Neurológia - Élet betegséggel cikkek

Neurológia - Élet betegséggel cikkek

Epilepszia és terhesség

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos
2021-03-19 03:07

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. Ám vannak bizonyos dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2020-06-05 14:36

Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

Perifériás idegsérülések rehabilitációja

Pap Andrea, gyógytornász
2019-04-25 09:36

Perifériás neurológiai betegség az, amely nem a központi idegrendszerből - vagyis az agyból vagy gerincvelőből indul ki -, hanem a gerincvelőből kilépő idegfonatok, idegek, továbbá az ideg-izom kapcsolatok érintettek benne. Ez többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki, és okoz tüneteket.

Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2019-02-05 16:07

Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantomfájdalom az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

A bordaközi idegzsába és a neuralgiás fájdalom

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos
2018-07-06 20:21

A bordaközi idegzsába sokszor hónapokig is kínozhatja a betegeket. A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor orvoshoz forduljon. Mi okozza, mik a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2018-03-18 16:04

A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Stephen Hawking betegsége: az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)

WEBBeteg - Dr. Síró Péter, neurológus szakorvos
2017-05-27 14:21

A betegségben szenvedőknél először csak a kisebb mozgásokért felelős izmok, majd egyre jelentősebb funkciókat ellátó izomcsoportok mondják fel a szolgálatot, míg végül (3-5 év alatt) a beteg ágyhoz kötötté válik, lélegeztetésre és táplálásra szorul.

Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
2016-12-12 00:11

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tájékoztatója a kómás állapotról, szervezetben lezajló folyamatokról, illetve a kezelés lehetőségeiről.

Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos
2016-11-13 06:11

A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden epilepsziás beteget, aki nem rohammentes, a jogosítványszerzés szempontjából alkalmatlannak nyilvánítanak, ám a jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyéni mérlegelésre is.