• Szójaallergia - hagyományos tesztekkel nem mindig lehet kimutatni

        Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

        Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket, de ezt nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni.

        A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

        A táplálékallergia kivizsgálása

        Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje – táplálékallergiások egy jó részénél - megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során. Az IgE szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják.

        Hirdetés

        Eltérő tulajdonságú komponensek

        Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének - mint a szójafehérje is - rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérje molekula összessége. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz. szója IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik – Gly m 4 - mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.

        Milyen tünetek kapcsán gondoljon allergiára?

        Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.

        A szójamentes diéta nem egyszerű

        Ha arra gyanakszunk, hogy panaszaink összefügghetnek a szója fogyasztásával, akkor érdemes mielőbb utána járni, hogy valóban így van-e, vagy esetleg mégis más élelmiszer miatt érezzük gyakran rosszul magunkat, bizonyos ételek fogyasztása után. A multiplex allergiateszt elvégzésével a szükségtelen diéták elkerülhetők, mivel pontosan választ kaphatunk arra, hogy melyik élelmiszer, melyik komponense okozza a tüneteinket. Dr. Hidvégi Edit arra figyelmeztet, hogy feleslegesen ne kezdjünk szójamentes diétába, ez ugyanis sok megszorítást igényel: szója többek közt pékáruk, hústermékek, felvágottak, konzervek, szószok és csokoládék összetevői közt is gyakran megtalálható.

        Olvasson tovább! Táplálékallergia a mindennapokban

        dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyászBudai Allergiaközpont
        dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász

        Módosítva: 2019.08.01 18:35, Megjelenés: 2018.07.30 14:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Szelénpótlás

        Szelénpótlás

        Dr. Prokisch József

        A szelénhiány számos betegség vagy kórkép kialakulásában játszik szerepet.

        Ízületi gyulladás

        Ízületi gyulladás

        Dr. Szimuly Sándor

        A betegség nőket és férfiakat is érint, bármely életkorban előfordulhat.

        Fokozatosan kezdődik a parlagfűszezon

        Az Alföldön már tüneteket is okozhat a parlagfűpollen megnövekedett szintje a levegőben, fokozatosan elkezdődik a parlagfűszezon. Magyarországon évente mintegy 20 ezer új beteggel nő az allergiások száma, de ebbe nemcsak a parlagfű, hanem más allergiák is beletartoznak.

        Gyengébb lehet az idei allergiás időszak

        Ugyan még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de a pollenszórás július utolsó napjaiban az Alföldön, a fővárosban és térségében már elérheti az allergiás tüneteket okozó szintet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

        Amikor a szója okoz allergiát

        A szójabab a benne lévő fehérje miatt igen sokoldalúan hasznosítható élelmiszernek számít. A vegetáriánusok és laktózérzékenyek étrendjének alapvető eleme a szója, és a belőle készült különféle termékek. Ám a szóját tartalmazó élelmiszerek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA