Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Szív-érrendszer - Egészségmegőrzés cikkek

Mellkasi fájdalom - Stressz vagy szívbetegség?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2017-11-07 05:21

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet annak, aki megtapasztalja, különösen, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személyről van szó. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a pánik szindróma és a szívbetegség okozta tünet különbségeire hívta fel a figyelmet.

Tudja meg, Önnek mekkora a trombózishajlama

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
2017-10-04 16:04

Napjainkban egyre inkább nagyobb figyelmet kap a trombózis és annak megelőzése. Ez nem is csoda, hiszen évről évre nő a halálos esetek száma, mely elsősorban a fogamzásgátló tabletták elterjedésének és a nem megfelelő életmódnak köszönhető. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista éppen ezért a trombózis hajlam felmérésére, a rizikóbecslésére hívja fel a figyelmet.

Megelőzhető az amputáció?

Hypertonia - Prof. Dr. Járai Zoltán
2017-08-28 20:09

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában.

Így növeli a dohányzás az érelmeszesedés kockázatát

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2017-06-09 13:11

Az érelmeszesedésnek (arteriosclerosis) különféle rizikófaktorai vannak. Ezek legtöbbje az életmódunkból adódik. A legnagyobb kockázatot jelentő tényezők egyike a dohányzás, melynek központi szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában.

A hosszú utazás egészségügyi kockázata

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő
2017-04-15 21:41

Valóban létezik összefüggés a hosszabb utazások és a mélyvénás trombózis kialakulása közt? Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő hasznos tanácsai a hosszú útra készülőknek.

Forradalmi változás a koleszterinszint csökkentésében

Magyar Kardiológusok Társasága - Dr. Tóth Kálmán
2017-03-30 09:41

Óriási lépés, nagyobb esélyek a szív- és érrendszeri betegek gyógyításában - sikerrel zárult a koleszterinszint-csökkentésben áttörést jelentő egyik legnagyobb klinikai vizsgálat. Ezt jelentették be az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) 2017. évi kongresszusán. Soha ilyen drámai mértékben nem tudták még csökkenteni a kóros értékeket, bevált azoknál is, akiknél más hatóanyagokkal ezt nem sikerült elérni.

Miért fontos az alsó végtagi érszűkület szűrése?

Dr. Holjencsik Tamás, érsebész főorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
2016-08-07 05:11

Az érszűkület az érelmeszesedés következménye. Az érelmeszesedés az egész érrendszert érinti, de súlyossága, a szűkület mértéke különböző lehet.

Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

Sportorvosi Központ - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus
2016-08-05 07:38

A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2016-06-14 14:55

Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a nézőtéren és a képernyők előtt is. Ám a kedvenc csapatunk győzelméért való drukkolás, vagy vereségével járó érzelmi hullámvasút növeli bizonyos szívbetegségek kockázatát.