A helyes testtartás jelentősége: a fájdalom elkerülhető

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - WEBBeteg
frissítve:

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a gerinc- és mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás következtében, az izomegyensúly megbomlása miatt alakul ki.

A téma cikkei

3/1 Az ülőmunka
3/2 Az állómunka
3/3 A helyes testtartás jelentősége

Az egyik leggyakoribb tartáshiba az előrehelyezett fejtartás, amely az állandósult nyakfájdalmak, fejfájások és nyaki merevség egyik általános oka. A deréktáji fájdalmakért ugyanakkor sokszor a hanyagtartás, illetve a fiziológiáshoz képest előredöntött felsőtest felelős. A helyes testtartás elsajátítása tehát mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából alapvető fontosságú.

Bár mindez első hallásra egyszerűnek tűnhet, sajnos a gyakorlatban mégsem mindig könnyű megvalósítani. Az egyik legfőbb nehézséget általában az okozza, hogy a betegek nagy része nincs tudatában annak, hogy testtartása nem megfelelő. Bár léteznek szembetűnő tartáshibák, jellemzően a kisebb, avatatlan szem előtt rejtve maradó problémák vannak túlsúlyban.

Hasonlóan gyakori jelenség, hogy a beteg tisztában van ugyan a tartáshibával, ám nem is sejti, hogy panaszaiért csupán rossz beidegződése felelős, így eszébe sem jut változtatni rajta. A megoldás azonban még akkor sem egyszerű, ha a beteg tudatában van tartáshibájának és tenni is kíván ellene. Jellemzően hosszú évek/évtizedek helytelen szokásait kell ugyanis helyrehozni, így az esetek nagy részében nem elegendő egyszerűen megmutatni a betegnek a helyes testtartást.

A helyes testtartás kényelmetlen?

Szinte mindennapos jelenség, hogy a helyes testtartás beállításakor pácienseim panaszkodnak, mennyire kényelmetlen számukra, így nem is képesek egy-két percnél tovább megtartani. A nehézséget az izomegyensúly felborulása okozza. Bizonyos izmaink a hosszas helytelen használat következtében ugyanis hajlamosak túlnyúlni, mások pedig rövidülni. A - jellemzően az ülőmunka, számítógépezés következtében kialakuló - előrehelyezett fejtartás esetében például a nyak hátsó részének izmai rövidülnek, azaz feszessé válnak, ezzel párhuzamosan az elülső izmok túlnyúlnak, azaz gyengülnek. Ha beállítjuk a fejet a helyes pozícióba, hosszútávon a gyengült elülső izmok nem képesek megtartani azt, a rövidült hátsó izmok pedig visszahúzzák a helytelen állásba. Ugyanez a forgatókönyv a derékfájósokra jellemző előredöntött felsőtest esetén is.

Mi lehet a megoldás?

A személyre szabott korrekciós mozgásprogram tehát általában elkerülhetetlen, és bizony jó néhány hónap munkája szükséges ahhoz, hogy helyreálljon a megbomlott izomegyensúly. A hatékony kezelés a helyes testtartás elsajátításán, illetve az állapotnak megfelelő, szakember által összeállított komplex mozgásterápián alapul. Mindazonáltal magunk is sokat tehetünk a problémák kialakulásának megelőzéséért, illetve a terápia sikeréért.

  • íróasztalnál, széken ülve használjunk ék alakú ülőpárnát, amely automatikusan előrebillenti a medencét.

  • autóban ülve használjunk háttámaszt, amely nem engedi az ágyéki homorulatot kisimulni. Ha pénztárcánk esetleg nem engedi meg az eszköz beszerzését, tegyünk a hát alsó, homorú szakasza mögé egy összecsavart törölközőt.

  • ha háton vagy oldalt fekve alszunk, használjunk anatómiai párnát, és oldalt fekve a két lábunk közé tehetünk még egy sima kispárnát is. Hason fekvéshez érdemes memóriahabos párnát használni, amely automatikusan átveszi a gerinc fiziológiás görbületeit.

  • a helyes testtartás tudatosításához érdemes szakember által felhelyezett kinesio tape-et használni.

A helyes testtartásHelyes testtartás

  • mindkét talp a talajon párhuzamosan egymás mellett, nagylábujj előre néz, a talpak közt 5-6 cm távolság

  • a talpak három ponton - sarok, a kis- és a nagylábujj alatti párna - támaszkodnak a talajon, a lábujjakon nincs testsúly

  • a térdkalács kissé felhúzva, a comb enyhe tónusban

  • medence kissé hátrabillen, a has enyhe tónusban

  • lengőbordák behúzva, a mellkas kiemel

  • vállak hátracsavarva és leengedve, lapockák közelítenek egymáshoz

  • fejtetővel nyújtózunk a plafon felé, az áll kissé behúzva

  • ha tükörbe nézünk, oldalról azt kell látnunk, hogy a fül és a váll egy egyenes mentén helyezkedik el

Tovább

Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeutaForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.