Hogyan segít a mozgásszervi bántalmakon az orvosi gyógymasszázs?

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
frissítve:

A mozgásszervi megbetegedések sokrétű elterjedése társadalmunkban gyökeresen tükrözi a rohanó, stresszes és figyelmetlen hozzáállásunkat önmagunk és embertársaink irányába. Napjainkban minden második ember szenved valamilyen eredetű fizikális fájdalomtól.

A legsúlyosabb megbetegedések is mindig valamilyen kezdetleges előjellel figyelmeztetik az embert arra, hogy változtasson a mindennapok megszokott, túlfeszített tempóján. A megelőzés minden területen a legfontosabb helyet kellene, hogy kapja. Az embereket szükségszerű lenne felvilágosítani, megtanítani arra, hogy képesek legyenek felismerni és értelmezni a fizikális előjeleket, amelyek a későbbiekben akár mozgáskorlátozottsághoz vezetnek.

A figyelmeztető tünetek

Fizikális előjeleknek számítanak azok a lényegtelennek tűnő tünetegyüttesek, mint a rendszeres vagy rendszertelen végtagfájdalmak, gerincpanaszok, migrénes rohamok, vagy bármilyen eredetű vándorló fájdalom, továbbá minden enyhébb lefolyású fizikális tünet, pl. zsibbadás, fájó, nyilalló érzés, hideg végtagok, stb.

Ezek együttese mind előrejelzi a szervi és mozgásszervi megbetegedéseket. Ritkán fordul elő, hogy gyors lefolyású egy mozgásszervi megbetegedés, vagyis elmondható, hogy szinte mindig hosszú idő előzi meg a kóros megbetegedéseket: 5-10 év vagy 15-20 év eltelte után derül fény arra, hogy elfajult egy tünetegyüttes, amely megbetegíti az emberi szervezetet.

Ezek hanyagolása idővel számos komolyabb súlyú megbetegedéshez vezethet, melyek az alábbiak lehetnek:

A manuálterápiás eljárások lehetővé teszik testünk hatékony regenerálódását. Képesek vagyunk az eljárások által megóvni teljes biológiai óránkat. Az izomrostok idegi ellátottsága, azok beidegezése kihat szerveinkre is. Ha az izomrendszerünk egészséges, akkor testünk többi része a szervek egészségi állapota is harmonikusan működik.

Minden esetnél tapasztalható, hogy az egyén muscularis problémája voltaképpen valamilyen szervi alul- vagy túlműködést rejt magában. A szervi megbetegedés pedig valamilyen pszichés, mentális és gondolati, érzelmi megrekedtségre utal.

Sokan nem gondolnák, de az izomrostokban és azok idegpályáiban képes lerakódni a fizikai, mentális és érzelmi méreg, amelyek feszültséget okozva képes elzáródásokat, blokkokat okozni testünk energetikájában. Ennek következtében testünk energiaegyensúlya megbomlik, aminek hatására betegségek keletkeznek, vagy immunrendszerünk stabilitása megbomlik.

Ez is érdekelheti Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek

Miben tud segíteni a gyógymasszázs?

Gyógymasszázs segítségével rásegítünk a vér- és nyirokkeringés tisztító folyamataira azáltal, hogy dörzsölő és nyomó fogásokkal vérbőséget generálunk a testfelületen. Ilyen esetben azonnal érezhető, amint a salakanyag megindul a szervezetben. Gyakori, hogy a kezelések alatt bedugul az orr, kissé levertté válunk, didergünk, stb. Mindez csak pillanatnyi ideig tart, amíg a szervezet megszabadul ezektől a lerakódásoktól. Rendszeres kezelések segítségével megelőzhetjük a reumás, köszvényes vagy meszesedéssel járó megbetegedéseket.

Minden esetben egyedi kezelésmódot szoktunk alkalmazni pácienseinken. Az orvosi gyógymasszázs rendszerének egyik legfontosabb kiegészítő módszertana a kimozgatás és nyújtás. Mindez nem hagyható figyelmen kívül, ugyanis testünk egy speciális rendszerre épül fel, izomrostok izomkötegek hálózatára. Elképesztő erővel, rugalmassággal és dinamikával rendelkeznek. Nagyon sok esetben azonban sajnos felbomlik ezek egyensúlya, amint túlfeszítettség, merevség keletkezik testünkben, vagy éppen túlzott lazaság, renyheség, ami által széthullik egész vázrendszerünk.

A rendszeres gyógymasszázs kezelések alkalmával az egyén képessé válik elsajátítani különböző nyújtógyakorlatokat, amelyek belülről kifelé áramoltatják testünk energiáját. Mindemellett meghosszabbítja, nyújtja testünk idegpályáit, ezáltal rendkívül kellemes érzést okoz, mert az energia könnyedén, akadálymentesen képes áramolni szervezetünk egészében.

A gerincterápiák alatt kezeléseinkkel passzív nyújtást végzünk az izompólyákon, izomrostokon. Ettől a megrövidült izomzat visszanyeri optimális méretét és dinamikáját.

A keringés azonnal helyre áll, általa több oxigénhez és tápanyaghoz jut hozzá testünk. Pácienseink többsége esetében, amikor hozzánk kerül bizonyos problémakörrel, úgy látható, hogy testének szimmetriája teljes mértékben deformálódott.

A legtöbb mozgásszervi megbetegedés szervi alul- vagy túlműködés miatt alakul ki. Ha reumás, köszvényes megbetegedésünk van, akkor vesénkkel van probléma, mivel a méreganyagok, adalékok lerakódnak benne. Mindez gyulladáshoz vezet, ami nagyon sok esetben a végtagok megbetegedéséhez vezet. A belső szervi egyensúlyunk megőrzése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy testünk mozgató rendszere épen maradjon. Ezért fontos megtanulnunk, hogy mely táplálkozási struktúra felel meg testünk egészségének megóvásában. A rendszeres mozgásnak köszönhetően a vér- és nyirokáram kellő intenzitással képes kitisztulni.

A görnyedt testtartás, a kicsavarodott medence, a vállak leesettsége mind arról árulkodnak, hogy a muszkuláris rendszer túlzottan megrövidült az egyik irányba. Derékfájós eseteinknél a kitolt farizom és az előreeső, kipúposodó hasfal, valamint az előre döntött törzs szintén arról tanúskodnak, hogy a horpaszizom, a medence izmai és a farizmok túlzottan görcsös, merev, megrövidült állapotban vannak már hosszú ideje. Ezek együttese kioldható a legegyszerűbb gyógymasszázs fogásokkal és nyújtó gyakorlatokkal. Csupán egy kis időt szükséges szánnunk magunk figyelmére, egészségére.

Az orvosi gyógymasszázs kezelés javítja az izom-ideg kapcsolatot, a szervek funkcionális működését. Az emberi szervezet regeneráló képességét segítjük elő természetes módon, ehhez számos ingerpontot, idegpályát szükséges kezelnünk. Topográfiailag meghatározott idegpályákon, a bőr alatti szövetekben, annak meghatározott helyein módosítjuk az emberi szervezet helytelen működését dörzsölő, nyomogató fogásrendszerrel. A bőrszelvényeknek (dermatoma) köszönhetően számos problémát könnyűszerrel oldhatunk masszázskezeléssel. A testet borító bőrnek azon területei, amelyek egy gerincvelői idegből származik az érzőidege a bőrfelület két vagy több ágát idegezi be.

Egy konkrét példa

A kétfejű lábikra-izom (musculus gastrocnemius) belső szélénél az izompólya mentén található idegvégződések kezelésével nemcsak helyi oldást érhetünk el a lábszár izmainak átmasszírozásával, hanem kiváló módon kezelhetjük a máj által okozott kezdetleges tüneteket, akár megbetegedéseket is, például:

 • alhasi fájdalmakat,
 • feszüléseket,
 • depressziót,
 • frusztrációt,
 • ingerlékenységet,
 • idegességet,
 • émelygést,
 • hányingert,
 • gyomortáji (epigastrialis) fájdalmakat,
 • étvágytalanságot,
 • nyaki szorítóérzést,
 • nyelési zavarokat,
 • nőgyógyászati eltéréseket, mint a permenstruációs szindrómát
 • és az olyan urológiai tüneteket, mint a vizelési zavarok.

Ez a cikk is érdekelheti Fájdalmas testrészek kezelése orvosi gyógymasszázzsal

A terápiát kiegészítő fontos tényezők

A folyadékpótlás szerepe

A sikeres terápia érdekében nem csupán a mozgásra kell nagyobb figyelmet fordítanunk, hanem a külső és belső nedvek karbantartását is figyelemmel kell kísérnünk, ezért fontos a bőséges folyadékfogyasztás, leginkább a víz, valamint a gyógyteák kúraszerű alkalmazása. A szervek immunitását ezáltal leszünk képesek stabilizálni és egészségesebb működésre generálni.

A legtöbb ilyen típusú megbetegedésnél érdemes fehér fűzfakéreg teát iszogatni, ennek a teának ugyanis magas a szalicil tartalma, ami kiváló gyulladásgátló. Ezzel megóvhatjuk magunkat a kellemetlen fájdalmaktól és gyulladásoktól. A gyógyteát kúraszerűen fogyasszuk, és fontos, hogy ne ízesítsük. Lehetőleg frissen elkészítve iszogassuk úgy, hogy lassan kortyolgatjuk, ízlelgetjük. Mindez azért fontos, mert a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a legtöbb hatóanyag, azután pedig a vékonybélben. Ha szánunk időt a teafőzet elfogyasztására, akkor ne rohanjunk, nyugodt állapotunkban fogyasszuk azt el, így a hatása azonnali lehet.

A kezeléshez használt anyagok és készítmények

Minden kezelésmódnál alkalmazunk kenőanyagokat, borogatásokat, dunsztkötéseket, amelyek csökkentik a gyulladást, oldják a görcsös, letapadt izomrendszert, frissítik a vérkeringést, vagyis fokozzák a masszázs hatásfokát.

Számos fizikális fájdalom, és megbetegedés esetén javallott a gyógyhatású kenőanyagok használata, melyek leggyakrabban a következők:

 • körömvirágkrém,
 • rozmaringkrém,
 • levendulakrém,
 • borsmentakrém,
 • árnikakrém,
 • feketenadálytő-krém,
 • alkoholos svédfű,
 • ecetes víz.

Tovább A gyógymasszázsról részletesen

Farkas LehelForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Farkas Lehel, gyógymasszőr

Cikkajánló

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.