• A sztóma ápolása, kezelése

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”.

    A sztóma téma cikkei

    A sztóma kialakítása

    Segédeszközellátás

    Életmód sztómával

    A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Alakja rendszerint kerek, de ovális is lehet. Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját, addig is folyamatos gondozást, ápolást igényel az érintett terület. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A műtétet megelőző órákban általában a sztómaterápiás nővér az, aki ezt a helyet kijelöli, a beteggel közreműködve.

    A lábadozás ideje alatt az orvos tájékoztatása és tanácsa mellett ilyenkor nagy szükség van az ápoló személyzet türelmes és megértő támogatására, fizikai és lelki segítségére. Betegünket általános állapotának javulásával párhuzamosan, fokozatosan bevonjuk a sztómaápolás mindennapi teendőibe, ez lényeges, hiszen a gyakorlatban az a tapasztalat, hogy számos esetben „undorodnak” hozzányúlni a nyíláshoz. Fontos a megfelelő segédeszköz kiválasztása és alkalmazásának bemutatása a betegnek. A varratszedés idejére a betegek többnyire már meg is tanulják sztómájuk ápolását. Az utolsó kórházi zsákcsere a beteg és a sztómaterápiás nővér együttműködésével történik, lehetőleg hozzátartozó jelenlétében.

    Hirdetés

    Nagyon fontos a türelem

    A sztómát viselő betegünk új életformájának kialakítása során hozzátartozóként különösen türelmesnek kell lennünk. Ez az időszak nehéz megpróbáltatást jelent a beteg és a család, de még a szakápoló számára is. Tartalmas, őszinte kapcsolatot kell kialakítani betegünkkel és a hozzátartozókkal, hogy segítsünk elfogadni és minél természetesebbé tenni az új helyzetet. Meg kell magyaráznunk, hogy a sztóma a sebgyógyulási idő után kicsi lesz, csak székletürítéskor tágul, nem fájdalmas, és az öltözet alatt észrevétlenül viselhető. Betegünk minden kérdésére választ kell adni, önbizalmát folyamatosan erősíteni és éreztetni, hogy együttműködése révén önellátási képessége teljes mértékben visszaáll.

    A megfelelő eszközök kiválasztása

    A gondozás során rendkívül fontos a megfelelő eszközök kiválasztása. Ennek első követelménye, hogy a bélsártartó zsák a bőr számára legyen kíméletes, az agresszív váladékokkal szemben viszont tartós és ellenálló. Legyen jó szagzáró, anyaga pedig tartós, könnyen kezelhető, továbbá észrevétlenül lehessen viselni a ruházat alatt.

    A rosszul felhelyezett zsák könnyen észrevehető, hiszen a zsák csörög, nem zár rendesen, így a kellemetlen szagok, váladékok kikerülnek a zsákból.

    Az eszköz lehet egy és kétrészes rendszer. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó öntapadós felülettel van összeragasztva. A tapadó felület bőrbarát, nem irritálja a bőrt. A kétrészes rendszer alkalmazásakor a sztóma köré hidrokolloid alapot helyezünk fel, mely 3-6 napig maradhat fenn a bőrön. Ebben az esetben is fontos, hogy a bőr ne ráncosodjon, mindig száraz legyen, illetve ha szőr van az érintett területen, akkor azt kell távolítani. Erre az alapra patentszerűen lehet megfelelő zsákot helyezni, szükség esetén cserélni. Mindkét rendszerben megkülönböztetünk zárt, szénszűrővel ellátott kolosztómás zsákot (bélrendszert érintő daganat esetén); nyitott, csattal zárható ileosztómás zsákot; illetve nyitott, csappal zárható, visszafolyásgátlóval kiegészítet urosztómás (vizeleti rendszerhez tartozik) zsákot.

    Táplálkozási szabályok sztómás betegeknek

    A sztómás beteg táplálkozását illetően a következőkre kell figyelni (a teljesség igénye nélkül): ügyelni kell a durva rostot tartalmazó ételekre (mint például narancs, gomba szőlő, szilva), mivel ezek rostja összecsapzódhat, és ileust (bélelzáródást) okozhatnak. A sztóma ürülését akaratlagosan nem szabályozhatjuk, tudni kell, hogy az egyes ételek után milyen reakció várható. Például kenyér, sajt, tejföl, kolbász, apró magvas gyümölcsök, sör fogyasztása után puffadás, bűzös gázok várhatók, tehát otthonról való elindulás előtt nem tanácsos ilyesmit fogyasztani.

    Az első pár hónapban érdemes minden ételt kipróbálni (a rostos élelmiszereken kívül), és tapasztalati úton fogyasztani ezeket a jövőben, hiszen egyénenként máshogy reagálunk a különböző anyagokra. 

    A táplálkozás szempontjairól részletesebben ebben a cikkben írtunk.

    Higiénia, tisztálkodás

    Lényeges a bőr folyamatos és alapos ápolása. A folyékony széklet enzimeket tartalmaz, amely marhatja a bőrt, ezért állandó bőrápolás kell. Higiéniára nagy hangsúlyt kell fektetni!

    Sztoma (nyílás) gondozása: szappannal vagy egyéb fertőtlenítőszappannal mossuk. Minden esetben töröljük szárazra a gombás fertőzések elkerülés érdekében. Ne használjunk bőrápoló krémeket, mert a sztomazsák így nem tud a bőrhöz tapadni. Hintőporok, egyéb krémek, sztomaápoláshoz használatos krémek, szerek használata ajánlott. Kerüljük az alkoholos lemosókat, mert roncsolják a szöveteket, és vérzést okozhatnak.

    Folyamatosan figyeljük a sztoma körüli bőr állapotát, küllemét a gyulladások elkerülésének kialakulása érdekében.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2012.07.20 23:23, Megjelenés: 2012.07.20 23:23
   • Cikkajánló

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA