Dohányzás és daganatos betegségek összefüggése

Szerző: Társadalmi célú reklám, megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
Megjelent: 2021.11.08

Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai alapján megközelítőleg 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön, amely évente körülbelül 8 millió ember halálában játszik szerepet. Statisztikai adatok szerint a rosszindulatú daganatok kb. 20 százaléka és a daganatos halálozások kb. 30 százaléka áll szoros összefüggésben a dohányzással.

Dohányzás és rosszindulatú daganatok

A dohányzás a daganatos betegségek egyik legfontosabb befolyásolható rizikófaktora. Minél hosszabb ideig, minél nagyobb mennyiségben dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye a különféle rosszindulatú daganatok kialakulásának.

Mindenki számára ismert tény, hogy a tüdődaganatok kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a cigarettának. A diagnosztizált esetek kb. 80-90%-a köthető a dohányzáshoz. Kevésbé ismert azonban, hogy számos egyéb daganat kialakulásában is fontos szerepet játszhat a cigaretta.

Milyen rosszindulatú daganatok kialakulásában játszhat szerepet a dohányzás?

 • tüdőrák,
 • gégerák,
 • garatrák,
 • nyelőcsőrák,
 • szájüregi rosszindulatú daganatok,
 • orrüreg, orrmelléküreg rosszindulatú daganatai,
 • hólyagrák,
 • hasnyálmirigyrák,
 • veserák,
 • májrák,
 • gyomorrák,
 • vastagbélrák,
 • méhnyakrák,
 • petefészekrák,
 • leukémia (AML, akut mieloid leukémia).

Milyen káros összetevői vannak a dohányfüstnek?

Egy cigaretta meggyújtásakor a benne lévő dohány elég, füst keletkezik, mely bejut a légutakba és onnan szétterjed az egész szervezetben. A belélegzett füstben kb. 7000 különböző összetevőt azonosítottak, melyek közül mintegy 70-ről ismert, hogy rákkeltő (karcinogén) hatású. A legismertebb összetevő a függőséget is kialakító nikotin, de számtalan egyéb káros vegyület is megtalálható a belélegzett füstben: kátrány, szén-monoxid, policiklikus szénhidrogének, benzol, formaldehid, vinil-klorid, nitrozaminok, ciánhidrogén, polónium, arzén, ólom, kadmium, stb.

Vannak olyan anyagok, melyek a dohánynövény természetes alkotórészei, míg mások a dohány égése, feldolgozása, illetve tárolása során keletkeznek (pl. benzol, a formaldehid, nitrozaminok).

Hogyan vesz részt a dohányzás a daganatok kialakulásában?

A daganatképződés mindig komplex, többlépcsős folyamat, melyben szerepet játszanak genetikai faktorok és környezeti tényezők egyaránt. A dohányzás fontos, de befolyásolható környezeti tényező a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásában. A cigarettafüstben lévő káros anyagok – többek között karcinogének – a tüdőbe jutnak, majd onnan szétterjednek az egész szervezetben.

 • Daganatok alapvetően akkor keletkeznek, amikor egy sejtben károsodik az örökítőanyag (DNS), genetikai hibák halmozódnak fel, melyek következtében felborul a sejtek növekedését szabályozó jelek egyensúlya. A dohányfüsttel belélegzett karcinogén anyagok károsíthatják a sejtek DNS-ét (mutációt eredményezhetnek), megzavarva ezzel normál sejtciklusukat. Ennek következtében kontrollálatlan sejtszaporodás alakulhat ki, ami rosszindulatú daganatok kialakulását eredményezi.
 • Egészséges körülmények között a sérült DNS kijavítására, illetve a súlyosan károsodott (mutálódott) sejtek elpusztítására több „öngyógyító” folyamata van a szervezetnek. A cigarettafüst bizonyos anyagai gátolják a szervezet ezen „javítómechanizmusait”, illetve megakadályozzák a programozott sejthalált (apoptózis), mely a sérült, mutálódott sejtek elpusztulását eredményezné. Ezek együttesen hozzájárulnak a kontrollálatlan sejtszaporodás, daganatképződés létrejöttéhez.
 • A cigarettafüsttel bejutó toxinok károsíthatják a szervezet immunválaszát, rontják az ellenállóképességet, így az nem képes megfelelően harcolni a daganatos sejtek ellen.
 • A rendszeres dohányzás állandó gyulladásos folyamatot tart fenn a szervezetben, mely bizonyos körülmények között fokozhatja a daganatképződési hajlamot, illetve kialakult daganat esetén a rákos sejtek migrációját segítheti elő. Ezzel hamarabb lesz „invazívabb” egy daganat, könnyebben terjed szét, keletkeznek áttétek.
 • A dohányzás károsítja a légutakban megtalálható csillószőröket, így az általuk végzett „tisztítómunka” is károsul, a belélegzett karcinogén anyagok is tovább maradnak a szervezetben.

Ártalomcsökkentés

Az egészségi állapotra a legkedvezőbb hatást, a leghatékonyabb ártalomcsökkentést a dohány- és nikotin tartalmú termékek összes formájának teljes elhagyása jelenti.

Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a különböző dohányzási formák eltérő mennyiségben tartalmazhatják a káros, rákkeltő anyagokat. A cigarettázás során felszabaduló ártalmas anyagok mennyisége összefügg az égéshővel: sok káros hatásért a dohány égése során keletkező füst és annak bizonyos alkotóelemei tehetők felelőssé.

Ennek eredményeként megjelentek különféle füstmentes technológiák, melyek a rendelkezésre álló eredmények alapján a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához viszonyítva ártalomcsökkentést jelenthetnek. Ezek közé tartoznak a hevítéssel működő - dohányt használó technológiák, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna és az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is. Ezek a technológiák égés és füst nélkül biztosítják a nikotint, így alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a hagyományos dohánytermékek. Ezen termékek használata esetén bizonyos karcinogén anyagok relatíve kisebb mennyiségben kerülnek be a szervezetbe.

Sajnálatos módon vannak olyan dohányosok, akik az egészségkárosító hatások ismeretében sem szoknak le. Az ő számukra a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához képest bizonyos fokú ártalomcsökkentést jelenthet a füstmentes technológiák használatára történő váltás. De mindenképpen fontos tudni, hogy a dohányzás bármilyen formában növeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét; a füstmentes technológiák használata sem kockázatok nélküli, és ezek hosszú távú hatását még kutatják.

Mindenképpen kijelenthető, hogy a dohányzásnak nincs olyan formája – ideértve a passzív dohányzást és a füstmentes alternatívák minden formáját is –, mely ne rendelkezne súlyos egészségkárosító következményekkel, így a leszokásnál biztosan nincs jobb választás a dohányzó számára.

Mit nyer az, aki végleg leszokik?

A dohányzásról való leszokásnak számos egészségügyi előnye van. Több tanulmány bizonyította, hogy a dohányzás teljes abbahagyását követően csökken a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata. Minél hamarabb teszi le valaki a cigarettát és minél több idő telik el a leszokás óta, annál nagyobb mértékű az egészségkárosító hatás csökkenése.

A dohányzásról való leszokás után 5 évvel a szájüregi-, a nyelőcső-, a gége- és a garat rosszindulatú daganatainak rizikója megfeleződik. A leszokás után 10 évvel a tüdőrák kialakulásának rizikója felére csökken a jelenleg is dohányzókéhoz képest. Az összes többi dohányzással összefüggő daganattípus rizikója is csökken a cigaretta-mentes évekkel arányosan.

Ne feledjük, sosincs túl késő leszokni a dohányzásról! Bármely életkorban is történik a leszokás, az csökkenti a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának esélyét és a velük összefüggő halálozást.

Források:

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Bechterew-kór Bechterew-kór

A gerincízületek és a keresztcsonti ízület gyulladásos megbetegedése.

Foghúzás utáni teendők Foghúzás utáni teendők

Mit tehetünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

Daganatképződés: új eredmények...

Bár a kutatók rendszeresen lépnek előre a daganatképződés genetikai hátterének megértésében, mindeközben továbbra is „hibás az...

Gyorsabb rákdiagnózist eredményezhet...

A HCEMM kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások...

A szájüregi rák tünetei és...

A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Az alkoholizmus kezelése: Terápiás...

Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális...

Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a...

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak...

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

Leszokás a dohányzásról - Milyen...

A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.