Stressz

Stressz

Mozaikcsaládok problémáinak kezelése - tippek és terápia

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
2022-08-24 12:33

A mozaikcsaládok vagy patchwork-családok különböző kifejezések a vegyes családokra vagy „mostohacsaládokra”. Ez a mára már szintén gyakori családi felállás akkor fordul elő, amikor egy gyermekes személy újraházasodik. Kettő-öt évbe is telhet, amire az új családnak teljesen sikerül alkalmazkodni a vegyes családi dinamikákhoz.

Stressz és magas vérnyomás - Együtt jár?

WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
2022-08-23 19:03

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a krónikus mentális stressz és a magas vérnyomás közt összefüggés áll fenn. A krónikus mentális stressz többféle okra vezethető vissza.

Nem csak a sörgyártás alapanyaga: a komló

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2022-08-23 14:03

A felfutó komlót (Humulus lupulus), mely Európában őshonos, már az ókorban is ismerték, azonban a sört kedvelők nagy száma miatt mára az egész földgolyón termesztik. Először Plinius, a Krisztus utáni első században élt sztoikus filozófus említi írásaiban.

Nyaralás utáni boldog munkakezdés? Miért ne?

Budai Egészségközpont - Andrássy Fanni
2022-08-22 11:58

Hónapokig tervezzük a nyaralást: lefoglaljuk a szállást, megveszünk minden szükséges dolgot és készítünk egy útitervet a látnivalókról. Mikor végre eljön a nagy nap, izgatottan várjuk az indulást, hogy végre kiszakadjunk a hétköznapok forgatagából és feltöltődjünk kicsit.

A pánikbetegségben szenvedők száma egyre nő

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-07-25 13:03

Ki ne tapasztalta volna már, hogy egy nehezebb életszakaszban, szorongó, kétségekkel teli, kimerült időszakban pánikot érez. Nem mindenki tudja pontosan megfogalmazni, nevén nevezni, de a tünetei egyértelművé teszik a diagnózist egy szakszerű vizsgálat után.

A nyaralás mint stresszforrás

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
2022-07-25 04:03

A mindennapos munka fáradtságát, a hétköznapok monotóniáját, a stressz folytonos nyomását, az állandósulni látszó energiahiányt valamilyen formában „orvosolni” kell. Ellenkező esetben könnyen komoly betegségek alakulhatnak ki.

A stressz is vezethet cukorbetegséghez

Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta
2022-07-22 21:33

Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

Az érzelmi trauma hatásai az agyra

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
2022-07-12 09:33

Sokan úgy vélik, hogy a gyermekkori traumák hatásai a felnőttkorra is komoly hatással lehetnek, és ez igaz is.

Stresszkezelés, de hogyan? - Stresszkezelési módszerek

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
2022-07-04 18:33

Napjainkban a stresszkezelés rendkívül divatos szó, amellyel rengeteg fórumon találkozhatunk tudományos és közérthető formában egyaránt. Az sem ritka, hogy valamilyen egészségügyi problémával kapcsolatban halljuk, hogy: "túl stresszes" vagy "ne stresszeljen rá". Ez így mind szép és jó, de mit értünk azalatt, hogy stresszkezelés? Hogyan tehetünk hétköznapi emberként a stresszmentes mindennapokért?