• A szteroidok használatának veszélyes terjedése

    Szerző: MTI

    A mind lenyűgözőbb sportteljesítmények érdekében a sportolók gyakran semmitől sem riadnak vissza, egyre gyakoribbak a doppingbotrányok. Az ügy azonban már az élsportot is kinőtte: sok fiatal csak azért szed szteroidokat, hogy férfiasabbnak látsszon.

    A férfi nemi hormon, a tesztoszteron a kamaszkortól kezdve alakítja ki a másodlagos nemi jelleget - az izomzat erősödését, a férfias szőrzetet. Ez a hormon az alapja mind több testépítő hormonkészítménynek, melyeket a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a labdarúgók 14 százaléka rendszeresen szed.

    Suraj Achának, a La Jolla Sportorvosi Klinika orvosigazgatójának a témában közölt tanulmányát a Mescape Cardiology közölte.

    Hirdetés

    Acha és munkatársai az orvosi szakirodalmat 1987 januárjátől 2009 decemberéig nézték át. Az izomzatot építő hormonok használatáról ezen idő alatt 49 tanulmány jelent meg és négy állatkísérletet ismertető közlemény. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kényes téma miatt kevés megfelelő módszerrel végzett vizsgálat zajlott.

    Elsőként Ben Johnson a világklasszisok közül

    A kutatók idézik a nagyszerű futó, Ben Johnson esetét, aki 1988-ban olimpiai aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban. Szervezetében azonban nagymennyiségű stanzolol hormont találtak, ezért megfosztották címétől.

    A doppingszereknek a sportolók az orvoslásban használatos adagok öt-tizenötszörösét használják. Achar emlékeztet arra, hogy nem Ben Johnson volt az első vezető sportoló, aki ilyen hormonokkal igyekezett teljesítményét növelni.

    A súlyemelők már évtizedek óta alkalmazták ezeket a szereket. Finn súlyemelőknek, akik így erősítettek, 12 éves megfigyelési idő során halálozási esélyük hússzor lett magasabb, mint egészséges kortársaiké.

    A hormont szedők "rossz" (LDL) koleszterinszintje megnő, "jó" (HDL) koleszterinje csökken. Vérnyomásuk emelkedik és ultrahangos módszerekkel igazolták, hogy nemcsak a szívnek azon izomterületei erősödnek, melyek fokozzák a teljesítményt, hanem azok a részek is, melyeknek megvastagodása később előnytelen változást jelent. További hátrány a máj károsodása.

    A szteroidok mellékhatásai


    Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak. A szteroidok mellékhatásai>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.06.17 13:27, Megjelenés: 2011.06.17 13:27
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Az ionok, ionpótlás jelentősége sportolóknál

    Az ionháztartás és a vízháztartás nem választható külön egymástól. Az emberi szervezetben található nagy mennyiségű folyadék tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat. Az ionok elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok.

    Az alváshiány visszaveti egy sportoló teljesítményét

    A legtöbb sportoló tudatában van annak, hogy a kellő mennyiségű alvás fontos a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez, de eddig ez csak egy elmélet volt bizonyítékok nélkül. Kutatók utánajártak mennyi alváshiány befolyásolja a teljesítményt, és hogyan.

    Gyorsabban, erősebben, doppingolva

    Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való teljesítménynövelésen fognak. Mégis minden évben újra és újra többen is megpróbálják az izmok és ész harca helyett szteroidok és hormonok segítségével legyőzni a másikat. Léteznek olyan szerek is, amiket nem mutat ki egyetlen teszt sem.

    Az élsportoló is szorong

    A sportolók élete állandó megmérettetés, a figyelem fokozottan összpontosul rájuk, nemzetek szurkolnak, szorítanak értük, ám a teljesítménykényszer és az állandó megfelelési vágy sokszor csak nehezen oldható szorongással párosul. Szorongásra ugyan szükség van, de ha egészségtelen méreteket ölt, az a sportoló teljesítményére is hatással lehet.

    Sportkardiológia profiknak és amatőröknek

    A sportolók szívének egészségére, illetve a rendszeres ellenőrzésre leginkább sajnos csak az úgynevezett hirtelen szívhalál esetén szokás gondolni. Holott a mozgás megkezdése előtt és az edzések során is fontos lenne a kardiológiai kontroll.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA