Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

A családterápia módot és lehetőséget kínál a családoknak az egészséges, működő család kialakítására vagy fenntartására. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése.

Családterápia - A téma cikkei

2/1 Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?
2/2 Miben segíthet a családterápia?

A családterápia segíthet a család egészének a gyógyulásában. Segíthet a család minden tagjának konkrét, pozitív változásokat elérni és megtartani.

Mindannyian a családdal kezdjük ezt az életet. A család állhat a vér szerinti rokonokból, örökbefogadó szülőkből, de akár szorosan összetartozó szomszédságból vagy nevelőcsaládból is egyaránt. Ez a család, amelyet születésünkkor szerzünk, életünk minden területére hatással van, az első pillanatoktól az utolsóig. A családunk hatással van arra, hogy kik vagyunk és kivé válunk, jóban és rosszban. Megtanuljuk szókincsüket, szokásaikat és rituáléikat, valamint azt, hogyan tekintsük és figyeljük meg a minket körülvevő világot. Azt is megtanuljuk, hogyan szeressünk és hogyan lépjünk kapcsolatba másokkal ezekből az első fontos kapcsolatokból.

Ha egészséges családba születünk, egészséges kapcsolatokkal, akkor valószínűleg megtanuljuk, hogyan tartsunk fenn egészséges kapcsolatokat. Ha olyan rosszul működő családba születünk, amely küzd a kapcsolatteremtésért, akkor az is lehet, hogy nehezen tudunk kapcsolódni másokhoz. Bár kétségtelenül nem szerencsés a második típusú családba születni, ez nem változtathatatlan helyzet. Szinte minden család szembesül valamiféle működési zavarral, de a legtöbb család képes rá, hogy megtartsa vagy visszaszerezze a teljesség és a boldogság érzését, és ennek egy kiváló eszköze a családterápia. A családterápia szokásos céljai a kommunikáció javítása, a családi problémák megoldása, a speciális családi helyzetek megértése és kezelése, a jobban működő otthoni környezet megteremtése.

Mi az a családterápia?

A családterápia egy olyan pszichoterápiás kezelési forma, amelyet kifejezetten a családok mentális egészségét és működését érintő problémák megoldására terveztek. Segítségével átsegíthető a család egy nehéz időszakon, egy jelentős átalakuláson, vagy a családtagok mentális vagy viselkedési egészségügyi problémáin. Segíthet az egyes családtagoknak erősebb kapcsolatok kialakításában, javíthatja a kommunikációt és kezelheti a családi rendszeren belüli konfliktusokat. A családterápia az egyének problémáit a nagyobb egység, a család kontextusában szemléli. Az ilyen típusú terápia feltételezése az, hogy a problémákat nem lehet sikeresen kezelni vagy megoldani a csoport – jelen esetben a család – dinamikájának megértése nélkül. Azaz: a család működési módja befolyásolja, hogy egy adott személy problémái hogyan alakultak ki.

A gyermekek viselkedési vagy érzelmi problémái gyakori okok egy családterapeuta felkeresésére, mivel a gyermek problémái nem légüres térben keletkeztek és léteznek, és valószínűleg foglalkozni kell velük a családdal összefüggésben.

Megjegyzendő, hogy a családterápiában vagy a tanácsadásban a „család” kifejezés nem feltétlenül jelent vérrokonokat. Ebben az összefüggésben „család” az, aki „hosszú távú támogató szerepet tölt be az életében, ami nem feltétlenül jelent vérrokonokat vagy családtagokat egy háztartásban”.

A családterápia elsődleges céljai közé tartozik a családi problémák megoldása, valamint a családok előtt álló egyedi problémák megértése, és egy érzelmileg élhetőbb otthoni környezet megteremtése.

A családterápia típusai

Többféle családterápiás megközelítés létezik. Néhány főbb irányzat, amivel találkozhat, a következők:

Családi rendszerterápia vagy más néven rendszerszemléletű családterápia:

Ez a fajta megközelítés arra összpontosít, hogy segítse az embereket kapcsolataik erősségeinek hasznosításában, például a mentális egészségügyi problémák leküzdése céljából.

Funkcionális családterápia:

Ez egy rövid távú kezelés, amelyet gyakran alkalmaznak olyan fiatalok számára, akik kockázatos viselkedéssel, erőszakkal vagy szerhasználattal kapcsolatos problémákkal küzdenek. Segít a tinédzsereknek és a családoknak megoldást keresni, mindeközben bizalmat és tiszteletet épít ki kölcsönösen minden egyes személy iránt.

Narratív családterápia:

Ennek az irányzatnak a képviselői arra ösztönzik a családtagokat, hogy mindegyikük mesélje el a saját történetét, hogy megértsék, hogyan formálják ezek a tapasztalatok azt, hogy kik is ők, és hogyan viszonyulnak másokhoz. Ha ezzel a narratívával dolgoznak a terápiás üléseken, a személy elkezdheti objektívebben szemlélni a problémákat, mintha csak a saját beszűkült nézőpontjából közelítené meg a dolgokat.

Pszichoedukáció:

Ez a fajta kezelés arra irányul, hogy segítse a családtagokat jobban megérteni a mentális egészségi állapotokat. Ha többet tudnak a gyógyszerekről, a kezelési lehetőségekről és az önsegítő megközelítésekről, csoportokról, a családtagok egy jobban összetartó támogató rendszerként működhetnek együtt.

Támogató vagy más néven szupportív családterápia:

Ez a fajta terápia egy biztonságos környezet megteremtésére összpontosít, ahol a családtagok nyíltan megoszthatják érzéseiket, és támogatást kaphatnak családjuktól.

Egyes terapeuták ragaszkodhatnak a családterápia egy bizonyos típusához. Ezzel szemben mások eklektikusabb, multimodálisabb megközelítést alkalmazhatnak, amely magában foglalja a különböző típusú kezelések szempontjait és eszköztárát kifejezetten a család szükségleteihez igazítva.

Technikák

A családterápiában alkalmazott technikák – terápiás eszköztár, feladatok – jellemzően olyan tényezőktől függnek, mint a terapeuta elméleti orientációja és a család sajátos szükségletei. Ezeknek a technikáknak a többsége az érzelmi tudatosság javítására, a családon belüli jelentős változások segítésére irányulnak, elősegítve azt, hogy a családtagok képessé váljanak olyan dolgok elfogadására, amelyeket nem tudnak befolyásolni. Mindezek mellett ezek a technikák még a kommunikáció és az együttműködés javítására összpontosítanak.

Néhány gyakran használt módszer:

Viselkedéses vagy kognitív terápiás technikák:

Ezek a módszerek gyakran a készségek képzésére és a pszichoedukációra összpontosítanak azzal a céllal, hogy segítsenek a családtagoknak a konkrét problémák megoldásában. Például egyes helyzetek modellezése és a szerepjáték segíthet a családtagoknak kommunikációs problémák megoldásában.

Pszichodinamikus technikák:

Ezek a módszerek annak felmérését foglalják magukban, hogy az egyes családtagok hogyan értelmezik és reagálnak azokra a problémákra, amelyekkel szembesülnek. A terapeuta a családdal együtt dolgozik, hogy annak tagjai új érzelmi belátásokat fejlesszenek ki, és felfedezzék a hatékonyabb válaszadás új módjait.

Strukturális technikák:

Ezek a módszerek arra összpontosítanak, hogy segítsék a családtagokat a családon belüli határok és erőviszonyok, dinamikák felismerésében és alakításában. Az ilyen technikák segíthetnek a családoknak új határok kialakításában és olyan rutinok kialakításában, amelyek javítják a család működését.

A családterápiában alkalmazott egyéb speciális technikák közé tartozhat az empátia gyakorlásának elsajátítása, az érzelmi érvényesítés, a reflektív (figyelmes, visszajelző) hallgatás és a kognitív újrakeretezés.

Cikkünk folytatódik Miben segíthet a családterápia?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.