Stressz

Stressz

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-12-08 17:03

Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

A pánikbetegségben szenvedők száma egyre nő

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-07-25 13:03

Ki ne tapasztalta volna már, hogy egy nehezebb életszakaszban, szorongó, kétségekkel teli, kimerült időszakban pánikot érez. Nem mindenki tudja pontosan megfogalmazni, nevén nevezni, de a tünetei egyértelművé teszik a diagnózist egy szakszerű vizsgálat után.

A nyaralás mint stresszforrás

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
2022-07-25 04:03

A mindennapos munka fáradtságát, a hétköznapok monotóniáját, a stressz folytonos nyomását, az állandósulni látszó energiahiányt valamilyen formában „orvosolni” kell. Ellenkező esetben könnyen komoly betegségek alakulhatnak ki.

A stressz is vezethet cukorbetegséghez

Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta
2022-07-22 21:33

Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

Az érzelmi trauma hatásai az agyra

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-07-12 09:33

Sokan úgy vélik, hogy a gyermekkori traumák hatásai a felnőttkorra is komoly hatással lehetnek, és ez igaz is.

A természet patikájának leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye, a kamilla

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2022-07-11 13:03

Az orvosi székfű (kamilla), latin nevén Matricaria recutita szárított fészekvirágzatát használjuk fel a gyógyászatban. E növény hazánk területén is vadon terem az Alföldön. Erről a területről a kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül.

Stresszkezelés, de hogyan? - Stresszkezelési módszerek

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
2022-07-04 18:33

Napjainkban a stresszkezelés rendkívül divatos szó, amellyel rengeteg fórumon találkozhatunk tudományos és közérthető formában egyaránt. Az sem ritka, hogy valamilyen egészségügyi problémával kapcsolatban halljuk, hogy: "túl stresszes" vagy "ne stresszeljen rá". Ez így mind szép és jó, de mit értünk azalatt, hogy stresszkezelés? Hogyan tehetünk hétköznapi emberként a stresszmentes mindennapokért?

Milyen tényezők hajlamosítanak a függőségekre?

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
2022-07-01 09:33

Sokszor felmerülhet a kérdés: hogyan lehetett volna megelőzni a függőséget, még mielőtt az kialakult volna? Honnan tudhatom, hogy szerettem nem sodródik-e valamilyen szenvedélybetegség felé? Mik az addikcióra hajlamosító tényezők?

Félelem a szüléstől: a tokofóbia

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-06-22 12:03

A terhesség és a szülés jelentős események a nők életében. Bár többségében örömteli időszakról van szó, stressz és szorongás forrása is lehet. A nők gyakran aggódnak a szülés során fellépő fájdalom miatt, és amiatt is, hogy valami rosszul sülhet el. Ezek mind normális aggodalmak, amelyeket szinte minden terhes nő tapasztal valamilyen szinten.