• Mikor érdemes megfontolni a barázdazárást?

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

        A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt.

        Röviddel a fog áttörése után, megindulhat a fog szuvasodása, ezért az utóbbi évtizedekben felmerült a gondolat, hogy megoldást jelenthet, ha a fogak barázdáit és gödröcskéit megfelelően tapadó anyaggal lezárják. Barázdazárást követően nem tudnak megtelepedni a baktériumok, a fogfelület könnyen tisztíthatóvá válik, ezáltal védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen. Jelentősége elsősorban a megfelelő szájhigiénével rendelkező gyerekek, kezdeti barázdaszuvasodásainak lezárásában van.

        Hirdetés

        Érdemes barázdazárást kérni

        • mély, nem öntisztuló barázdák, gödröcskék esetén,
        • ha a fog ép, a vizsgáló szonda hegye nem akad meg benne,
        • a fog kevesebb, mint három éve tört át,
        • ha a beteg testi és/vagy szellemi fogyatékos.
        • öntisztuló, nem mély barázdák,
        • fogszuvasodás,
        • a fog több mint három éve tört át és ép,
        • nem teljesen előtört fog,
        • a beteg nem együttműködő.

        A barázdazáráshoz használt anyag lehet Bis-GMA, amely lehet kémiai kötésű, vagy fényrekötő, fluoridos vagy fluoridmentes. Lehet üvegionomer cement (GIC), amely kémiailag képes kötődni a foghoz, de van fényre kötő változata is.

        A barázdazárás menete

        1. Fogtisztítás: alapos fogmosás a páciens részéről.
        2. A fogzománc savas maratása, amely eltávolítja a zománc felső kb. 10 µm-es részét, ezáltal a zománcfelszín akár ezerszeresére nőhet, s ez kedvező feltételeket teremt a barázdazáró anyag kötéséhez,
        3. Mosás, szárítás.
        4. A barázdazáró anyag felvitele: cél, hogy a barázdát lehetőleg teljes mélységben feltöltsük.
        Barázdazárás; Forrás: www.adc.hu
        Barázdazárás - Forrás

        Az ún. kiterjesztett barázdazárás akkor szükséges, ha a barázdák vagy gödröcskék mélyén, már kezdődő szuvasság látható, a vizsgáló szonda hegye megakad. Ekkor a fogorvos a szuvas barázdarészt fúróval feltárja, a szuvasságot eltávolítja, alábélelő anyag alkalmazását követően a barázdarendszert barázdazáró anyaggal lezárja.

        Az alkalmazás sikerét számos tényező befolyásolja, így a kivitelezési technika pontossága, a barázda szuvasodásmentessége, az anyag felhelyezésének időpontja (a fog áttörése után a leghatásosabb). A tapasztalatok szerint a barázdazáró anyag, kettő-négy évig meggátolja a barázdaszuvasodás keletkezését. Sajnos a módszer költséges, munka-, anyag-, és időigényes, ezért rutinszerűen nem alkalmazható.

        A megelőzés a legjobb gyermekünknek

        Amennyiben a gyermeket fel tudjuk készíteni arra, hogy mi fog történni vele a fogorvosi rendelőben és elérjük együttműködését, sokat tudunk tenni azért, hogy fogai sokáig egészségesek maradjanak.

        A fog előrehaladott szuvasodása esetén már mindenképpen komolyabb fogorvosi beavatkozás szükséges, ami a gyermeknek sokkal nagyobb fizikai és lelki megterhelést jelent - gondoljunk csak az érzéstelenítő adására, a fogfúrásra, a gyökérkezelésre, a foghúzásra.

        Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész

        Módosítva: 2020.06.27 11:33, Megjelenés: 2018.04.13 05:21
      • Cikkajánló

        Autizmus lányoknál

        Autizmus lányoknál

        Cs. K., fordító

        Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

        Szúnyogcsípés

        Szúnyogcsípés

        B. M., szakfordító

        A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

        Fogfájás a koronavírus-járvány idején

        A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

        A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

        Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA