Az agyrázkódás és a traumás agyi sérülések tünetei

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okozhat, aminek során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A nyílt sérülés lényegesen ritkább, mint az agyrázkódás.

A téma cikkei - Agyi sérülések

2/1 Agyrázkódás, traumás agyi sérülések
2/2 Az agyi sérülések kezelése

A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így zárt koponyasérülés alakulhat ki. A sérülés súlyossága nagymértékben attól függ, hogy az agy mely területe sérült és ez milyen mértékű. Egy enyhe sérülés átmeneti zavartságot és fejfájást okozhat, egy súlyosabb sérülés azonban akár halálos kimenetelű is lehet.

Az agyrázkódás leggyakrabban 0-4, illetve 14-19 éves kor között alakul ki. A statisztikák szerint férfiaknál gyakoribb, és az esetek felében autó-, motor- vagy biciklibalesetek idézik elő. Idősebb korban az elesés, újszülöttek és kisgyerekek esetén a gyerek heves megrázása is okozhat agyrázkódást.

Hosszú távú hatás

Akár harminc év elteltével is a sportoló emlékezetének, figyelmének és reakcióidejének romlását okozhatja egyetlen, a pályafutás kezdetén elszenvedett agyrázkódás.

Bővebben Évtizedekig tarthat az agyrázkódás hatása

Az agyrázkódás tünetei

Az agy szabályozza a mozgást, a viselkedést, a gondolatokat és az érzéseket. Nem meglepő módon az agy sérülése kihathat a fizikai és az érzelmi jólétre is. Az agykárosodás legtöbb tünete azonnal megjelenik az ütést követően. Gyakori azonban az, hogy a tünetek enyhék és nem is tűnnek fel még az agyrázkódást elszenvedő betegek esetén sem.

Az enyhe agyrázkódás tünetei az alábbiak lehetnek:

Ha a sérülés közepesen súlyos-súlyos a fenti tünetek az alábbiakkal egészülhetnek ki:

 • makacs fejfájás,
 • ismételt hányás, hányinger,
 • epilepsziás rosszullétek,
 • az egyik, vagy mindkét pupilla tágulata,
 • elkent beszéd,
 • végtaggyengeség,
 • koordinációzavar,
 • fokozódó zavartság, izgatottság,
 • ébreszthetetlenség,
 • eszméletvesztés
 • emlékezetkiesés.

Gyerekek esetén gyakori, hogy nem tudnak még beszámolni a fejfájásról, az érzészavarról, a zavartságról. E tünetek helyett étvágytalanná válnak, nyűgösek lesznek, megváltoznak az alvási szokásaik, és elvesztik érdeklődésüket a korábban kedvenc játékaik iránt. Nagyobb gyerekek esetén figyelmeztető jel lehet az is, ha romlik az iskolai teljesítményük.

A traumás agysérülés általában kétrétű problémát okoz. Eleinte a panaszt az agy károsodása okozza, ezt követi a későbbi szakasz, amikor a sérülés területén az agy elkezd duzzadni. Ez azért nagyon veszélyes, mert a zárt koponyán belül nincs hely, ahova az agy duzzadhatna, így fokozódik az agy nyomása is.

Tovább Az agyi sérülések kezelése

Agyrázkódás után

Gyakori kérdések Epilepsziás vagyok, gyógyszerrezisztens, nagyon sokszor elesek az utcán. Egy hete is elestem és agyrázkódásom volt. Elvesztettem a szaglásom és az ízérzésem. Ez a két érzékelésem sosem tér vissza?

Dr. Zsuga Judit, neurológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Forrás:
WebMD
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus

Cikkajánló

Agyrázkódás
Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.