőknek nem ajánlott a kedvelt, jeges italok fogyasztása. Ezek ugyanis fokozzák az izzadást és gyomorpanaszokat okozhatnak. Nyáron inkább meleg vagy szobahőmérsékletű italok fogyasztása javasolt. Egyszerre ne igyon sokat, inkább csak kis kortyokban!

    A szervezet jelzi, ha folyadékra van szüksége, először is a szomjúságérzettel. Súlyos folyadékvesztés esetén jelentkezhet fejfájás, zsibbadás, levertség, keringési zavarok, és a koncentrálóképesség is romlik. Ha nem is érzi szomjasnak magát, időnként kortyoljon egy kis folyadékot, hogy napi igényét fedezni tudja.

    Hirdetés

    Milyen italok fogyasztása ajánlott?

    Lelki terhek sztómás betegként
    A sztóma kezelése könnyen elsajátítható, de felhelyezése a páciens számára komoly lelki megterhelést jelent, sőt, testképzavar kialakulására, az önértékelés csökkenésére is számítani kell! Sokan súlyos rokkantságként élik meg ezt az új állapotot, félnek a nyílás tisztántartásától, korábbi életminőségük megváltozásától, a különböző korlátozásoktól, melyek a sztóma-viselés következményei. A páciensek többsége aggódik, hogy mások is látni fogják a zacskót a ruhán keresztül, vagy hogy a kellemetlen szagot a környezet is érezni fogja. Ezért nagyon fontos, hogy az orvosok és a nővérek a beteget már az operáció előtt alaposan tájékoztassák a műtétről és annak következményeiről, valamint azokról a nehézségekről, problémákról, melyekre a páciens a későbbiekben számíthat! Sztómaműtét előtt: Készüljünk az új életre!

    Vannak italok, amelyek fogyasztása kerülendő, és vannak, amelyeket kifejezetten ajánlhatunk a napi folyadékszükséglet biztosítására. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ételeknek is van több-kevesebb víztartalma. A magas víztartalmú ételek fogyasztása is támogatja a szervezet vízháztartását.

    A következők fogyasztása ajánlott:

    • Ásványvíz (a legjobb a szénsavmentes vagy az alacsony szénsavtartalmú változat)
    • Almalé és egyéb gyümölcslevek (friss gyümölcsből otthon is elkészíthető)
    • Gyümölcsteák, gyógyteák
    • Zöldséglevek
    • Gyümölcsszeletek
    • Kis mennyiségben édesítetlen fekete tea is iható

    Kerülendő:

    • A kávé
    • A fekete tea
    • Az alkoholtartalmú italok
    • A szénsavas italok

    Magas víztartalmú élelmiszerek:

    • Gyümölcsök, zöldségek (víztartalmuk többnyire 90 % fölötti)
    • Burgonya (75 %-a víz)
    • Főtt rizs és tészták (60%-uk víz)
    • Kenyér (körülbelül egy-harmada víz)

    Tulajdonképpen a kerülendő italok fogyasztása sem tilos a sztómaviselők számára, de ezek az italok nem tesznek jót az egészségnek, ezért csak alkalmanként kis mennyiségben fogyaszthatók. Például a sokszor firissítőként fogyasztott sör alkoholtartalma miatt vizet von el a szervezetből, így nem oltja a szomjat. Ha ritkán alkoholos italt fogyaszt, a legkevésbé ártalmas egy pohár 1:1 arányú bor és víz keverék.

    Ha korábban a napi ajánlott mennyiségnél kevesebbet ivott, és nem figyelt oda a rendszeres folyadékpótlásra, a sztómaműtét után eleinte lehet, hogy kissé nehéz lesz megszoknia, hogy nap közben többször is rendszeresen igyon egy kicsit.

    Könnyebben fog menni az átállás, ha egy pohár vizet mindig elérhető távolságban tart, például a munkahelyén az íróasztalán vagy otthon az éjjeli szekrényen, az ebédlő- vagy a dohányzóasztalon vagy bárhol a lakásban olyan helyen, ahol gyakran tartózkodik. Így nem felejtkezik el a folyadékpótlásról, ami egy idő után már automatikus lesz.

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

    Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására?
    Milyen ételeket együnk?

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stoma-welt.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2017.02.27 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A hőguta tünetei - Hogyan ismerjük fel a veszélyt?

    A klasszikus hőguta Magyarországon ritka jelenség, ugyanis hazánkban még a globális felmelegedés ellenére sem alakulnak ki olyan extrém magas külső hőmérsékleti értékek, amelyek egészséges személyeknél hőgutát okozhatnának. Azonban számos veszélyeztető tényezőt ismerünk, amelyek fennállása esetén nagyobb a kockázata a nyári melegben hőguta kialakulásának.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit sportolhatnak a sztómával élők?

    Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével. Ám az új életszakasz megkezdése a sztómával egyben azt is jelenti, hogy a páciens már megnyert egy nagy csatát. A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Ennek fontos eleme lehet a sport, mely sok sztómaviselő testi és lelki egészségének fontos részét képezi.

    Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák

    Szomorú, de ma Magyarországon még mindig tabunak számít a vastag- és végbéldaganat, valamint az ezek eredményeként kialakított sztóma viselése, pedig ennek nem kellene így lennie.

    A segédeszköz-ellátás helyzete - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások