A sztóma ápolása, kezelése

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”.

A sztóma téma cikkei

A sztóma kialakítása

Segédeszközellátás

Életmód sztómával

A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Alakja rendszerint kerek, de ovális is lehet. Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját, addig is folyamatos gondozást, ápolást igényel az érintett terület. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A műtétet megelőző órákban általában a sztómaterápiás nővér az, aki ezt a helyet kijelöli, a beteggel közreműködve.

A lábadozás ideje alatt az orvos tájékoztatása és tanácsa mellett ilyenkor nagy szükség van az ápoló személyzet türelmes és megértő támogatására, fizikai és lelki segítségére. Betegünket általános állapotának javulásával párhuzamosan, fokozatosan bevonjuk a sztómaápolás mindennapi teendőibe, ez lényeges, hiszen a gyakorlatban az a tapasztalat, hogy számos esetben „undorodnak” hozzányúlni a nyíláshoz. Fontos a megfelelő segédeszköz kiválasztása és alkalmazásának bemutatása a betegnek. A varratszedés idejére a betegek többnyire már meg is tanulják sztómájuk ápolását. Az utolsó kórházi zsákcsere a beteg és a sztómaterápiás nővér együttműködésével történik, lehetőleg hozzátartozó jelenlétében.

Nagyon fontos a türelem

A sztómát viselő betegünk új életformájának kialakítása során hozzátartozóként különösen türelmesnek kell lennünk. Ez az időszak nehéz megpróbáltatást jelent a beteg és a család, de még a szakápoló számára is. Tartalmas, őszinte kapcsolatot kell kialakítani betegünkkel és a hozzátartozókkal, hogy segítsünk elfogadni és minél természetesebbé tenni az új helyzetet. Meg kell magyaráznunk, hogy a sztóma a sebgyógyulási idő után kicsi lesz, csak székletürítéskor tágul, nem fájdalmas, és az öltözet alatt észrevétlenül viselhető. Betegünk minden kérdésére választ kell adni, önbizalmát folyamatosan erősíteni és éreztetni, hogy együttműködése révén önellátási képessége teljes mértékben visszaáll.

A megfelelő eszközök kiválasztása

A gondozás során rendkívül fontos a megfelelő eszközök kiválasztása. Ennek első követelménye, hogy a bélsártartó zsák a bőr számára legyen kíméletes, az agresszív váladékokkal szemben viszont tartós és ellenálló. Legyen jó szagzáró, anyaga pedig tartós, könnyen kezelhető, továbbá észrevétlenül lehessen viselni a ruházat alatt.

A rosszul felhelyezett zsák könnyen észrevehető, hiszen a zsák csörög, nem zár rendesen, így a kellemetlen szagok, váladékok kikerülnek a zsákból.

Az eszköz lehet egy és kétrészes rendszer. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó öntapadós felülettel van összeragasztva. A tapadó felület bőrbarát, nem irritálja a bőrt. A kétrészes rendszer alkalmazásakor a sztóma köré hidrokolloid alapot helyezünk fel, mely 3-6 napig maradhat fenn a bőrön. Ebben az esetben is fontos, hogy a bőr ne ráncosodjon, mindig száraz legyen, illetve ha szőr van az érintett területen, akkor azt kell távolítani. Erre az alapra patentszerűen lehet megfelelő zsákot helyezni, szükség esetén cserélni. Mindkét rendszerben megkülönböztetünk zárt, szénszűrővel ellátott kolosztómás zsákot (bélrendszert érintő daganat esetén); nyitott, csattal zárható ileosztómás zsákot; illetve nyitott, csappal zárható, visszafolyásgátlóval kiegészítet urosztómás (vizeleti rendszerhez tartozik) zsákot.

Táplálkozási szabályok sztómás betegeknek

A sztómás beteg táplálkozását illetően a következőkre kell figyelni (a teljesség igénye nélkül): ügyelni kell a durva rostot tartalmazó ételekre (mint például narancs, gomba szőlő, szilva), mivel ezek rostja összecsapzódhat, és ileust (bélelzáródást) okozhatnak. A sztóma ürülését akaratlagosan nem szabályozhatjuk, tudni kell, hogy az egyes ételek után milyen reakció várható. Például kenyér, sajt, tejföl, kolbász, apró magvas gyümölcsök, sör fogyasztása után puffadás, bűzös gázok várhatók, tehát otthonról való elindulás előtt nem tanácsos ilyesmit fogyasztani.

Az első pár hónapban érdemes minden ételt kipróbálni (a rostos élelmiszereken kívül), és tapasztalati úton fogyasztani ezeket a jövőben, hiszen egyénenként máshogy reagálunk a különböző anyagokra.

A táplálkozás szempontjairól részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Higiénia, tisztálkodás

Lényeges a bőr folyamatos és alapos ápolása. A folyékony széklet enzimeket tartalmaz, amely marhatja a bőrt, ezért állandó bőrápolás kell. Higiéniára nagy hangsúlyt kell fektetni!

Sztoma (nyílás) gondozása: szappannal vagy egyéb fertőtlenítőszappannal mossuk. Minden esetben töröljük szárazra a gombás fertőzések elkerülés érdekében. Ne használjunk bőrápoló krémeket, mert a sztomazsák így nem tud a bőrhöz tapadni. Hintőporok, egyéb krémek, sztomaápoláshoz használatos krémek, szerek használata ajánlott. Kerüljük az alkoholos lemosókat, mert roncsolják a szöveteket, és vérzést okozhatnak.

Folyamatosan figyeljük a sztoma körüli bőr állapotát, küllemét a gyulladások elkerülésének kialakulása érdekében.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.