Már egy kis dohányfüst is káros

MTI
megjelent:

Már kis mértékben, passzívan belélegezve is egészségügyi problémákat okozhat a dohányfüst – állapította meg az amerikai tiszti főorvos.

Az Egyesült Államok tiszti főorvosának jelentése - amely 1964 óta az első frissítés a témában - a dohányfüst veszélyeire hívja fel a figyelmet. A jelentés szerint, már az alkalmi cigarettázás vagy passzív dohányzás is ártalmas.

Regina Benjamin tiszti főorvos kiemelte, hogy a "cigarettafüstnek nincs biztonságos szintje". Mint a jelentésben írják, a füst belélegzése alacsony koncentrációban is gyorsan diszfunkciókhoz vezet, és az érfalak gyulladásához, ami egyebek közt a szívroham és a szélütés (stroke) hátterében áll. A jelentés aláhúzza, hogy további erőfeszítésekre van szükség az Egyesült Államokban, hogy lebeszéljék az embereket a cigarettáról, mert 2005 óta nem csökken a dohányosok száma.

Mint a jelentésben rámutatnak: a cigaretta füstje több mint 7 ezer különböző kémiai anyagot tartalmaz, melyekből több száz toxikus, és 70 fölött van a rákkeltő vegyületek száma. "A kémiai anyagok minden egyes belégzésnél gyorsan elérik a tüdődet. A véred ezután a tested minden szervéhez elszállítja a méreganyagokat" - tudatja a jelentés, amely egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a cigaretta, a nikotin és más összetevők miatt "függőségre lett tervezve".

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.