A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban gazdag táplálkozás, csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

Hazánkban és a világ más fejlett országaiban is növekszik a daganatos betegségek előfordulása. Az egészséges életvitelt követni akaró ember, könnyű prédának számít a fogyasztói társadalomban.

Számos csodaszerről igazolódott már, hogy hatástalan a rákos betegségek megelőzésében. Aminek igazán hihetünk, azok a nagy esetszámú, összehasonlító, több éves követési idejű vizsgálatok.

Az Egyesült Királyságban 2007 júliusában közzétett adatok szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében, a rostban gazdag táplálkozás csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét.

A táplálékkal történő rostbevitel, és az mellrák kialakulása közötti összefüggést már régóta vizsgálaták.

Az összefüggés tisztázására, több mint 30000 önkéntes egészséges résztvevőn tanulmányozták a táplálkozás hatását a daganat kialakulására. A több éves követési időszak végére, 257 menopauza előtti és 350 menopauza utáni nőben alakult ki emlőrák.

A vizsgálatokban használt táplálkozási kérdőívek alapján azt találták, hogy a menopauza előtt álló nőknél, a gabonákból származó rostok fogyasztása, kifejezetten negatív hatással volt az mellrák kialakulására, a gyümölcsrostok esetében nem volt ilyen szignifikáns az összefüggés.

Hogyan segítenek a rostok?

Ezek is érdekelhetik Önt

Több hipotézis is született arról, hogy a rostok miként előzhetik meg a rák kialakulását. Az egyik legelfogadottabb feltevés az, hogy a rostok megakadályozzák a fő női nemi hormon, az ösztrogén felszívódását. Az ösztrogént előállító enzimet gátolják, valamint a férfi nemi hormonok szintjét csökkentve hatnak az ösztrogénszintre, és az emlőállomány sejtjeinek szaporodására.

A menopauza után lévő nők esetében, nem volt egyértelmű összefüggés a táplálékkal történő rostbevitel és az emlőrák kialakulása között. Ennek hátterében bizonyára az áll, hogy az ösztrogén metabolizmusa különböző menopauza előtt és után.

Valószínűnek látszik az a feltevés is, hogy a menopauza után nem annyira a hormonstátusz a meghatározó, hanem a testsúly és annak gyarapodása, ezért a hormonanyagcserébe beavatkozó élelmi rostok szerepe lényegtelenné válik.

Természetesen a daganatok ellen nem elég a gabonarostban gazdag táplálkozást bevezetni. Teljes életmódváltásra, rendszeres szűrővizsgálatokra van szükség, melyekhez a korszerű orvostudomány segítségünkre van.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Mit tegyünk mellünk egészségéért?

Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bár megéri egészséges életmódot folytatni, hogy csökkentsük a kockázatot, azonban sajnos...

Az elhízás szerepe a rák...

Brit kutatók keresték a túlsúly és a leggyakoribb rákos megbetegedések közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolatot. Az eredmények...

Konyhanyelven a mellrákról

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán beszélgettünk Arató Györgyi dietetikussal, akinek sajnos érintettként is van tapasztalata...

Intraductalis papilloma, egy...

Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések...

Okozhat-e mellrákot a melltartó...

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A magas rosttartalmú diéta véd a...

A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.