Lézerterápia - mit érdemes tudnunk erről a fizioterápiás kezelésről?

Dr. Bálint Anita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos a lézerterápia, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan veheti igénybe a beteg?

A lézereket orvosi diagnosztikában széleskörűen lehet alkalmazni: diagnosztikai lézerspectroszkópia, lézeres-Doppleres véráramlásmérés, lézeres tomográphia stb.

Ezen túl a lézerek orvosi alkalmazásai a köztudatban sokkal inkább a gyógyító, mintsem a diagnosztikus felhasználás miatt ismertek. Ezek a lézerek az úgynevezett soft-laserek (lágylézer). Azért nevezik soft-lasereknek, mert alacsony a teljestményük, így a kezelt területen nem okoznak azonnal látható elváltozásokat, sőt a várt kezelési eredmény is csak sokszor többszöri alkalommal végzett kezelést követően, hosszabb idő elteltével jelentkezik.

Ugyanide tartoznak a fotodinamikus terápia (PDT) során használt nagyobb teljestményű lézerek is, hiszen ekkor a késleltetett gyógyhatást a fény hatására későbbiekben aktiválódó kémiai anyagok váltják ki.

Beszélhetünk tehát soft-laser (lágylézer) kezelésről és fotodinámiás terápiáról (PDT) az orvosi gyógylézerek alkalmazása kapcsán.

A lágylázerkezelésről

A lézerterápia egy alacsony energiájú lézerrel végzett olyan orvosi kezelés, amely gyorsítja a sebgyógyulást, regenerációt. A lézerterápia azért alacsony energiájú, mert a lézer ereje nem elég erős, hogy felmelegítse a test szöveteit. Az energia szintje más lézeres terápiákhoz képest is alacsony, mondjuk a tumorokat és a vérrögöket elpusztító lézerekhez vagy a sebészetben használt lézerkésekhez képest. A sebészeti és a szépészeti lézer minden esetben felmelegíti a kezelt szövetet. A lágylézeres lézerkezelés azonban (amely alatt a nem sebészeti orvosi kezeléseket is értjük) nem melegíti fel a szöveteket, ellenben hatást kifejt.

A soft lézer használatának magyarországi úttörője Prof. Dr. Mester Endre volt, a Budapesti Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára. 1972-ben védte meg tudományos disszertációját, melyet a soft-lézerek biológiai hatásairól írt. Kutatásai során igazolta, hogy a kis teljesítményű lézeres besugárzás hatására

 • jelentősen felgyorsulnak a sebgyógyulási folyamatok
 • gyors érújdonképződés indul meg
 • felgyorsul a sérült hám öngyógyító folyamata
 • fokozódik a kollagéntermelés
 • gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatás is tapasztalható.

Kísérleti eredményeit más külföldi kutatócsoportok egymástól független vizsgálati eredményei is igazolták.

A lágylézerkezelés (alacsony energiájú lézerkezelés, kis energiájú lézerkezelés, lágylézeres biostimuláció néven is említik) így fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása révén az orvostudomány számos területén biztonságosan és sikerrel alkalmazható:

 • Bőrgyógyászat, kozmetológia: pikkelysömör, övsömör (herpes zoster), kopaszodás, lábszárfekély, aknés bőr kezelése, epilálás, ránctalanítás
 • Szájsebészet és fogászat: szájnyálkahártya-betegség, nyálmirigybetegségek, ínygyulladás, fogászati gyulladások kezelésére
 • Fül-Orr-Gégészet: orrmelléküreg-gyulladás, krónikus belsőfül-gyulladás kezelése
 • Sebészet: különböző kiterjedésű sebek és fekélyek és diabéteszes láb kezelésére
 • Lézeres akupunktúra
 • Reumatológiai betegségek: izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó, lumboischialgia esetén, derék-, gerinc- és ízületi fájdalmak esetén, ízületi fájdalom és duzzanat fennállása esetén, sportsérülések vagy egyéb sérülések esetén (rándulás, ficam), duzzanatok és izomgörcsök esetén, ínszalaggyulladás esetén, csonttörés esetén a regeneráció fokozására alkalmazható.

A lágylézer kezelés előnyei és hátrányai

A terápia előnyei A terápia hátrányai
 • tömeges, ambuláns ellátásra kiválóan használható
 • egy adott készülék indikációs területe széles, több betegségcsoportban is alkalmazható
 • érintésmentesen végezhető a kezelés, nincs fertőzésveszély, bárhol és bármikor könnyen elvégezhető
 • mellékhatásmentes, többször ismételhető
 • gyors hatás, más módszerekkel biztonsággal kombinálható
 • fenntartása olcsó
 • gyerekek esetében is biztonságosan alkalmazható
 • szigorú biztonsági előírások betartása szükséges
 • megfelelő képzettséggel rendelkező orvos és asszisztencia biztosítása alapvető
 • működtetéséhez ÁNTSZ-engedély szükséges (kivétel kis, otthoni lézerek)
 • ORKI által engedélyezett berendezés használható
 • védőfelszerelés, megfelelő helyiség és eszközpark szükséges
 • pontos kivizsgálás, diagnózisfelállítás és kezelési terv meghatározása szükséges
 • csak orvosi felügyelet mellett végezhető

Hol és hogyan vehető igénybe a lézerterápia?

A lézerterápia általában kórházi vagy szakrendelői fizioterápiás háttér mellett elérhető. Ebben az esetben megfelelő szakvizsgával és jogosultságokkal rendelkező szakorvos rendelheti el a kezelést, megfelelően felállított diagnózis és meghatározott kezelési terv mellett. Egyéb kezelésekkel is remekül kombinálható, a kezelési terv felállítása szakorvosi feladat.

Magánintézményekben is elérhető a kezelés, megfelelő térítés ellenében, ilyenkor is a kezelés elrendelése szakorvosi kompetencia. Emellett számos, otthoni használatra forgalmazott lézerkészülék közül lehet választani, megfelelő védőfelszerelések használata azonban ilyenkor is kötelező.

A fotodinámiás kezelésről (PDT)

Daganatos betegségek kezelésében használatos eljárási módszer. A soft-lézer kezelés és a lézersebészet között helyezkedik el a fotodinámiás kezelés. Itt lényegében a soft-lézerekhez képest nagyobb teljesítményű lézerek kerülnek használatba.

A beteg szervezetébe attól függően, hogy hol helyezkedik el a kezelendő daganat, fényérzékenyítő anyagot juttatnak be intravénásan vagy krém segítségével. Ez a fényérzékenyítő anyag szelektíven dúsul a tumor szövetében, míg a nem daganatos sejtek ezt az anyagot nem veszik fel, vagy gyorsan kiürítik magukból. Ha megfelelő idő elteltével a festett területet megfelelő hullámhosszúságú lézerfénnyel megvilágítják, akkor a tumorszövet fluoreszkálni fog, jól kirajzolódik, kimutathatóvá válik. Ezt az eljárást nevezik fotodinámiás diagnosztikának.

A fotodinámiás terápia ettől a módszertől csak annyiban különbözik, hogy a megfelelő, de más hullámhosszúságú lézerfénnyel történő megvilágítás hatására a fényérzékenyítő anyagban bomlás következik be, és ennek hatására a tumorsejtek roncsolódása, szétesése következik be. Ez az eljárás tehát a fény fotokémiai hatásán alapszik. Magyarországon az eljárást csaknem egy évtizede alkalmazzák.

A PDT (fotodinámiás) kezelés előnyei és hátrányai

A terápia előnyei A terápia hátrányai
 • a daganatos sejtek szelektíven pusztulnak
 • áttétképződés üteme csökken
 • nincs káros gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás
 • más kezelések hatékonyságát nem befolyásolja
 • késleltetett a szövetroncsolódás.
Hátránya az eljárásnak, hogy a test felszínéhez közel eső részeket, a felületesen fekvő, direkt elérhető testüregeket, valamint az endoszkóppal elérhető szervek szöveteit lehet csak kezelni.

A PDT nem alkalmazható az alábbi esetekben:

 • ha a fényérzékenyítő anyaggal vagy a lézerfénnyel szemben allergia, túlérzékenység áll fenn
 • ha a kezelendő tumor mérete túl nagy
 • ha már áttétképződés következett be
 • ha a daganatot sem közvetlenül a bőrfelületen keresztül, sem endoszkóp segítségével nem lehet megvilágítani.

Ez is érdekelheti Hogyan vált a lézer terápiás eszközzé?

A fizioterápiáról

A legrégibb gyógyító eljárások egyike a fizioterápia, amely a természet energiáit használja fel a gyógyító tevékenysége során. A természet energiái lehetnek fizikai és kémiai energiák, melyek a szervezetbe bekerülve rájuk jellemző biológiai válaszokat váltanak ki. A fizioterápiás eljárások csoportosítása ennek megfelelően leggyakrabban a bevitt energia formái szerint történik, így a bevitt energia szerint a fizioterápia szakágara osztható fel. A fizikoterápia a fizioterápiával ellentétben csak fizikai energiákat (kivétel az iontoforézis) használ fel, míg a fizioterápiás eljárások mind kémiai, mind fizikai energiákat felhasználnak a kezelés során. A fizioterápia feladata komplex, magában foglalja a betegségek megelőzését, a diagnosztikát, a terápiát és a kutatást. Fizioterápiás kezelések során a szervezet válasza lehet specifikus és aspecifikus, vagy primer és szekunder, illetve helyi és álalános reakció.

A fizioterápia szakágakra osztható fel a bevitt energia szerint, ez a magyar felosztás. Eszerint a fizioterápiás kezelések felosztása során 8 csoportot különböztetünk meg, melyek az alábbiak:

1. Elektroterápia (ide tartoznak a kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelések, valamint az elektromágneses kezelések)

2. Helio- és fototerápia (fényterápia, ide tartozik az ultraibolya sugárzás, a látható fény, infravörös sugárzás és lézerkezelés; illetve speciális forma a polarizált fény alkalmazása, azaz a bioptron lámpa)

3. Termoterápia (hőterápia, mely lehet hideg- és meleghatás, ide tartoznak a hideg és meleg száraz pakolások, borogatások; az egész testre kiható hőlég- és gőzkamra, valamint a szauna és a kryoterápia is)

4. Hidroterápia (nedves borogatások, pakolások, leöntések, tangentor, skótzuhany, subaqualis torna és a súlyfürdő tartoznak ide)

5. Mechanoterápia (ide tartozik a passzív vezetett gyógytorna, aktív gyógytorna, masszázs, különböző extensiós kezelések és ultrahangkezelés)

6. Klímaterápia (valamely földrajzi terület éghajlatát használja fel a gyógykezelés során; speciális formája a speleoterápia, amikor hideg vagy meleg klímájú barlangok adottságait használják a kezelés során)

7. Balneoterápia (gyógyvízzel és mesterséges anyagokkal készített fürdőkezelések, gyógyvizes ivókúra és iszappakolások)

8. Inhalációs kezelések (aeroion és aeroszol terépia)

A régebbi csoportosítások még magukban foglalták a diétát is, amely mára már önálló kezelési ággá nőtte ki magát; így a magyar felosztás nem tartalmazza.

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Elektromos árammal történő...

Melyik módszer milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történnek az egyes kezelések, van-e ellenjavallata az egyes kezeléseknek? Hogyan lehet...

Egy nagy múltú gyógynövény: a...

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény...

Lézer a gyógyításban...

Az első lézer az 1960-as években jelent meg és mára hatalmas karriert futott be - többek közt a gyógyításban. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai...

Frakcionált lézeres bőrfiatalítás

Rengeteg nő, de manapság sok férfi is álmodik harmincas évei után fiatalos, rugalmas és selymes arcbőrről. Sajnos előbb vagy utóbb mindenkit utolér...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.