Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

Ételallergia

Ételallergiáról akkor beszélünk, ha bizonyos kis mennyiségű étel- vagy ételalkotó elfogyasztása után viszonylag gyorsan allergiás tünetek (bőrkiütés és viszketés, köhögés, fulladás, orrfolyás, haspuffadás, hasi görcs, hányinger, hasmenés) jelentkeznek. A folyamat lényege, hogy a bevitt allergén ellen IgE-típusú antitest termelődik, mely az allergénhez kötődik, és hízósejtekből hisztamin kibocsátását provokálja. A hisztamin felelős az allergiás tünetekért.

Hogyan állapítható meg az ételallergia?

A diagnózishoz fontos tudni, hogy a családi és az egyéni kórelőzményben szerepel-e egyéb allergiás megbetegedés (allergiás kötőhártya gyulladás, allergiás eredetű orrfolyás, asztma, ekcéma), illetve hogy milyen étel, az elfogyasztást követően mennyi idővel és milyen tüneteket okoz.

Az ételnapló segíthet

Amennyiben ezek alapján az ételallergia lehetősége felmerül, érdemes ételnaplót vezetni az étkezési szokásokról és a tünetekről.

Eliminációs diéta

Ha az ételnapló alapján egy vagy több étel gyanúsnak bizonyul, érdemes ezeket néhány hétre kiiktatni az étrendből (eliminációs diéta), majd ha a tünetek megszűnnek, ezek kis mennyiségét ismét bevinni a kialakuló tünetek megfigyelése mellett. Abban az esetben, ha bizonyos étel elfogyasztása komoly tüneteket (pl. fulladás, gégevizenyő) okozott, akkor az ismételt bevitel (provokációs próba) tilos és életveszélyes.

Ételintolerancia

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha bizonyos étel- vagy ételalkotó elfogyasztása napokkal-hetekkel később aspecifikus tünetek (bőrelváltozások /pattanások, kiütések, ekzéma/, ismétlődő migrénes fejfájás, alvászavar, álmatlanság, izületi fájdalmak, súlyproblémák /hízás vagy fogyás/, puffadás, hasmenés, székrekedés) kialakulásához vezet. Jellemző ilyenkor IgG-típusú autoantitestek termelődése, mely az aspecifikus tünetek kialakulásáért felel.

Bőrpróba

A beteg fizikális vizsgálatát követően az orvosi rendelőben bőrpróba végezhető, melynek segítségével meghatározható a bizonyos ételalkotókra adott reakció. A vizsgálat során a gyanús anyag kis mennyiségét az alkar vagy a hát bőrére helyezik, majd a bőrt egy tűvel megszúrják, ezáltal a vizsgált anyag kis mennyisége bejut a bőr alá. Az adott ételre való allergia esetén a szúrás helye megduzzad és vörös lesz. Vénás vér vételéből meghatározható a bizonyos allergénre adott magas IgE-válasz.

Hogyan állapítható meg az ételintolerancia?

Jellemző, hogy a betegek panaszainak hátterében álló okot részletes vizsgálatokkal sem tudnak felfedezni illetve az, hogy már meglévő krónikus bélbetegségek (IBS, Crohn-betegség, colitis ulcerosa) tüneteit ételintolerancia felerősítheti. A diagnózis felállítását ételintolerancia teszt segíti, mely során egy csepp vérből az intoleráns ételalkotó ellen termelődő IgG-autoantitestek immunológiai (ELISA) módszerrel történő kimutatása történik. A kimutatott ételalkotó hosszan tartó elhagyása-mennyiségi csökkentése a panaszok megszűnéséhez-csökkenéséhez vezethet.

Dr. Szigeti NóraForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.