A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban gazdag táplálkozás, csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

Hazánkban és a világ más fejlett országaiban is növekszik a daganatos betegségek előfordulása. Az egészséges életvitelt követni akaró ember, könnyű prédának számít a fogyasztói társadalomban.

Számos csodaszerről igazolódott már, hogy hatástalan a rákos betegségek megelőzésében. Aminek igazán hihetünk, azok a nagy esetszámú, összehasonlító, több éves követési idejű vizsgálatok.

Az Egyesült Királyságban 2007 júliusában közzétett adatok szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében, a rostban gazdag táplálkozás csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét.

A táplálékkal történő rostbevitel, és az mellrák kialakulása közötti összefüggést már régóta vizsgálaták.

Az összefüggés tisztázására, több mint 30000 önkéntes egészséges résztvevőn tanulmányozták a táplálkozás hatását a daganat kialakulására. A több éves követési időszak végére, 257 menopauza előtti és 350 menopauza utáni nőben alakult ki emlőrák.

A vizsgálatokban használt táplálkozási kérdőívek alapján azt találták, hogy a menopauza előtt álló nőknél, a gabonákból származó rostok fogyasztása, kifejezetten negatív hatással volt az mellrák kialakulására, a gyümölcsrostok esetében nem volt ilyen szignifikáns az összefüggés.

Hogyan segítenek a rostok?

Ezek is érdekelhetik Önt

Több hipotézis is született arról, hogy a rostok miként előzhetik meg a rák kialakulását. Az egyik legelfogadottabb feltevés az, hogy a rostok megakadályozzák a fő női nemi hormon, az ösztrogén felszívódását. Az ösztrogént előállító enzimet gátolják, valamint a férfi nemi hormonok szintjét csökkentve hatnak az ösztrogénszintre, és az emlőállomány sejtjeinek szaporodására.

A menopauza után lévő nők esetében, nem volt egyértelmű összefüggés a táplálékkal történő rostbevitel és az emlőrák kialakulása között. Ennek hátterében bizonyára az áll, hogy az ösztrogén metabolizmusa különböző menopauza előtt és után.

Valószínűnek látszik az a feltevés is, hogy a menopauza után nem annyira a hormonstátusz a meghatározó, hanem a testsúly és annak gyarapodása, ezért a hormonanyagcserébe beavatkozó élelmi rostok szerepe lényegtelenné válik.

Természetesen a daganatok ellen nem elég a gabonarostban gazdag táplálkozást bevezetni. Teljes életmódváltásra, rendszeres szűrővizsgálatokra van szükség, melyekhez a korszerű orvostudomány segítségünkre van.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Az elhízás szerepe a rák...

Brit kutatók keresték a túlsúly és a leggyakoribb rákos megbetegedések közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolatot. Az eredmények...

Konyhanyelven a mellrákról

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán beszélgettünk Arató Györgyi dietetikussal, akinek sajnos érintettként is van tapasztalata...

A mellrák kialakulása, leggyakoribb...

Az emlőrák a fejlett nyugati társadalmakban a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés nőknél. A férfiaknál is ismertek emlőrákos esetek, de...

Intraductalis papilloma, egy...

Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma...

Okozhat-e mellrákot a melltartó...

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A magas rosttartalmú diéta véd a...

A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.