A szapora pulzus veszélyei

MTI
megjelent:

Már 1997-ben nagy feltűnést keltett egy statisztika, mely bemutatta, hogy az emlősök élettartama és szívműködésének szaporasága szorosan összefügg.

Azoknak a felnőtteknek, akiknek nyugalmi helyzetben is szaporább a pulzusa, nagyobb az esélye arra, hogy korábban lesz koszorúér-betegségük, mint azoknak, akik lassú szívdobogással élnek - közölte egy kanadai kutató össze az Európai Szívgyógyászok Társaságának tudományos folyóiratában.

Már 1997-ben nagy feltűnést keltett egy statisztika, mely bemutatta, hogy az emlősök élettartama és szívműködésének szaporasága szorosan összefügg. Az egér pulzusszáma percenként 700 körül mozog, az elefánté pedig átlagosan 25.

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Mire utal a pulzusszám?

Az egerek, ha nincs a közelben macska, két évig is elélhetnek, ami így is csak töredéke az ormányosok több évtizedes élettartamának.

Korunkban az ember az egér és az elefánt életkilátása között meghúzható egyenesbe nem illik bele.

A római vagy a görög birodalom időszakában a polgárok háború nélküli időszakban is csak két-három évtizedig éltek. Ma ennek háromszorosát, négyszeresét remélheti mindenki, aki az egészséges életmód híve.

Pulzusszám és halálozás - van összefüggés

A kanadai Jean-Claude Tardif áttekintette azokat a vizsgálatokat, amelyek a pulzusszám és a halálozás közötti összefüggéssel foglalkoznak.

A hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
A hirtelen szívhalál

Egy néhány éve közölt tanulmány csaknem hatezer egészséges férfi sorsát követte 23 éven keresztül.

Minél gyorsabban vert valakiknek a szíve nyugalmi helyzetben, annál nagyobb volt az esélye hirtelen szívhalál bekövetkezésére. Ez az összefüggés akkor is érvényesült, ha a többi, jól ismert kockázati tényezőt, például a dohányzást vagy a cukorbetegséget is figyelembe vették.

Hasonló kapcsolatot figyeltek meg magas vérnyomású emberek nagy csoportjában is.

Fölvetődött annak az esélye, hogy a percenkénti pulzusszám valamilyen módon gyorsítaná a koszorúér-betegség előrehaladását.

Gyors szívműködés, nagyobb kockázat a szívrohamra

Tardif és munkacsoportja 24 913 olyan felnőtt adatait gyűjtötte össze, akik 15 év alatt kerültek koszorúér-betegség gyanúja miatt szívkatéteres vizsgálatra.

Itt is az derült ki, hogy a gyors szívműködésűek csoportjában lényegesen nagyobb volt a szívroham kockázata, mint azok között, akiknek a szíve lassabban dobogott.

Ez az összefüggés a nők és férfiak esetében egyaránt megfigyelhető volt.

Állatkísérletek is történtek ennek tisztázására és az eredmények ott is hasonlóak voltak.

Majmok esetében a koszorúér-betegség lassabban haladt előre a lassúbb szívműködésű állatok csoportjában.

(MTI)

Cikkajánló

Pulzus
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Wafa Dina, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.