Lézerterápia - mit érdemes tudnunk erről a fizioterápiás kezelésről?

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
megjelent:

Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos a lézerterápia, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan veheti igénybe a beteg?

A lézereket orvosi diagnosztikában széleskörűen lehet alkalmazni: diagnosztikai lézerspectroszkópia, lézeres-Doppleres véráramlásmérés, lézeres tomográphia stb.

Ezen túl a lézerek orvosi alkalmazásai a köztudatban sokkal inkább a gyógyító, mintsem a diagnosztikus felhasználás miatt ismertek. Ezek a lézerek az úgynevezett soft-laserek (lágylézer). Azért nevezik soft-lasereknek, mert alacsony a teljestményük, így a kezelt területen nem okoznak azonnal látható elváltozásokat, sőt a várt kezelési eredmény is csak sokszor többszöri alkalommal végzett kezelést követően, hosszabb idő elteltével jelentkezik.

Ugyanide tartoznak a fotodinamikus terápia (PDT) során használt nagyobb teljestményű lézerek is, hiszen ekkor a késleltetett gyógyhatást a fény hatására későbbiekben aktiválódó kémiai anyagok váltják ki.

Beszélhetünk tehát soft-laser (lágylézer) kezelésről és fotodinámiás terápiáról (PDT) az orvosi gyógylézerek alkalmazása kapcsán.

A lágylázerkezelésről

A lézerterápia egy alacsony energiájú lézerrel végzett olyan orvosi kezelés, amely gyorsítja a sebgyógyulást, regenerációt. A lézerterápia azért alacsony energiájú, mert a lézer ereje nem elég erős, hogy felmelegítse a test szöveteit. Az energia szintje más lézeres terápiákhoz képest is alacsony, mondjuk a tumorokat és a vérrögöket elpusztító lézerekhez vagy a sebészetben használt lézerkésekhez képest. A sebészeti és a szépészeti lézer minden esetben felmelegíti a kezelt szövetet. A lágylézeres lézerkezelés azonban (amely alatt a nem sebészeti orvosi kezeléseket is értjük) nem melegíti fel a szöveteket, ellenben hatást kifejt.

A soft lézer használatának magyarországi úttörője Prof. Dr. Mester Endre volt, a Budapesti Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára. 1972-ben védte meg tudományos disszertációját, melyet a soft-lézerek biológiai hatásairól írt. Kutatásai során igazolta, hogy a kis teljesítményű lézeres besugárzás hatására

  • jelentősen felgyorsulnak a sebgyógyulási folyamatok
  • gyors érújdonképződés indul meg
  • felgyorsul a sérült hám öngyógyító folyamata
  • fokozódik a kollagéntermelés
  • gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatás is tapasztalható.

Kísérleti eredményeit más külföldi kutatócsoportok egymástól független vizsgálati eredményei is igazolták.

A lágylézerkezelés (alacsony energiájú lézerkezelés, kis energiájú lézerkezelés, lágylézeres biostimuláció néven is említik) így fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása révén az orvostudomány számos területén biztonságosan és sikerrel alkalmazható:

  • Bőrgyógyászat, kozmetológia: övsömör (herpes zoster), kopaszodás, lábszárfekély, epilálás, ránctalanítás, aknés bőr kezelése, szemölcseltávolítás és még számos bőrgyógyászati elváltozás terápiájában alkalmazzák a lézerkezelést.
  • Szájsebészet és fogászat: szájnyálkahártya-betegség, nyálmirigybetegségek, ínygyulladás, fogászati gyulladások kezelésére.
  • Fül-Orr-Gégészet: orrmelléküreg-gyulladás, krónikus belsőfül-gyulladás kezelése.
  • Sebészet: különböző kiterjedésű sebek és fekélyek és diabéteszes láb kezelésére.
  • Lézeres akupunktúra
  • Reumatológiai betegségek: izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó, lumboischialgia esetén, derék-, gerinc- és ízületi fájdalmak esetén, ízületi fájdalom és duzzanat fennállása esetén, sportsérülések vagy egyéb sérülések esetén (rándulás, ficam), duzzanatok és izomgörcsök esetén, ínszalaggyulladás esetén, csonttörés esetén a regeneráció fokozására alkalmazható.

A lágylézer kezelés előnyei és hátrányai

A terápia előnyei A terápia hátrányai
  • tömeges, ambuláns ellátásra kiválóan használható
  • egy adott készülék indikációs területe széles, több betegségcsoportban is alkalmazható
  • érintésmentesen végezhető a kezelés, nincs fertőzésveszély, bárhol és bármikor könnyen elvégezhető
  • mellékhatásmentes, többször ismételhető
  • gyors hatás, más módszerekkel biztonsággal kombinálható
  • fenntartása olcsó
  • gyerekek esetében is biztonságosan alkalmazható
  • szigorú biztonsági előírások betartása szükséges
  • megfelelő képzettséggel rendelkező orvos és asszisztencia biztosítása alapvető
  • működtetéséhez ÁNTSZ-engedély szükséges (kivétel kis, otthoni lézerek)
  • ORKI által engedélyezett berendezés használható
  • védőfelszerelés, megfelelő helyiség és eszközpark szükséges
  • pontos kivizsgálás, diagnózisfelállítás és kezelési terv meghatározása szükséges
  • csak orvosi felügyelet mellett végezhető

Hol és hogyan vehető igénybe a lézerterápia?

A lézerterápia általában kórházi vagy szakrendelői fizioterápiás háttér mellett elérhető. Ebben az esetben megfelelő szakvizsgával és jogosultságokkal rendelkező szakorvos rendelheti el a kezelést, megfelelően felállított diagnózis és meghatározott kezelési terv mellett. Egyéb kezelésekkel is remekül kombinálható, a kezelési terv felállítása szakorvosi feladat.

Magánintézményekben is elérhető a kezelés, megfelelő térítés ellenében, ilyenkor is a kezelés elrendelése szakorvosi kompetencia. Emellett számos, otthoni használatra forgalmazott lézerkészülék közül lehet választani, megfelelő védőfelszerelések használata azonban ilyenkor is kötelező.

A fotodinámiás kezelésről (PDT)

Daganatos betegségek kezelésében használatos eljárási módszer. A soft-lézer kezelés és a lézersebészet között helyezkedik el a fotodinámiás kezelés. Itt lényegében a soft-lézerekhez képest nagyobb teljesítményű lézerek kerülnek használatba.

A beteg szervezetébe attól függően, hogy hol helyezkedik el a kezelendő daganat, fényérzékenyítő anyagot juttatnak be intravénásan vagy krém segítségével. Ez a fényérzékenyítő anyag szelektíven dúsul a tumor szövetében, míg a nem daganatos sejtek ezt az anyagot nem veszik fel, vagy gyorsan kiürítik magukból. Ha megfelelő idő elteltével a festett területet megfelelő hullámhosszúságú lézerfénnyel megvilágítják, akkor a tumorszövet fluoreszkálni fog, jól kirajzolódik, kimutathatóvá válik. Ezt az eljárást nevezik fotodinámiás diagnosztikának.

A fotodinámiás terápia ettől a módszertől csak annyiban különbözik, hogy a megfelelő, de más hullámhosszúságú lézerfénnyel történő megvilágítás hatására a fényérzékenyítő anyagban bomlás következik be, és ennek hatására a tumorsejtek roncsolódása, szétesése következik be. Ez az eljárás tehát a fény fotokémiai hatásán alapszik. Magyarországon az eljárást csaknem egy évtizede alkalmazzák.

A PDT (fotodinámiás) kezelés előnyei és hátrányai

A terápia előnyei A terápia hátrányai
  • a daganatos sejtek szelektíven pusztulnak
  • áttétképződés üteme csökken
  • nincs káros gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás
  • más kezelések hatékonyságát nem befolyásolja
  • késleltetett a szövetroncsolódás.
Hátránya az eljárásnak, hogy a test felszínéhez közel eső részeket, a felületesen fekvő, direkt elérhető testüregeket, valamint az endoszkóppal elérhető szervek szöveteit lehet csak kezelni.

A PDT nem alkalmazható az alábbi esetekben:

  • ha a fényérzékenyítő anyaggal vagy a lézerfénnyel szemben allergia, túlérzékenység áll fenn
  • ha a kezelendő tumor mérete túl nagy
  • ha már áttétképződés következett be
  • ha a daganatot sem közvetlenül a bőrfelületen keresztül, sem endoszkóp segítségével nem lehet megvilágítani.

Ez is érdekelheti Hogyan vált a lézer terápiás eszközzé?

A fizioterápiáról

A legrégibb gyógyító eljárások egyike a fizioterápia, amely a természet energiáit használja fel a gyógyító tevékenysége során. A természet energiái lehetnek fizikai és kémiai energiák, melyek a szervezetbe bekerülve rájuk jellemző biológiai válaszokat váltanak ki. A fizioterápiás eljárások csoportosítása ennek megfelelően leggyakrabban a bevitt energia formái szerint történik, így a bevitt energia szerint a fizioterápia szakágara osztható fel. A fizikoterápia a fizioterápiával ellentétben csak fizikai energiákat (kivétel az iontoforézis) használ fel, míg a fizioterápiás eljárások mind kémiai, mind fizikai energiákat felhasználnak a kezelés során. A fizioterápia feladata komplex, magában foglalja a betegségek megelőzését, a diagnosztikát, a terápiát és a kutatást. Fizioterápiás kezelések során a szervezet válasza lehet specifikus és aspecifikus, vagy primer és szekunder, illetve helyi és álalános reakció.

A fizioterápia szakágakra osztható fel a bevitt energia szerint, ez a magyar felosztás. Eszerint a fizioterápiás kezelések felosztása során 8 csoportot különböztetünk meg, melyek az alábbiak:

1. Elektroterápia (ide tartoznak a kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelések, valamint az elektromágneses kezelések)

2. Helio- és fototerápia (fényterápia, ide tartozik az ultraibolya sugárzás, a látható fény, infravörös sugárzás és lézerkezelés; illetve speciális forma a polarizált fény alkalmazása, azaz a bioptron lámpa)

3. Termoterápia (hőterápia, mely lehet hideg- és meleghatás, ide tartoznak a hideg és meleg száraz pakolások, borogatások; az egész testre kiható hőlég- és gőzkamra, valamint a szauna és a kryoterápia is)

4. Hidroterápia (nedves borogatások, pakolások, leöntések, tangentor, skótzuhany, subaqualis torna és a súlyfürdő tartoznak ide)

5. Mechanoterápia (ide tartozik a passzív vezetett gyógytorna, aktív gyógytorna, masszázs, különböző extensiós kezelések és ultrahangkezelés)

6. Klímaterápia (valamely földrajzi terület éghajlatát használja fel a gyógykezelés során; speciális formája a speleoterápia, amikor hideg vagy meleg klímájú barlangok adottságait használják a kezelés során)

7. Balneoterápia (gyógyvízzel és mesterséges anyagokkal készített fürdőkezelések, gyógyvizes ivókúra és iszappakolások)

8. Inhalációs kezelések (aeroion és aeroszol terépia)

A régebbi csoportosítások még magukban foglalták a diétát is, amely mára már önálló kezelési ággá nőtte ki magát; így a magyar felosztás nem tartalmazza.

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.