• Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    Szerző: Németh Károly

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Segédeszközök

    Egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    4/1 Sztómáról, nem csak sztómásoknak
    4/2 Sztómásként sztómazsák nélkül létezni nem lehet
    4/3 A beöntés segíthet
    4/4 Segítséggel könnyebb

    A sztómás léthez hozzátartoznak a segédeszközök. Segédeszközök megnevezés definíciója: „Átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő emberek személyes használatába adott orvostechnikai, vagy ápolási eszköz, amely használata során nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét”. (2006. évi XCVIII.tv: 3.§ 6.)

    Alapelvként egy megállapítás: „Megfelelő minőségű és mennyiségű segédeszközök hiányában a sztómások életminősége, életkilátásaik nagymértékben romlana, ill. -mondhatnánk úgy is- teljes mértékben ellehetetlenülne”.

    Említettem, sztómazsák nélkül az élet elképzelhetetlen. Választékában sokféle létezik. Fő fajtáját tekintve van, az un. egyrészes, ill. a kétrészes fajta. Annak eldöntése, hogy ki-ki melyiket használja, az-az egyén, az orvosa, valamint a sztómaterápiás nővér feladata. Annak eldöntésében, hogy ki, mit és milyen segédeszközt használ, közrejátszhat életkora, testalkata, az egyén sztómájának milyensége, a megszokás, az érintett személy új iránti fogékonysága, más irányú betegségei, értelmi és érzelmi képességei, stb.

    Hirdetés

    A sztóma műtétet követően a sztómaterápiás nővér betanítja a segédeszközök
    -köztük a zsákok- használatát. Ebben az időpontban még nincs saját tapasztalat, tehát az érintett személynek nagyon nagy könnyebbséget jelent minden, a betanító nővértől kapott segítség. Választékában nagyon sokfajta sztómazsák létezik, nem egyszerű annak eldöntése, hogy melyiket válasszuk. Tapasztalatom szerint, életük során sokan ragaszkodnak ahhoz a fajtához, típushoz, amivel az első alkalommal megismertették őket. Pedig az esetek többségében van jobb, testhezállóbb, hasznosabb is, csak nem tudnak róla. Sajnos a segédeszközgyártók nyilvánosan nem ismertethetik termékeiket az érintettek körében. Miért? Egyszerű a válasz, nem reklámozhatják a termékeiket. Pedig egy ilyen termékismertető nem nevezhető reklám tevékenységnek, az ilyen ismertető előadásnak a termék biztonságos használatára kell(ene) szorítkoznia, ezzel is segítve a termék megismerését, biztonságos, rendeltetésének megfelelő használatát, ezáltal biztosítva a sztómás személy komfortérzésének, az élet elviselhetőségének növelését.

    Minőségi követelmények

    Az előbbiekben említettem, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű segédeszközök hiányában a sztómások élete teljes egészében ellehetetlenülne. Nézzük meg, milyen minőségi követelményei vannak a sztómazsákoknak?

    Jól ragadjon a bőrre, a széklet súlya alatt ne váljon le a beteg testéről. Legyen megfelelő űrtartalmú, vízálló, ne zörögjön, ne eressze át a hangokat, illatokat. Levételkor ne roncsolja a bőr felületét. Legyen diszkrét, ruhán, fehérneműn keresztül ne látszódjon. Hogy csak a legfontosabbakat említsem. Látszik, sok követelménynek kell megfelelni a jó segédeszköznek. Van magyarországi gyártás, mondhatom jó minőségben. Azt, hogy ez a minőség megfelel-e a világszínvonalnak is, nem tudom. Csak bízom benne, hogy a magyarországi gyárban is világszínvonalú terméket állítanak elő.

    Mennyiségi kérdés a sztómás lét egyik legtöbbet hangoztatott és vitatott kérdése. Hány darab sztómazsák szükséges az emberi (európai) élethez? Egyértelmű választ nagyon nehéz, mondhatni, lehetetlen adni. Az egyik embernek nagyon kevés a biztosított darabszám, a másiknak szűkösen, de elég, a harmadiknak pont elég, a negyediknek sok.

    Milyen tényezők befolyásolják a szükséges darabszámot?

    Befolyásoló tényező lehet a műtét időpontjától eltett időszak. Közvetlenül a műtétet követően a biztosított darabszám többszöröse szükséges. Miért? Tapasztalatlanság a segédeszköz felhelyezésének terén sok leválást eredményez. Műtétet követően gyakori hasmenés a jellemző, a műtétkor lerövidített bélszakasz kisebb mennyiségű székletet tud megtartani, ezáltal gyakoribb a széklet ürítése. Étkezések milyensége, az elfogyasztott étel fajtája és mennyisége mind-mind meghatározó. Mindezek együttesen indokolják a több darabszámot. Az idő előrehaladtával javul(hat) a helyzet, -majd a colosztómások esetében az irrigálás elkezdésével- normalizálódik(hat) a darabszám igénye. A hazai ellátás nemzetközi összehasonlításban, nem a legrosszabb, de nem is a legjobb. Mindenesetre Európában van jobb ellátású ország -több is-, és nekünk is abba az irányba kellene haladnunk.

    A segédeszköz használata során kritikus kérdés az egyén életkora, a korszerű segédeszköz használatának elsajátítására való hajlandósága. Mert hiába az új, modern eszköz, ha a használó csak a régi, de megszokott, de ugyanakkor elavult termékhez ragaszkodik. Akkor van nagyon nagy baj, ha ezeket az elavult termékeket a gyártó kivonja a további gyártásból, megszűnik a további beszerezhetőségének lehetősége, és a sztómaviselő személy akkor szembesül vele, és kénytelen „beletanulni” az új termék használatába.

    (Németh Károly, aki tizennégy éve él sztómával)

    4/1 Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül | 4/2 | 4/3 A beöntés segíthet - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

     

    Módosítva: 2015.08.13 23:23, Megjelenés: 2015.08.13 23:23
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

    Sztómaviselők jogai

    A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.