Emésztés és az ételintolerancia

Szerző: FOODTEST

Aki egészséges ételeket eszik, jól érzi magát!- Valóban így van ez? Nem feltétlenül, ha ételintoleranciája van. Köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, a finomított szénhidrátok és cukrok, vagy akár a túl sok koffein is károsak lehetnek. Azonban nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is árthatnak. (x)

Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek emésztési rendellenességeket idézhetnek elő, mint például az irritábilis bél szindrómát vagy szivárgó bél szindrómát.

Emésztés és az egészség

hasfájás

Ételintolerancia alakulhat ki, ha az emésztőrendszer
nem megfelelően működik.

A jól működő emésztőrendszer fontos az egészséghez. Elsősorban a vékonybél sejtjein keresztül szívódnak fel a tápanyagok, illetve a bélrendszer nagyon fontos eleme az immunrendszernek. A bélrendszer a legfontosabb védelmi rendszer az étel allergének, étel útján terjedő fertőzések és ételmérgezések ellen.

Ételintolerancia alakulhat ki, ha az emésztőrendszer nem megfelelően működik, amit számos tényező okozhat (stressz, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, antitestek, kandida fertőzés, stb.). A bélrendszer gyulladásakor előfordulhat, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a tápanyagokat az idegen anyagoktól és az emésztés felborul. Ekkor a szervezet a részben megemésztett ételfehérjéket idegen, mérgező anyagként kezeli és IgG antitesteket termel ellenük. Az IgG antitest-ételantigén komplexek lerakódnak a bélnyálkahártyán és irritációt vagy gyulladást okoznak. A bél nyálkahártyájának gyulladása ételintoleranciát okozhat, mivel az emésztőrendszer nem tuja pontosan azonosítani az ételeket.

Szivárgó bél szindróma

A szivárgó bél szindrómát okozhatja az ételintolerancia. A szivárgó bél szindróma okozhat helytelen abszorpciót (emésztőrendszerben megfelelően emésztett táplálékból a tápanyagok a bélrendszer falán át a belső környezetbe (vér- vagy nyirokkeringésbe) kerülnek.) növelve az IgG reakció valószínűségét több étel esetében.

A szivárgó bél szindróma az ételintolerancia következménye, mivel az IgG antitest-antigén komplexek felhalmozódnak a bélrendszerben és gyulladást okoznak. A szivárgó bél probléma rosszabbodik, ha a problémás ételt rendszeresen fogyasztjuk, ugyanis a rendszeres fogyasztás miatt folyamatosan antitest- antigén komplexek keletkeznek, melyek gyulladásban tartják és áteresztőbbé teszik beleket. Az ételintolerancia mérés segít megtalálni a problémás ételeket. Ha nagyszámú ételre mutat érzékenységet a teszt, az a szivárgó bél szindróma jelzése. A szivárgó bél kezelésével az ételintoleranciák közül sok megszűnik.

Irritábilis bélszindróma (IBS)

FOODTEST

Ha Ön most jelentkezik, a vizsgálat árából 10 % kedvezményt kap. Hivatkozzon a WEBBetegre!

Medical Partner Humán Diagnosztikai Laboratórium
2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
tel: 06 1 424 09 69
email: [email protected]

A népesség 10-15 %-a szenved irritábilis bélszindrómában. Az irritábilis bélszindróma tünetei a puffadás, váltakozó hasmenés és székrekedés, erős hasfájás. A szindróma tüneteit csak kevés gyógyszer képes csökkenteni. Az ételintolerancia méréssel kiszűrhetőek azok az ételek, melyek reakciót okoznak és megfelelő diéta alkalmazásával megszűntethetőek a tünetek. Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni. Mivel a panaszokat szervi eltérés nem kíséri, ezért az esetek többségében a túlzott mértékű stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért. Több kutatás is igazolta, hogy a panaszok oka ételintolerancia is lehet, és az érzékenységet okozó ételek kizárásával csökkenthetők, vagy akár megszüntethetők a tünetek.

Az IBS betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást a FOODTEST.

(FOODTEST)

Módosítva: 2011.06.29 11:25, Megjelenés: 2011.06.29 11:25
Címkék: Foodtest
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Országos tisztifőorvos: változik a...

Az elmúlt heti adatokat tekintve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.