Stressz

Stressz

Milyen tényezők hajlamosítanak a függőségekre?

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
2022-07-01 09:33

Sokszor felmerülhet a kérdés: hogyan lehetett volna megelőzni a függőséget, még mielőtt az kialakult volna? Honnan tudhatom, hogy szerettem nem sodródik-e valamilyen szenvedélybetegség felé? Mik az addikcióra hajlamosító tényezők?

Félelem a szüléstől: a tokofóbia

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
2022-06-22 12:03

A terhesség és a szülés jelentős események a nők életében. Bár többségében örömteli időszakról van szó, stressz és szorongás forrása is lehet. A nők gyakran aggódnak a szülés során fellépő fájdalom miatt, és amiatt is, hogy valami rosszul sülhet el. Ezek mind normális aggodalmak, amelyeket szinte minden terhes nő tapasztal valamilyen szinten.

Tehet-e a krónikus stressz az allergia kialakulásáról?

Panoráma Poliklinika - Dr. Pászka Dóra, Dr. Spányik András
2022-06-17 15:09

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a gyermekkori tartós stressz? Kérdések, amelyekre egyre fontosabb megfelelő válaszokat kapnunk.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

Sleepcenter - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus főorvos
2022-06-11 18:33

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek közt - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti.

Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
2022-06-04 07:33

Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek, és a túlzott mértékű stressznek valóban a hajunk is a kárát látja?

Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
2022-05-30 13:03

A családterápia módot és lehetőséget kínál a családoknak az egészséges, működő család kialakítására vagy fenntartására. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése.

A stressztől valóban meg lehet őszülni?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-05-29 11:33

Sokszor halljuk a mondást, miszerint a bánattól, szomorúságtól és aggodalomtól meg lehet őszülni. De vajon valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között, vagy ez csak fölösleges riogatás?

Munkahelyi stressz okozta magas vérnyomás

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-24 22:03

Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra. Normális ez vagy kóros jelnek tekintendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-05-22 19:33

A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet.