• Lumbálpunkció - Mikor, miért és hogyan történik ez a vizsgálat?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a gerinccsatornából gerincvelői folyadékot nyernek.

    Az agy-gerincvelői folyadék az agy és gerincvelő körül lévő üreges térben helyezkedik el, védi az idegrendszer elemeit, táplálja azokat, részt vesz anyagcsere-folyamatokban, eltávolít bizonyos bomlástermékeket is. Adott mennyiségű glükózt, fehérjét, ásványi anyagokat, ionokat és kevés számú fehérvérsejtet tartalmaz. Ez az összetétel vagy arány bizonyos kórállapotokban adott módon változik meg, így a vizsgálat során az összetételmeghatározás is segíti a diagnózis felállítását.

    Hirdetés

    Hogyan végzik a lumbálpunkciót?

    Elsősorban ülő testhelyzetben előre hajolva, fejet lehajtva és a karokat térd alatt összekulcsolva, domborítva, esetleg oldalt fekvő helyzetben felhúzott lábakkal kell elhelyezkedni. A vizsgálatot végző orvos először kitapintja a 3-4. vagy 4-5. háti csigolya köztti területet, ennek magasságában végzik a szúrást. Alapos helyi fertőtlenítés történik, majd érzéstelenítő injekció beadása. Ezt követően egy hosszú vékony speciális tűvel szúr a vizsgálóorvos a két csigolya közti területbe, míg el nem éri a gerinccsatornán belüli gerincvelői folyadékot. Ezt a tű végében megjelenő átlátszó folyadék is jelzi.

    A vizsgálat elvégzését nehezítik a gerinc alaki eltérései, korábbi műtétek, degeneratív betegségek.

    A levett gerincvelői folyadékot számos laboratóriumi vizsgálatra elküldik, cukor-, fehérje-, egyéb sejt (gyulladásos sejtek, daganatsejtek) tartalmát határozzák meg, kórokozók jelenlétét is kimutathatják tenyésztésre is elküldve a mintát. Sok esetben nemcsak mintavételre van szükség, hanem gyógyító céllal gyógyszer beadása is történhet (pl. szteroid, antibiotikum, citosztatikus szer), vagy kanül behelyezéssel például érzéstelenítés is végezhető egyéb beavatkozás, műtét segítésére.

    Maga a vizsgálat 5-10 percet vesz igénybe ideális esetben, de fontos a beteg nyugodtsága, mozdulatlansága. Az éhgyomri állapot nem mindig feltétel, viszont a bőséges folyadékfogyasztás segíti a sikeres, gyors mintavételt. Minden beavatkozás előtt részletes tájékoztatás és beleegyezés szükséges. Egyéb megelőző intézkedés nem kell, de a vérhígító szedésére rákérdez az orvos és figyelembe is veszi.

    A vizsgálatot követően fontos az ágynyugalom, akár 6-8 óra fekvést, ágynyugalmat kérnek, bő folyadékfogyasztással, ami segíti a vizsgálatot követő kellemetlenségek megelőzését.

    Mikor indokolt a vizsgálat?

    Több idegrendszeri és rendszerbetegség – belgyógyászati betegség esetén szükséges elvégezni a vizsgálatot, vagy kell terápiás szúrást végezni gyógyszer beadásával.

    • Agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, központi idegrendszeri vagy gerincvelői gyulladás gyanúja esetén
    • központi idegrendszert is érinthető daganatok esetén fontos ismeret, hogy van-e érintettség, illetve szükséges-e helyileg citosztatikum beadása
    • sérülés esetén pl. vérzés megítélésére
    • subarachnoidalis vagy kamrákba törő vérzés, illetve annak gyanúja esetén
    • kóma, tudatzavar hátterének vizsgálatára
    • sclerosis multiplex gyanúja esetén
    • Lyme-kór esetén
    • Guillain-Barré-szindróma esetén

    Milyen szövődményei lehetnek a vizsgálatnak?

    • Leginkább az alsó végtagok bénulásától tartanak az emberek. Abban a szintben, ahol a vizsgálat során a szúrás történik, az idegszálak közé juthat be a tű, nem roncsolja így elvileg az idegeket, nem vezet bénuláshoz. Elmozdulni azonban nem szabad a beavatkozás közben, ez a sérülés elkerülése miatt is fontos.
    • Gyakori mellékhatás a fejfájás, hányinger, rossz közérzet, főleg, ha nincs ágynyugalom, kevés a bevitt folyadék.
    • Felléphet fertőzés is az invazív beavatkozás során.
    • Ha kisebb eret is ér a szúrás, vérzés jelentkezhet, mely önmagában nem súlyos, de szennyezheti a gerincvelői folyadékot.
    • Allergia, gyógyszerérzékenység elsősorban a fertőtlenítőszerre vagy érzéstelenítőre (pl. lidocain) jelentkezhet.
    • Fájdalom.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.14 09:36, Megjelenés: 2020.09.14 09:36
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Lumbálpunkció - Mikor, miért és hogyan történik ez a vizsgálat?

    A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a gerinccsatornából gerincvelői folyadékot nyernek.

    Gerinccsatorna-szűkület

    Gerinccsatorna-szűkületről (stenosis canalis spinalis) akkor beszélünk, ha a gerincoszlop csigolyái által alkotott csontos csatorna (melyben a gerincvelő helyezkedik el) átmérője lecsökken. Emiatt nyomás alá kerülhetnek az érintett területen futó idegek, és a végtagokban zsibbadás, gyengeség, görcsök és fájdalom alakulhat ki. Súlyosabb esetben a folyamat a belekre és a húgyhólyagra is kihathat, illetve a szexuális életet is befolyásolhatja.

    Craniopharyngeoma - Okok, tünetek és kezelés

    Mi az a craniopharyngeoma (ejtsd: kraniofaringeóma)? Mi okozhatja a kialakulását? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet felismerni? Hogyan kezelhető?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.