Discopathia és polydiscopathia

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Mi az a discopathia és mit jelent a polydiscopathia? Milyen tünetekkel járnak ezek az állapotok és hogyan kezelhetők?

Discopathia vagy polydiscopathia?

A discopathia egy porckorong atrophiája, a polydiscopathia több porckorong sorvadása. A porckorong-degeneráció által okozott tünetek attól függenek, hogy a gerinc mely szakaszán alakulnak ki.

Hogyan és mitől alakul ki a discopathia?

A gerinccsigolyák között található porckorongok 30 éves kortól kedzve fokozatosan megváltoznak, csökken a víztartalmuk, felhasadoznak a rostjaik, hasadékok, repedések keletkeznek állományukban. A porckorongok belső kocsonyás magja kisebbé válik, emiatt a porckorong kemény, rugalmatlan lesz és feltöredezik. Ahogy a folyamat halad előre, a porckorong ellapul, veszít magasságából, ezt nevezzük discopathiának vagy más néven porckorong-atrophiának. A feltöredezett, lelapult porckorong belső magja is változtathatja helyét, felfelé-lefelé, előrefelé vagy hátrafelé mozdulhatnak ki a magrészletek. A porkorong állománya vízszintes irányban is elmozdulhat.

A discopathia tehát a csigolyák közötti porckorong lelapulása, elfajulása. Ennek oka lehet a gerinccsatorna elülső részén lefutó szalag nyomása, a porckorong külső részének becsípődése, a csigolya közti kisízületek instabilitása, a gerinc statikai helyzetének megváltozása vagy a gerinc veleszületett vagy szerzett anatómiai rendellenessége.

A discopathia kialakulásának rizikófaktorai

A discopathia kialakulását elősegíti a tartós fizikai megterhelés, a gerincet érő microtrauma, tartós teljes testet érő vibrációs behatás, a gerinc nyaki szakaszán pedig az ülő foglalkozás. Emellett a folyamatok hátterében genetikai, hormonális, valamint anyagcsereokokat tételeznek fel.

Milyen tüneteket okoz a discopathia?

Általánosságban elmondható, hogy bármelyik gerincszakasz érintettsége esetén van bizonyos fokú mozgáskorlátozottság, izomfeszesség és fájdalom.

A nyaki szakasz érintettsége esetén a nyak mozgatása korlátozott, mozgatáskor ropogás, recsegés hallható, mozgatási fájdalom jelentkezik. A nyaki izmok feszesek, fájdalmasak. A felső nyakcsigolyák (C.1-2-3) érintettsége esetén gyakori a fejfájás, szédülés, látászavar és nyelészavar társulása. A középső nyakcsigolyák (C.4-5-6) érintettsége esetén vállfájdalom, szívdobogásérzés és légzészavar jelentkezhet. Az alsó nyakcsigolyák betegsége (C.5-6-7) esetén a kilépő ideg ellátásának megfelelő kisugárzó (radicularis) panaszok jelentkezhetnek.

A háti csigolyák discopathiája esetén gyakori a hát izmainak terhelésre, mozgatásra jelentkező fájdalma; a mozgásbeszűkülés, a lapockák között vagy a hátból a mellkasba előrefelé sugárzó fájdalom jelentkezése. A fájdalom miatt kényszertartás alakul ki, gyakori a háti görbület kiegyenesedése, és a fájdalomkerülő úgynevezett antalgiás tartás, ferde melllkas és hát.

Az ágyéki szakasz betegsége esetén az ágyéki hajlat kiegyenesedik, az előre és oldalra hajlás gyakran beszűkül, a mozgás akadozó, fájdalmas. Mozgástartományok beszűkülnek, gyakori a fájdalomkerülő kényszertartás kialakulása. Gyakran az érintett csigolyák nyomásra is érzékennyé válnak.

Hogyan diagnosztizálható a discopathia, polydiscopathia?

A discopathia RTG-vizsgálattal diagnosztizálható, a felvétlen a csigolyák közötti rés beszűkülése látszik. MR-vizsgálat a porckorong elváltozásait már nagyon korai stádiumban képes kimutatni. Nyaki gerinc vizsgálatára MR-, lumbalis gerinc vizsgálatára CT-vizsgálat kérhető.

Mi lehet a discopathia következménye?

Az elfajult porckorongokkal szomszédos csigolyák zárólemezein újcsontképződés indul meg, és osteophyták fejlődnek ki. A porckorong degenerációja miatt az érintett csigolyák mozgása kórosan megnövekszik, ezáltal a szomszédos szalagok rongálódása jön létre a csigolyák peremszélén való tapadásnak megfelelően, aminek hatására reaktív osteophytaképződés indul, ezt az állapotot spondylosisnak nevezzük. A csigolyák közötti porckorong lelapulása miatt a szomszédos kisízületekben is degeneratív elváltozások alakulnak ki. Emiatt egyes csigolyák előre, más csigolyák hátra csúszhatnak, jelentősen növelve a gerinc instabilitását. A porckorong-elfajulás egyik lehetséges következménye a porckorongsérv, ennek megelőző állomása a porckorong-kiboltosulás. A porckorong kiboltosulása még visszafordítható folyamat, de a kizáródással járó sérv irreverzibilis elváltozás.

Hogyan kezelhető a betegség? Mit tehet a beteg?

A betegség kialakulása esetén fontos a kiváltó okok kerülése, gerinckímélő életmód bevezetése, rendszeres gyógytorna végzése és lehetőség szerinti úszás. Gyógyszeresen nemszteroid gyulladásgátlók alkalmazhatóak helyileg, vagy tabletta, kapszula formájában szisztémásan. Fizioterápia és fizikoterápiás kezelések jó hatásúak, mindezek mellett fontos a beteg pszichés vezetése.

Tovább Részletesen a fizioterápiáról

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.