Amikor a szója okoz allergiát

szerző: B. M., szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2014.07.21.

A szójabab a benne lévő fehérje miatt igen sokoldalúan hasznosítható élelmiszernek számít. A vegetáriánusok és laktózérzékenyek étrendjének alapvető eleme a szója, és a belőle készült különféle termékek. Ám a szóját tartalmazó élelmiszerek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.

Sokan előszeretettel helyettesítik szójával a tejtermékeket és húsokat. Minden felnőtt naponta átlagosan egy-két gramm szóját fogyaszt anélkül, hogy tudna róla: a szójafehérje ugyanis jó néhány élelmiszerben megtalálható. Nem meglepő, hogy a tofuvirsli, a japán miso leves és a szójatej alapja a szója, de azt már kevesebben tudják, hogy a kenyér, egyéb pékáruk, hústermékek, szószok, csokoládék, capuccino és különféle italok összetevői közt is sokszor megtalálhatjuk a szóját.

A szóját tartalmazó élelmiszerek egyre növekvő száma aggasztó a szója-allergiások szempontjából. A szójában rejlő sokoldalú felhasználási lehetőségek felfedezésével az utóbbi években megugrott a szóját tartalmazó termékek száma, és ezzel együtt a szója az allergének toplistájának élére került. Sokan alapvető élelmiszerként tekintenek a szójára (szójapehely, szójaliszt, szójadara, szójalecitin, szójaolaj, és izolált szójafehérje).

Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz?-erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

A szója alapjában véve egyébként egészséges élelmiszernek számít. Értékes fehérjeforrás azok számára, akik nem fogyasztanak húst. A szójababból előállított tejszerű folyadékot (szójatejet) a tejfehérje-allergiában és a laktózintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják. Ám pontosan ők azok, akiket a szójaallergia a leginkább veszélyeztet, ugyanis aki a tehéntejre allergiás, az nem ritkán a szójára is az. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik körében a szója a leggyakrabban allergiát okozó növényi élelmiszer. A tejallergiás gyerekek 30 százalékánál szójaallergia is kialakul. Akkor sem tanácsos áttérni szójaalapú táplálásra, ha a csecsemő nem fogyaszthat tehéntejet, mert a szója amellett hogy potenciális allergén, növényi hormonokat is tartalmaz, és ezek negatív hatással lehetnek a csecsemőre.

Szója és keresztallergia

A szójafehérje kiválthat közvetlen reakciót, ez az ún. primer reakció, illetve keresztallergiás reakcióért is felelős lehet. Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha egy adott anyagra allergiás betegnél egy kémiai szerkezetében hasonló, másik allergén is allergiás tüneteket vált ki. Így például akik a szójára allergiásak, allergiásak lehetnek egyéb hüvelyesekre, különösen a babra és a földimogyoróra, de az almára, a körtére, a cseresznyére, a sárgabarackra, a sárgarépára, a bokormogyoróra, a petrezselyemre, az eperre, a spárgára és a zellerre is. Ugyanezen okból a nyírfa-, az éger-, a gyertyán- és a fehér tölgy pollenjére allergiások is tapasztalhatnak allergiás tüneteket a szója fogyasztása során.

Keresztreakciók - Mit ne együnk?

A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely ismert légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat. Keresztreakciók - Mit ne együnk?>>

Az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha szóját tartalmaznak!

Az allergiás reakció lehet viszketés (a száj-garatüregben is), az ajkak megduzzadhatnak, kiütések jelenhetnek meg a bőrön, és a beteg hányhat is. Nagyon veszélyesek a száj-garatüregben kialakuló duzzanatok, mivel ezek akadályozhatják a légzést. Legrosszabb esetben anafilaxiás sokk következhet be. A szóját tartalmazó gyógyszerek, például altatók és bizonyos kozmetikumok szintén veszélyt jelenthetnek a szójaallergiásokra.

A neurodermitiszben szenvedő páciensek állapota a szójafogyasztás következtében súlyosbodhat, bőrük száraz és viszket.

A szójára allergiás pékeknél és cukrászoknál gyakran hörgi asztma (asthma bronchiale) is kialakulhat.

A szójából készült „sajtok” és a kész pizzák gyakran tartalmaznak szójafehérjét, a csokoládéban pedig gyakorta megtalálható a szója-lecitin mint emulgeálószer. Az élelmiszergyártók minden esetben kötelesek feltüntetni az adott terméken, ha szóját tartalmaz. A csomagolás nélkül forgalomba kerülő termékekre (pl. húsáru, sajt) és az éttermi ételekre egyelőre nincs erre vonatkozó előírás.

Miért veszélyes az anafilaxia?

Az anafilaxia súlyos, életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció, melynek allergiás, és nem-allergiás formáját különböztetjük meg. Az allergiás anafilaxia során az allergiára hajlamos szervezetbe jutó allergén ellen IgE-antitest termelődik, melynek hatására ismételt allergén-expozíció esetén a speciális fehérvérsejtekből (hízósejtek, bazofil sejtek) felszabaduló anyagok, a hisztamin és a citokinek jellegzetes tüneteket idéznek elő. Mi okozza, mik a tünetek, hogyan kezelhető, és hogyan lehet megelőzni? Miért veszélyes az anafilaxia?>>

Diagnózis

A szójaallergia kimutatható bőrteszttel (prick teszt), illetve vérminta vizsgálatával (radio-allergo sorbent teszttel (RAST)).

Aki tudja magáról, hogy szójaallergiás, illetve fennáll a keresztallergia lehetősége, következetesen kerülje a szóját tartalmazó termékeket!

A vegetáriánusok számára nincs sok alternatíva

A vegetáriánusok a szóját használják húspótlóként, például tofu formájában. A szójabab a fehérje mellett más fontos anyagokat is tartalmaz, így ballasztanyagokat, B-vitamint, E-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat. Mindazonáltal a szójatej meglehetősen kevés kalciumot tartalmaz, és az íze is más, mint a tehéntejé. Ha a szója nem jöhet szóba fehérjeforrásként, akkor a vegetáriánusoknak, közülük is főleg a vegánoknak, igen kevés lehetőségük van fehérjéhez jutni. Dr. Cornelia Maaß, a Berlini Dr. Gola Táplálkozástudományi és Megelőző Intézet szakembere szójaallergiás vegetáriánusoknak laktózmentes tejtermékek fogyasztását javasolja. Azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a szója egy értékes tápanyagokban gazdag élelmiszer, ami a változatos étrend egyik fontos növényi eleme.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Fitoösztrogének - Milyen...

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogénreceptoraihoz...

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Szója, egy ellentmondásos étel...

Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb...

Az ételallergia kezelése

Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát...

Funkcionális élelmiszerek

Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek...

Mennyire egészséges a szója?

A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben...

Táplálkozási Akadémia: Tojás- és...

A tojás és a szója mind gyermek-, mind felnőttkorban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában, mert míg az első...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.