Emésztés és az ételintolerancia

Foodtest - Támogatott tartalom
megjelent:

Aki egészséges ételeket eszik, jól érzi magát! Valóban így van ez? Nem feltétlenül, ha ételintoleranciája van. Nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is árthatnak. (x)

Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek emésztési rendellenességeket idézhetnek elő, mint például az irritábilis bél szindrómát vagy szivárgó bél szindrómát.

Emésztés és az egészség

A jól működő emésztőrendszer fontos az egészséghez. Elsősorban a vékonybél sejtjein keresztül szívódnak fel a tápanyagok, illetve a bélrendszer nagyon fontos eleme az immunrendszernek. A bélrendszer a legfontosabb védelmi rendszer az étel allergének, étel útján terjedő fertőzések és ételmérgezések ellen.

Ételintolerancia alakulhat ki, ha az emésztőrendszer nem megfelelően működik, amit számos tényező okozhat (stressz, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, antitestek, kandida fertőzés, stb.). A bélrendszer gyulladásakor előfordulhat, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a tápanyagokat az idegen anyagoktól és az emésztés felborul. Ekkor a szervezet a részben megemésztett ételfehérjéket idegen, mérgező anyagként kezeli és IgG antitesteket termel ellenük. Az IgG antitest-ételantigén komplexek lerakódnak a bélnyálkahártyán és irritációt vagy gyulladást okoznak. A bél nyálkahártyájának gyulladása ételintoleranciát okozhat, mivel az emésztőrendszer nem tuja pontosan azonosítani az ételeket.

Szivárgó bél szindróma

A szivárgó bél szindrómát okozhatja az ételintolerancia. A szivárgó bél szindróma okozhat helytelen abszorpciót (emésztőrendszerben megfelelően emésztett táplálékból a tápanyagok a bélrendszer falán át a belső környezetbe (vér- vagy nyirokkeringésbe) kerülnek.) növelve az IgG reakció valószínűségét több étel esetében.

A szivárgó bél szindróma az ételintolerancia következménye, mivel az IgG antitest-antigén komplexek felhalmozódnak a bélrendszerben és gyulladást okoznak. A szivárgó bél probléma rosszabbodik, ha a problémás ételt rendszeresen fogyasztjuk, ugyanis a rendszeres fogyasztás miatt folyamatosan antitest- antigén komplexek keletkeznek, melyek gyulladásban tartják és áteresztőbbé teszik beleket. Az ételintolerancia mérés segít megtalálni a problémás ételeket. Ha nagyszámú ételre mutat érzékenységet a teszt, az a szivárgó bél szindróma jelzése. A szivárgó bél kezelésével az ételintoleranciák közül sok megszűnik.

Irritábilis bélszindróma (IBS)

A népesség 10-15 %-a szenved irritábilis bélszindrómában. Az irritábilis bélszindróma tünetei a puffadás, váltakozó hasmenés és székrekedés, erős hasfájás. A szindróma tüneteit csak kevés gyógyszer képes csökkenteni. Az ételintolerancia méréssel kiszűrhetőek azok az ételek, melyek reakciót okoznak és megfelelő diéta alkalmazásával megszűntethetőek a tünetek. Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni. Mivel a panaszokat szervi eltérés nem kíséri, ezért az esetek többségében a túlzott mértékű stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért. Több kutatás is igazolta, hogy a panaszok oka ételintolerancia is lehet, és az érzékenységet okozó ételek kizárásával csökkenthetők, vagy akár megszüntethetők a tünetek.

Az IBS betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást a FOODTEST.

(FOODTEST)

Cikkajánló

Permetezés Permetezés

Mire figyeljünk a permetszerek használata közben?

Nők intim egészsége Nők intim egészsége

Mit tehetünk a hüvely egyensúlyának helyreállításáért és fenntartásáért? (x)

Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges...

Laktózérzékeny betegek táplálkozása

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből....

Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre...

Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és...

Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek...

Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.