• Dr. Bálint Anita

        Reumatológus

        88

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Reumatológus

        Bemutatkozás:


        Tanulmányok



        2018.05.17. Háziorvostan szakvizsga, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Családorvostani Tanszék (Nemzeti Vizsgabizottság, Budapest; nyilvántartási szám: 590/2018)



        2012.05.16. Reumatológiai szakvizsga, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék (Nemzeti Vizsgabizottság, Budapest; nyilvántartási szám: 294/2012)



        2003.10.01.-2006.09.30. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Doktori Iskola, 8. PhD program, DEOEC, Sebészeti Intézet, Sebészeti Műtéttani Tanszék; Debrecen, nappali tagozatos PhD hallgató



        2003.09.20. Orvosdoktori diploma "cum laude" (4,50) minősítéssel (nyilvántartási szám: 95-26/2003).



        1996.09.01.-2003.08.31. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Általános Orvostudományi Kar; Debrecen, orvostanhallgató



        1992-1996. Esze Tamás Gimnázium, Mátészalka, speciális biológia-kémia tagozat



        Munkahelyek



        2017.01.01.- B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház IV. Sz. Reumatológiai szakrendelés – Reumatológus szakorvos



        2016.10.01.- Rudabánya Városi Önkormányzat Háziorvosi Szolgálat I. Sz. Vegyes Háziorvosi Körzet – Háziorvos szakorvos



        2016.06.01.-2016.07.31. Dévaványa Strandfürdő és Gyógyászat, Reumatológia szakrendelés  Reumatológus szakorvos



        2016.05.01.-2016.07.29. Dévaványa Város Önkormányzat II. Sz. Felnőtt Háziorvosi Körzet – Háziorvostan szakorvos-jelölt



        2015.07.01.-2016.04.31. Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház és Rendelőintézet, Reumatológiai szakrendelés  Reumatológus szakorvos



        2015.05.01-2015.08.26. Cserkeszőlő Fürdő- és Gyógyászati Központ – Gyógyászati Központ Vezető, Reumatológus szakorvos



        2014.10.01.-2016.06.21. Erzsébet Fürdő Gyógyászati- és Szűrőközpont, Reumatológiai magánrendelés  Reumatológus szakorvos



        2014.09.15.-2015.03.31. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Pszichiátriai Osztály  Osztályos orvos



        2014.04.01.-2014.08.31. Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Debrecen, Felnőtt Pszichiátriai Osztály  Osztályos orvos



        2013.03.01.-2014.07.30. Vámospércs-Kistérségi Egészségügyi Szakellátó – Reumatológus szakorvorvos



        2013.02.01.-2013.03.31. Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve  Előadó orvosszakértő, tanácsos



        2012.10.17.-2013.01.30. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve  Előadó orvosszakértő, tanácsos



        2012.07.01-2012.09.26. DEOEC Kazincbarcikai Kórháza, Kazincbarcika – Reumatológus Szakorvos



        2010.12.01.-2012.06.30. Szent Lázár Megyei Kórház, Reumatológia Osztály; Salgótarján  Osztályos orvos, szakorvosjelölt



        2009.03.01.-2010.09.30. BKMŐ Kórháza Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, Reumatológia Osztály; Kecskemét – Osztályos orvos, szakorvosjelölt



        2006.10.01.-2008.11.30. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Debrecen – reumatológus rezidens/központi gyakornok orvos  általános törzsképzési program (26 hó törzsképzési program vonatkozó képzései)



        Tudományos társasági tagságok



        2007- Magyar Reumatológusok Egyesülete – tag     



        2007-2012. Magyar Tüdőgyógyász Társaság – tag



        2007. Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság – tag



        2005-2006. Magyar Szabadgyök Kutató Társaság – tag



        2004-2006. Magyar Sebész Társaság – tag



        2003-2006. Magyar Haemorheológiai Társaság – tag

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Bálint Anita legutóbbi válaszai
        Kedves Uram! Mivel említette, hogy elesett, és az esért követően alakultak ki panaszok, minnél előbb traumatolólógia ambulancia vagy baleseti sűrgősségit kell felkeresnie, ott RTG felvételt is tudnak rögtön kérni, annak kizárására, nincs-e borda törés vagy csontrepedés. Addig is vény nélkül kapható NSAID krémeket és gyógyszereket (Voltaren, Aflamin, Diclac stb) használhat. Ha bordatörés nem igazolódik, akkor rándulás, húzódás állhat a háttérben. Makacs nem múló panaszok esetén azért érdemes lehet ismételten RTG felvételt kérni, sokszor már csak az összeforró csontvégek mutatják a törés tényét, gyakori, hogy az első RTG felvétel nem. Üdvözlettel:
        Kedves Tamár! MR lelete szerint van egy kisfokú bal oldali gerincferdülése, többszörös porckorong kitüremkedése, a (Ágyéki 2-es 3-as és 4-es porckorongok szintjében, valamint az ágyéki-keresztcsonti átmenetnél is van egy kismértékű porckorong kitüremkedés). Emellett van ízületi folyadékfelszaporodás a csípőízületi résekben is, kifejezettebben a jobb oldali csípőízületben. Beküldő orvosát keresse fel mielőbb a lelettel, illetve addig is szedhet recept nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátló szereket, illetve tapaszokat, krémeket is használhat helyileg. A mellékleleten leírtak tisztázására jelentkezzen urológus szakorvosnál vizsgálatra. Ha van még kérdése, keressen bátran! Üdvözlettel.
        Tisztelt Kérdező! Az ön esetében a csigolyák peremein létrejött meszesedések okoznak idegnyomási problémákat. Ez olyan, mintha gerincsérve lenne, olyan panaszokat okoz, de a gerincsérvvel ellentétben ezek az elváltozások nem fognak visszafejlődni, ezek nem műthetők; hanem véglegesek. Emellett az utólsó áygéki csigolya 7 mm-t csúszott az alatta lévő keresztcsonthoz képest (1 cm abszolút műtéti indikáció). A csúszás miatt felkereshet idegsebész szakorvost, hogy javasolt-e műtéti beavatkozás vagy nem. Egyebekben sajnos csak a konzervatív terápia marad, amennyiben az ambuláns ellátás nem hozott eredményt. Érdemes lenne reumatológiai vagy rehabilitációs osztályos vagy ami még jobb lenne - szanatóriumi osztályos felvételen ( Mezőkövesd, Hévíz, Balf stb) gondolkodni. Beutaláshoz kérje reumatológus vagy rehabilitációs szakorvos segítségét. Üdvözlettel:
        Tisztelt Hölgyem! Farokcsont fájdalmat mauálterápiát végzett gyógytornász vagy orvos tud kezelni, a Barvicsenkó-féle manuálterápiás képzés első blokkjának tananyagát képezi. http://www.manualismedicina.hu/html/terapeutak.php Amennyiben manuálterápiás beavatkozás sikertelen, úgy sebészet felkeresése válhat szükségessé, végső esetbenműtétre kerülhet sor. A farokcsonti fájdalomban inkább az aranyeres panaszok esetén használt gyógypárnák alkalmazását javasoljuk a hengerpárna használata helyett. Üdvözlettel:
        Kedves Uram! A térdfájdalom oka sokfajta betegség lehet, mint gerincbetegség vagy csípőbetegség is. Általánosságban, ha a lépcsőn lefelé menet jelentkezik a térdfájdalom, űgy az általában a térd elváltozásra hívja fel a figyelmet; míg ha a lépcsőn felfelé menet közben jelentkezik a panasz, az csípőízületi problémát jelezhet. Emellett az ágyéki gerinc betegségei is sugározhatnak a térd irányába, és térdfájós betegnél a csípő mellett a derekat is mindig meg kell vizsgálni. Érdemes lenne így első körben az ágyéki gerincről és a csípőkről kérni egy RTG felvételt, emellett NSAID gyulladáscsökkentőket (pl. Voltaren, Flector) alkalmazni helyileg és szájon át szedhető formában is. Emellett vannak szájon át szedhető porcpótló gyógyszerek (DONA, GOOL, Chondrosulf) és szájon át szedhető hialuronsav készítmények (Hyal Joint Bioberica) amelyek nyugodtan lehet kúraszeráen alkalmazni, 3 hónapos kúrát 3 hónapos szönet követ. Emellett térdrögzítő viselése, és ővatos gyógytorna javasolt. Üdvözlettel:
        Tisztelt Uram! A csatolt leleten kisfokú balra konvex gerincferdülés, spondylosis - és több korongon kisfokú kiboltosulás látható. Emellett van egy kisfokú gerinc csatorna szűkülete is. Későbbiekben érdemes gyógytornászt felkeresni, addig is gerinckímélő életmód tartása javasolt. Üdvözlettel:
        Tisztelt Uram! Műtétek után sajnos gyakran előfordul, hogy a bőr érző beidegzése sérül, és az érzékelés kisebb-nagyobb területen kiesik, vagy megváltozik. Ez idővel megváltozik majd, és az érzékelés általában visszatér a műtét előtti állapotnak megfelelően. Azt sajnos, hogy kinél mikor következik be az érzékelés helyreállása, azt sajnos nagyon nehéz megmondani, egyénenként változó. Előfordulhat, hogy egy év elteltével következik csak be. Legyen türelemmel, és a műtét eredményében bízzon, ez most sokkal fontosabb. További kérdésekkel keressen bátran! Üdvözlettel:
        Kedves Gábor! Nem tudom milyen injekciót kapott, de az adható szteroid injekcióknak több fajtája ismeretes, hatáserősségük a szteroid készítményeknek és a tartósságuk eltérő. Általában azt szoktuk mondani, hogy egy évben 3 injekciónál többet ne kapjon a beteg az ízületbe - de ez orvosi megítélés szerint változhat, a beadott szer ismeretében. Műtétet ritkán szoktak végezni, és ennek is több módja ismeretes (műtéti technika). Ez a fajta betegség az ízület túlerőltetésétől alakul ki. Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. Teniszkönyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Az alkar nagy feszítő izomkötege egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. Általában itt kezdősik a gyulladás. Amikor a túlerőltetés megszűni, vagy legalábbis csökken- akkkor a panaszok is alábbhagynak. A gyulladást az előzőekben felsorolt gyulladásgátló gyógyszerekkel lehet enyhíteni. Alterantív megoldásokat javasoltam a könyökrögzítővel és a TENS készülékkel. Emellett az interneten is nagyon sokfajta teniszkönyök kezelésére alkalmazott gyógytorna kezelést talál, akár video formátumban is. Mindezeket természetesen a gyógyszeres kezeléssel együtt is lehet alkalmazni, és nagyon fontos a pihentetése is az ízületnek. Érdemes az alternatív - természetes gyógyulási folyamatokra szorítkozni, mert ezekkel megfelelő eredmény érhető el. Minden jót, Üdvözlettel.
        Jó napot kívánok, kedves Gábor! A legjobb megoldás egy ismételt szteroid inj. lenne. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy emellett a fájdalom és gyulladás, mozgásbeszűkülésre alkalmazhatóak az ördögkarom tartalmú gélek, és tapaszok is segíthetnek. Az ördögkarom tabletta formáját megelőzésre ajánlják. (Specchiasol R Leni complex, gél, tapasz és tabletta). Emellett otthonába beszerezhető bármely gyógyászati segédeszköz boltból TENS készülék, könyökszorító is. Gyógyszertátban nem-szteroid gyulladásgátló krémek és tabletták is kaphatóak. Gyógynövényes krémek, mint a Rozmaringos krém, Inno Rheuma krém is kipróbálható. Fontos az ízület védelme, ha nem használja, pihenteti, érdemes az ízületet ú.n. középhelyzetben pihentetni. Remélem hasznos tanácsokkal szolgáltam. Tisztelettel:
        Kedves Krisztina! Így látatalanban nehéz megítélni, de a leggyakoribb a ganglion, illetve a lágyszöveti meszesedés. Ezt a legkönyebben RTG vizsgálat tudná tisztázni, de ha nem okoz panaszt, halasztható. A ganglion: https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/15970/ganglion-dudor-a-kezen Lágyszöveti meszesedés (dystrophias meszesedések) messze a leggyakoribb eltérések. Amikor egy szövet megsérül, a szervezet egy nem-specifikus, gyulladásos választ ad a sérülésre. Ez néha a sérült szövet kalcifikációjával, úgynevezett heterotopiás csontosodással járhat. (Heterotópis: egy szövet szokatlan helyen való megjelenése). Heterotop ossificatio (csontosodás) a kötőszövetet vagy izmot ért bármilyen sérülés vagy stress hatására is kialakulhat. Ha panaszt okoz, akkor gyógyszertárban beszerezhető helyileg ható, vagy szájon keresztül bevehető nem-szteroid gyógyszerekkel lehet orvosolni. Üdvözlettel:
        Tisztelt Hölgyem! Átolvasva leleteit a következőt írhato: a 2020-as medence RTG negatív, a 2019-es mellkas RTG vizsgálat sem mutat metastasisra utaló jelet. A csontscan és SPECT vizsgálat is ezt véleményezi. "Vélemény: Tüdő tu. miatti restaging vizsgálat. Első csontszcintigráfia. A leírt elváltozások degeneratív folyamatnak megfelelhetnek. Csontmetastasisra utaló egyértelmű szcintigráfiás jel nem látható." A leletben leírtak inkább degeneratív folyamat (porckopás, kopásos ízületi betegség) fennállására utalnak, mint aktív csont áttét jelenlétére. Egyenlőre semerre nem induljon, ha nincs panasz. Ha feloldották a kényszerintézkedéseket, akkor majd kér kontrollvizsgálatra időpontot a beutaló orvosától. Remélem segíthettem, Üdvözlettel:
        Tisztelt Hölgyem! Úgy láttam a leletből, hogy 2014. óta édesanyja nem részesült rheumatológiai gondozásban. Az elsődleges az lenne, ha bőrgyógyászati és rheumatológiai szakrendelésre kérne időpontot, valamint ismételt nephrológiai véleményezés is szükséges lenne, tekintve, hogy anaelgeticum nephropathia is szerepel a kórelőzményben. A DEOEC Klinikai Immunológiai Tanszékén van autoimmun szakrendelés, Ők az ORFI-val jó viszonyt ápolnak, ezekkel az ízületi panaszokkal, melyek a psoriasis talaján alakultak ki biztosan tudnak valammit kezdeni, és a Klainikán a bőrgyógyászati szakvizsgálatát is kezdeményezni tudják. Én semmiképpen sem szedetnék Vele mindenféle OGYEI által nem be nem vizsgált szert, és nem kennék a bőrére sem semmi ilyenfajta anyagot. Üdvözlettel:
        Kedves Hölgyem! WSacroileitist nem csak a Betherew-kór okozhat, hanem egyéb autoimmun betegségek esetén is kialakulhat. Emellett fertőzéses eredetű is lehet, illetve már lezajlott fertőzéseket követően is kialakulhat. Tehát önmagában a sacroileitis diagnózisa még nem jelenti, hogy M. Bechterew állna fent. Ilyenkor utánna kell járni, hogy a gyulladást mi okozza, és ennek megfelelően kell kezelni. A leletekkel egyenlőre menjen vissza háziorvosáhzoz, gyógyszereket rendelni a háziorvos is tud. Üdvözlettel:
        Eszter, Kezdődő gerincsérve van, amelyen a gyógymasszázs biztosan nem ront, sőt kifejezetten jól fogja Magát érezni Tőled, de hosszó távon sajnos nem elég. Gyógytorna lenne a megfelelő, melyen belül tartáskorrekció illetve bizonyos mozgások helyes kivitelezése tanulható meg a gerinc helyes terhelése, illetve tehermentesítése mellett. Amennyiben az OEP finanszírozott szakorvos által javasolt kezeléseket nem tudja igénybe venni, úgy gyógytornász magánrendelést is felkereshet. További kérdésekkel keressen bizalommal. Üdvözlettel:
        Tisztelt Uram! Kedves Péter, Legelsőnek keresse fel háziorvosát, aki laborbeutalóval és háti gerinc RTG beutalóval el tudja látni. Amennyiben a leleteken nagy eltérés nem igazolódik háziorvosa tudja továbbutalni vagy ön is kérhet beutalót reumatológiára, vagy neurológiára- ők tudnak fizioterápiás kezeléseket kiírni. (Sok helyen háziorvos is tud fizioterápiás kezeléseket elrendelni, és ilyenkor a szakrendelő kiküszöbölhető) Amennyiben a várakozási idő szakrendelésre túl sok, úgy lehetséges gyógytornász magánrendelés felkeresése; aktív sportos életmódot folytató betegeknél megjelenő mozgásszervi panaszok sok esetben leggyorsabban gyógytornász segítségével oldhatóak meg. Gerincsérv fennállását leggyakrabban CT vizsgálattal- nyaki szakaszon MR vizsgálattal lehet diagnosztizálni, de ezeknek a vizsgálatoknak az elrendelése szakorvosi hatáskör. Remélem segítettem. További kérdésekkel keressen bizalommal.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés