A leggyakoribb ödémák kezelési lehetőségei

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ödémaképződés számos betegség esetén megjelenhet. Leggyakrabban szívelégtelenség, veseelégtelenség, májelégtelenség és mélyvénás trombózis szerepelnek a kiváltó okok között. Egyes terhességi kórállapotok is vezethetnek ödéma megjelenéséhez.

A téma cikkei - Ödéma

2/1 Ödéma - Mi okozhatja?
2/2 A leggyakoribb ödémák kezelési lehetőségei

Az ödémák kezelése a kiváltó októl függően történik

Szívelégtelenség esetén

Szívelégtelenség esetén magát a szívelégtelenséget leghatékonyabban a kiváltó ok megelőzésével, illetve a már kialakult betegség lehető legkorábbi gyógyításával lehet kezelni. A terápia hármas célzatú:

  • a szívelégtelenséghez vezető alapbetegség korrigálása/gyógyítása,
  • a szívelégtelenség okozta tünetek kezelése,
  • a szívelégtelenséget súlyosbító életmódbeli tényezők megszüntetése.

Az alapbetegség gyógyításakor nyitott szívműtét során vagy szívkatéterezés útján korrigálhatók a szívelégtelenséghez vezető szívbillentyű-eltérések, a szívüregek közötti kóros összeköttetések, illetve a koszorúerek elzáródása. Gyógyszeresen kezelhető a szívizomgyulladás, a magas vérnyomás betegség és a pajzsmirigy túlműködése, melyek szintén szívelégtelenség kialakulásához vezethetnek.

Mi a mixödéma?

Gyakori kérdések Néhány hónapja mindkét lábszáramon piros foltok jelentek meg, melyek szinte teljesen körbe veszik a lábamat.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász válasza az Orvos válaszol rovatban

A krónikus szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében vízhajtóknak, egyes értágító és ritmusszabályozó gyógyszereknek, valamint véralvadásgátlóknak van szerepe.

A vízhajtók adásával az ödéma mérséklése cél. Egyes vízhajtók mellékhatásként káliumveszteséget okoznak, emiatt egyidejűleg káliumpótlásra is szükség lehet. A digoxin gyakran alkalmazott gyógyszer krónikus szívelégtelenség kezelésében. Hatását a szívösszehúzódások erejének növelésével és a túl gyors szívműködés lassításával éri el. Az értágítók elernyesztik, tágítják a vérereket, így csökkentik a vérnyomást és könnyítik a szív munkáját. Leggyakrabban az úgynevezett ACE- gátlókat használják. Krónikus szívelégtelenség esetén a kitágult, csökkent összehúzódással rendelkező szívüregekben gyakori a vérrögképződés. A vérrögök a keringésbe jutva létfontosságú szervek vérellátásának akadályozásával életveszélyes károsodást okozhatnak. Ezért fontos ilyen esetben a véralvadásgátló gyógyszeres kezelés beállítása.

Dohányzás, alkoholfogyasztás okozta ödéma esetén

A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzott sóbevitel, a túlsúly egyrészt fokozott kockázat szívelégtelenség kialakulására, másrészt a már meglévő szívelégtelenség esetén a tünetek súlyosbodásához vezethetnek. Fentiek miatt a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról történő leszoktatás, a sószegény diéta bevezetése és a kontrollált testsúlycsökkentés kiemelt jelentőséggel bírnak a megelőzés, illetve kezelés terén is.

Veseproblémák esetén

A veseelégtelenség esetén fellépő ödéma jellemzően az arcon, valamint a lábszárakon jelentkezik. Vese eredetű ödéma kezelésében a kiváltó ok célzott kezelésén túl az ödéma csökkentésére szintén vízhajtók adása javasolt. Végstádiumú veseelégtelenség esetén a visszatartott folyadék (és salakanyag) csökkentésére művesekezelést (dialízis) kell alkalmazni.

Májbetegség esetén

Nyiroködéma

Nyiroködéma esetén a nyirokrendszer elégtelensége miatt fehérjedús folyadék lép ki a szövetek közötti térbe. Ezt a szövetek közötti kóros felhalmozódást nevezik vizenyőnek vagy ödémának. Mi válthatja ki a nyiroködémát? Milyen tünetei vannak? Milyen komplex kezelést igényel?

Bővebben A nyiroködéma okai és kezelése

Májelégtelenség esetén csökken a fehérjetermelés. Az alacsony fehérjeszint miatt egyrészt testszerte ödéma, másrészt ascites (hasüregi folyadékgyülem) jelenik meg. Az ascites kialakulásához hozzájárul az úgynevezett portális (máj fővéna) vénás nyomás emelkedése is.

Májelégtelenség esetén az ödéma mérsékelhető a só- és folyadékbevitel korlátozásával, vízhajtó adásával. Vízhajtó alkalmazása esetén ellenőrizni kell a napi testsúlycsökkenés mértékét és rendszeres vérvétel szükséges az ionszintek ellenőrzése miatt is. A felszaporodott hasüregi folyadék lebocsátása is szükségessé válhat, amennyiben a vízhajtók adásával annak mennyisége nem csökken kellő mértékben. Ez az úgynevezett ascites punkció, mely során helyi érzéstelenítésben egy közepesen vastag tű segítségével az ascites lebocsátásra kerül.

Mélyvénás trombózis esetén

Mélyvénás trombózis betegségben az érintett végtag (leggyakrabban alsó végtag) duzzanata észlelhető. A kiterjedés attól függ, hogy a vérrög (thrombus) mely szinten zárja el az eret. Mélyvénás trombózis esetén a terápia alapja a véralvadásgátló kezelés, mely bőr alá adott (subcutan) heparin terápiával indul, majd ezt váltja fel a szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszer. Egyes esetekben, amikor szájon át nem szedhető véralvadásgátló (pl. terhességben), a terápia a subcutan heparin marad. Kiterjedt (úgynevezett magasra terjedő) mélyvénás trombózis esetén, illetve ha az tüdőembóliával szövődik, szükség lehet vérrögoldó kezelésre (fibrinolysis) is.

Mélyvénás trombózis esetén a trombózis későbbi szövődményének, az úgynevezett postthrombotikus szindróma kivédésére javasolt kompressziós harisnya viselése, mellyel csökkenthető a trombózis következtében kialakuló másodlagos visszeresség, krónikus ödémaképződés és lábszárfekély kialakulásának esélye.

Várandósság esetén

Terhesség során egészséges kismamáknál is megfigyelhető kismértékű ödémaképződés a lábszárakon az utolsó hetekben, mely kímélő életmód betartásával csökkenthető. Terhességi toxémiában testszerte nagyfokú ödéma alakul ki, magas vérnyomással és fehérjevizeléssel együtt, súlyos esetben epilepsziás görcsökkel és a méhlepény keringési elégtelenségével szövődik.

Terhességi toxémia kezelésében elsődleges a vérnyomáscsökkentők alkalmazása (alfa-metildopa, béta-blokkoló, kalciumcsatorna-blokkoló). Kisdózisú aspirin adásával javítható a méhlepény keringése. Toxémiában tilos a só- és folyadékmegszorítás, illetve vízhajtók alkalmazása az ödéma csökkentése érdekében, mert azok alkalmazása a méhlepény keringési elégtelenségéhez vezethet!

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Ez is érdekelheti Önt Ödéma - Mi okozhatja?

Cikkajánló

D-vitamin-bevitel télen
D-vitamin-bevitel télen

Segíthet-e a szoláriumozás?

Influenza és megfázás
Influenza és megfázás

Hogyan tudunk különbséget tenni?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.