• Férfias típusú hajhullás nőknél

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a nőknek is okozhat problémát. A folyamat lefutása azonban eltérő.

    Miközben a férfiaknak eleinte a halántékukon kezd ritkulni a hajuk, később pedig a homlokuk felől a fej hátsó része felé halad a kopaszodás folyamata, addig nőknél inkább a haj ritkulása a fejtetőn, a haj választékánál jellemző, ahol a fejbőr is láthatóvá válik. A hajkorona teljes elvesztése azonban nagyon ritkán fordul elő.

    A hajhagymák túlérzékenyek a férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal, illetve annak bomlástermékével, a dihidrotesztoszteronnal (DHT) szemben. A hajhagyma károsodik, és a haj növekedése lelassul. Ennek következtében a hajszálak vékonyabbak lesznek és rövidebbek, és a folyamat odáig folytatódik, amíg a fejbőrön finom, gyengén pigmentált, puha pehelyszerű hajszálak maradnak.

    A hajhullás többnyire csak a változókor után kezdődik meg. Ezért a férfi és női nemi hormonok egyensúlyának az eltolódása a felelős. A férfi nemi hormonok aránya a korábbihoz képest megnő. A hajhullás mellett gyakran olyan tünetek is jelentkeznek, mint bőrproblémák vagy fokozott faggyútermelés.

    Hirdetés

    A férfias típusú hajhullás kezelése

    A kihullott hajszálakat nem lehet pótolni. Egyetlen mód van, ami kivételt képez: a hajbeültetés.

    A terápia célja, hogy a hajhullást megakadályozzák. Ezt úgy lehet elérni, hogy a hajhullást okozó dihidrotesztoszterontól megvédik a hajhagymát, így megakadályozva annak roncsolódását. Az alfatradiol nevű hatóanyag megakadályozza annak az enzimnek a működését, amely a tesztoszteron DHT-vé történő átalakításáért felelős. Az alfatradiol nőknél és férfiaknál is alkalmazható.

    Pozitív hatása lehet a minoxidilnek is, ám a hatásmechanizmusát ma még pontosan nem ismerik. A minoxidilt tilos alkalmazni terhesség és szoptatás ideje alatt, mivel károsíthatja a fejlődő magzatot és a kisbabát.

    Azok a fogamzásgátló tabletták, amelyek ösztrogén mellett speciális gesztagént is tartalmaznak, szintén hatékonyak lehetnek a férfias típusú hajhullás kezelésében. A gesztagénnek férfi nemi hormonok ellen irányuló (antiandrogén) hatása van, és így védi a hajhagymákat.

    A hajhullás gyógyszeres kezelését a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Mihelyt a szer szedését abbahagyják, a hajhullás ismét folytatódik.

    A hajhullás specifikus kezelése történhet kombinált készítményekkel, melyek kéntartalmú aminosavat és B-vitamint tartalmaznak, ezek a haj növekedését szolgálják.

    Az androgén hajhullás problémájával küszködők számára gyógyszertárakban és herbáriákban kaphatóak fito-koffein komplexet tartalmazó készítmények is, melyeket külsőleg, helyileg kell alkalmazni.

    Együnk a hajunkért!

    Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhullás a tápanyagokban szegény étrend eredménye is lehet. Ez a megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett ritkán fordulhat elő. Azonban az alkoholizmus, a stressz és a túlzásba vitt diétázás (így pl. az anorexia is) szintén okozhat hajhullást. A haj egészségéhez szükség van vitaminokra, nyomelemekre, fehérjékre és ásványi anyagokra is. Bővebben a haj számára fontos vitaminokról, nyomelemekről, és az azokat tartalmazó élelmiszerekről

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2017.05.09 16:38, Megjelenés: 2017.05.09 16:38
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Hajhullás és a hormonok

    A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

    Mi okozhat hajhullást?

    A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Nőknél hormonális változások és stressz hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége.

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

    A női hajhullás okai

    Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog. A már nem természetes hajhullásnak több oka is lehet, mint például a hormonok károsodása például a szülés vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori, hogy a hajszálak elvékonyodnak. Az ösztrogénszint csökkenése átmenetileg megzavarhatja a haj növekedésének az életciklusát.

    Az esztétikai kezelés alapelve: természetesség, mértékletesség

    Már az ősember is próbálta szépíteni magát - arcfestésre sárga alapozót használt, a púderét mangánércből nyerte. Az ókori egyiptomiak naponta olajozták magukat.

    A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.

    Mi okozhat hajhullást?

    A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Nőknél hormonális változások és stressz hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége. A hajhullás okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus ad felvilágosítást.

    Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

    Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA