Mit kell tudni a vérrögről? Mi a trombus és mi az embólus?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Mit jelentenek ezek a fogalmak? Mi hajlamosít a kialakulásukra, mihez vezethetnek, milyen szervekben, testrészekben okozhatnak gondot, akár életveszélyes állapotot?

Szervezetünkben vérerekben áramló vér biztosítja a keringést. A folyamatos vérellátás biztosítja a megfelelő oxigénnel és tápanyaggal való ellátást, illetve a salakanyagok és szén-dioxid elszállítását.

A vér ideális áramlását számos tényező befolyásolja. Ahhoz, hogy az áramlás egyenletes legyen, a keringő vér nem alvadhat meg az érpályában. Ha ez mégis bekövetkezik, annak számos, akár életet is veszélyeztető szövődménye is lehet.

Két fogalmat kell elkülöníteni, melyek használata sokszor hibásan történik:

A trombus az érpályában lokálisan – helyben – megalvadt vérből kialakult vérrög, az érfalhoz tapad, nem terjed tovább. Ez az érintett eret zárja el (vénát, de akár artériát is) trombózist okozva.

Ugyanakkor a vérrög le is szakadhat és tovább terjedhet a keringéssel, távol okozva elzáródást, azaz embóliát. A leszakadt vagy elinduló trombust, mely máshol okoz elzáródást, embólusnak nevezzük.

Mi okozhat vérrögképződést?

A vérrögképződés kialakulásának okai lehetnek veleszületett hajlam következményei. Számos genetikai eltérést ismerünk, amelyek hajlamosítanak trombózis kialakulására. A legtöbbjük vérvétellel szűrhető. Természetesen ez a speciális, időigényes és meglehetősen költséges vizsgálat elvégzése csak indokolt esetben történik meg (pl. kialakult eltérés esetén, fogamzásgátló tabletta felírása előtt, családban kialakult trombózis esetén indokolt esetben, meddőség bizonyos formáiban).

Sok esetben a hajlam nem önmagában okoz vérrögképződést, egyéb hajlamosító tényező megléte mellett inkább.

Örökletes hajlamra gyakran utal a fiatal korban – sokszor indok nélkül – kialakuló trombotikus esemény, szokatlan lokalizációban kialakuló, vagy ismételten megjelenő vérrögképződés.

A szerzett hajlam, vagy történés hatására kialakuló trombotikus események sora is szerteágazó lehet. A leggyakrabban előforduló okok:

  • műtét
  • immobilitás, vagyis tartósan ágyban fekvés
  • fekvőgipsz
  • terhesség, szülés, gyermekágyi időszak
  • daganatos betegség
  • dohányzás
  • krónikus betegségek
  • vese- vagy májelégtelenség
  • hormonális kezelések
  • fogamzásgátló szedése
  • autoimmun vagy hematológiai betegségek
  • kiserek/visszerek nem megfelelő egészségi állapota

A vérrögképződés folyamata

A vérrögképződés folyamata

Leggyakoribb elhelyezkedés trombus/embolia esetén

Trombus kialakulása leggyakrabban a vénás rendszerben fordul elő.

Az elsődlegesen előforduló lokalizációja az alsó végtag (főleg erőteljes visszeresség mellett) felületes vénás hálózatában, mind a lábszár mélyvénáiban, súlyosabb esetben a térd fölötti, akár a kismedencébe terjedően.

Minden más estben kell hajlamosító tényezőre pluszban gondolni (pl. felső végtag, sérülés, gipszviselés után, anatómiai eltérés után, ténylegesen veleszületett hajlam esetén, májvénatrombózis esetén, hematológiai vagy gasztroenterológiai betegségben).

A vénás rendszerből kiinduló embólia „célállomása” leggyakrabban a tüdő erei. Ez az állapot életet is veszélyeztethet, ha mindkét főütőér elzáródása – lovaglóembólus – hirtelen alakul ki. A tüdő végágaiban kialakuló embólia pedig akár tünetmentes is lehet.

A szív pitvarában kialakuló trombus (elsősorban ritmuszavar és tág pitvar fennállása esetén) helyben szívelégtelenséget, embóliaként az agyi erekben megállva stroke kialakulását okozza.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.