Nagyon speciális allergiafajták, ritka allergének

WEBBeteg
frissítve:

Számos olyan anyag kiválthat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél, amiről nem is gondolná. Allergia kialakulhat új, az adott személynél allergénként eddig nem ismert anyagokkal szemben is, a diagnosztizálást pedig tovább nehezíti, hogy tudtunkon kívül is kapcsolatba kerülhetünk allergénekkel.

Miért fordulhatnak elő váratlan allergiás reakciók?

A legismertebb allergének közé tartoznak a pollenek, bizonyos gyakran fogyasztott élelmiszerek, továbbá a poratka, állatszőrök és a penészgomba. Számos meglepő anyag vagy hatás is kiválthat azonban allergiás reakciót.

  • Leggyakrabban olyan anyagokra adott reakciókra kell gondolni a ritka allergiák között, amelyekkel az emberek többsége naponta találkozik káros hatások nélkül. Az egyéni reakciók, az immunológiai folyamatok egyedisége magyarázza azt, hogy az emberek egy kis részénél az adott anyag allergiás reakciót vált ki.
  • Más esetekben ismert allergénekről beszélhetünk, de a környezetünkben való előfordulásuk ritka. Az sem kizárt, hogy olyan anyagra vagyunk allergiásak, amellyel még soha nem találkoztunk. Az utóbbi évtizedekben hazánk piacaira például egyre több olyan gyümölcs kerül, amit korábban alig ismertünk. A trópusi gyümölcsök évszázadok óta táplálékot biztosítanak az ott élő embereknek, és legtöbbször semmi káros hatást nem tapasztalnak fogyasztásuk során, ám hazánkban már allergiás tüneteket okozhatnak.
  • Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, amit sok tudós a környezetszennyezés hatásával magyaráz. A levegőbe kerülő füstgázok kölcsönhatásba léphetnek különböző virágporokkal, módosítva a pollenallergiát kiváltó hatását. Így fordulhat elő, hogy míg az adott molekula eredeti formájában évszázadokon át nem váltott ki immunreakciót az emberi szervezetből, módosult formában erős allergiát idéz elő.
  • Végül az is előfordulhat a meglepő allergiák körében, hogy egy adott anyag - kémiai szerkezetének hasonlósága miatt - keresztreakcióként okoz allergiás panaszokat valamely más allergénre érzékeny embereknél.

Példák a ritka allergiákra

Víz okozta csalánkiütés (vízallergia) - A vízallergia rendkívül ritka állapot. Viszkető és fájdalmas csalánkiütéseket okoz, amikor bőrük vízzel érintkezik. Mivel sajnos jelenleg nincs hatékony kezelés erre az állapotra, a víz eredetű csalánkiütésben szenvedő egyéneknek különleges óvintézkedéseket kell tenniük, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák bőrük vízzel való érintkezését.

Napallergia - Napallergia esetén napfény hatására hisztemint szabadítanak fel a bőr hízósejtjei, és csalánkiütések jelennek meg a bőrön, percekkel a napozás után. Az ilyen allergiában kerülniük kell a napfénynek való kitettséget, antihisztaminokat és fényvédő készítményeket kell használniuk. A napfény allergia nem azonos az ún. fotoallergiás reakcióval, amely során valamilyen vegyi anyag (pl. smink, gyógyszerek) hatása változik meg a napfény hatására, és ez okoz reakciókat.

Hidegallergia - A hideg urticaria esetén a hideg hőmérsékletnek való kitettség csalánkiütés kialakulásához vezet a bőrön. Ez az allergiás reakció hideg levegő, hideg víz, vagy akár hideg ételek vagy italok fogyasztása esetén fordulhat elő. A tünetek a bőrpírtól és viszketéstől a súlyosabb reakciókig, például duzzanatig és anafilaxiáig terjedhetnek. Gyógymódja nem létezik, de a reakciók intenzitása csökkenthető a hideg elkerülése mellett antihisztaminok szedésével.

Edzés által kiváltott anafilaxia - Az edzés által kiváltott anafilaxia egy súlyos allergiás reakció, amely fizikai aktivitás közben vagy után lép fel. Ezt a ritka allergiát bármilyen mozgásforma kiválthatja. A tünetek közé tartozik a csalánkiütés, a légzési nehézség, az émelygés, az arc duzzanata, és súlyos esetekben a vérnyomás csökkenése, ami ájuláshoz vagy sokkhoz vezethet. Vészhelyzetben adrenalin injekció adható.

Nikkelallergia - A nikkelallergia az allergiás kontakt bőrgyulladás gyakori oka. Viszkető kiütésekkel jár a bőrre egyébként ártalmatlan anyagokkal való közvetlen érintkezés során. A nikkel számos gyakori tárgyban megtalálható: pénzérmékben, ékszerekben, mobiltelefonokban és a fém szemüvegkeretekben. A nikkeltartalmú tárgyakkal való érintkezés elkerülése, illetve valamilyen védőfelszerelés (pl. kesztyű) segíthet a következmények megelőzésében.

Gyömölcsök és olajos magvak - A gyümölcsallergia legjellegzetesebb tünete az orális allergia szindróma (OAS), melynek során az ajkak, a nyelv viszketésével és duzzadásával járó tünetegyüttes alakulhat ki, de előfordulhatnak súlyos, életveszélyes allergiás reakciók is. Hátterében a LTP (lipid transfer protein) nevű fehérje áll, mely a bélrendszer enzimeinek hatására lebomlik, ezért ritkán kerül sor szisztémás reakcióra, többnyire csak helyi reakciókat vált ki. Az LTP a gyümölcsök héjában van túlsúlyban, a hámozás, főzés, konzerválás semlegesíti az allergént.

Az allergén összetevők

A gyümölcsallergiát okozó allergének a növényi védekező-rendszer proteinjei. Az úgynevezett PR-proteinek, thiol proteázok, a 2S albuminok, a profilinek és oleozinok, a vicilinek és leguminok okolhatók az allergiás reakciók miatt.

A vicilinek és legumonik nagyon komoly allergiás reakciókat okoznak, olykor halálosakat is. Az olajosmagvú termések többsége - a paradió, a pekándió, a kesúdió, a pisztácia, a földimogyoró, a dió, a mogyoró, a fenyőmag és a mandula - tartalmaz vicilint vagy legumint, közöttük keresztreakciók is lehetnek.

A földimogyoró külön figyelmet érdemel, allergiás hatása a legsúlyosabb, a legtöbb halálos kimenetelű ételallergiát a földimogyoró okozza. A vicilin főzéssel és sütéssel lebomlik, de pirítással nem. Kínában, ahol sütve és főzve fogyasztják, jóval ritkább a földimogyoró-allergia, mint ahol sózott és pirított formában fogyasztják.

Újabban egyre gyakoribb a szójával való allergiás reakció. A szója allergénje sok hasonlóságot mutat a földimogyoróéval.

Keresztreakciókat írtak le a napraforgómag/mustármag, szezámmag/mákszem, kesudió/dió, ricinusmag/földimogyoró, dió/mogyoró között (prolamin allergén okozta szenzitizáció). A parlagfű pollenére érzékenyeknél a sárgadinnye fogyasztása keresztreakciós hatásként orális allergia szindrómát idéz elő.

A fentieken kívül számos más kémiai anyagra lehetünk allergiásak, akár élelmiszerekre (élesztőgomba-allergia pékáruk, sör fogyasztása után, tojásallergia, stb.), hétköznapi használati tárgyakra (latexallergia), vegyi anyagokra. A meglepő keresztreakciók közé tartozik a poratka allergiásoknál előforduló, rákfélék fogyasztása során jelentkező keresztallergia, ami az atkák és a rokok származástani hasonlóságával magyarázható.

Allergia váratlan helyzetekben

Vannak olyan esetek, amikor az allergénnel valamilyen közvetítőn keresztül kerülünk kapcsolatba. Így nem közvetlenül az adott anyag okozza az allergiát, hanem valamilyen jól ismert allergén, amellyel tudtunkon kívül kerülünk kapcsolatba.

Bor és szőlőlé - Számos esetben előfordult, hogy a bor vagy a szőlőlé fogyasztása allergiás reakciót váltott ki (arcpír, dagadás, ajakduzzanat, akár sokk) és a háttérben nem a tartósítóként alkalmazott kénvegyület állt (amely szintén kiválthat allergiát az arra érzékenyeknél). A kiváltó allergén ilyenkor a darázs-, méhméreg lehet, amely a mustba, szölőlébe beleesett. Idősebb borokban idővel a méregfehérje szétbomlik, ezért ez a fajta allergia inkább a frissebb borok fogyasztásakor jelentkezhet.

A karácsony veszélyei - Egyes megfigyelések szerint minden hetedik embernél a szobában felállított karácsonyfán megtelepedett penészgombák spórájának hatására allergiás tünetek jelentkezhetnek. Tanácsos ilyen esetben vagy műfenyőt venni, vagy - ha valódi fára vágyunk - csak néhány napig hagyjuk a szobában. Ez a fajta allergia az ünnepek alatt érezhetően gyakoribbá váló asztmás, arc- és homloküregi panaszok miatt merült fel. Mérések igazolták, hogy a penészgombák spóraszáma 800/m3 körül volt, de két hét elteltével ez a szám már 5000/m3-t is elérhet, ami meghaladja az egészségre ártalmatlan értéket, penészre allergiásoknál panaszt okozva.

Fenyőfa

A fenyő gyantája szintén okozhat allergiás rohamokat, nem is kell érintkezni a gyantával. Könnyezés, tüsszögés és bőrviszketés jelentkezhet. A műfenyő viszont a hosszú hónapokig tartó tárolás alatt porosodik és szálai között nagy mennyiségben tapadhat orrfolyást kiváltó por, ezért a műfenyőt jól mossuk le a nappalliba állítása előtt.

Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Súlyos allergiás reakció (anafilaxia) esetén elengedhetetlen az azonnali orvosi ellátás, ne habozzon a mentők értesítésével. Az anafilaxia tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a szapora szívverés, a hirtelen vérnyomásesés és az eszméletvesztés.

Az ismert allergiában szenvedőknek, különösen azoknak, akik hajlamosak a súlyos reakciókra, mindig hordjanak magukkal epinefrin öninjekció. Ez az orvosi segítség megérkezéséig használható anafilaxiás reakciók kezelésére.

WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász; The rarest allergies (Molecule); What is the rarest allergy? (PennMedicine)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.