A dohányzás makuladegenerációt és egyéb szembetegségeket is okozhat

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Valamennyien tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre. De azt gondoltuk volna, hogy a cigaretta a szemnek is ártalmas?

Mi is az a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció sokakat érintő szembetegség, amely az éleslátásért felelős, sárgafolt nevű terület sorvadását jelenti. Az állapot leginkább az 50 év felettieknél jelentkezik. A betegség ezen formáját időskori makuladegenerációnak nevezik, amely a gazdaságilag fejlettebb országokban – így hazánkban is – a vakság leggyakoribb oka.

Jellemző rá, hogy elsősorban a látótér közepén romlik a látásélesség, a perifériás látás sokszor a betegség végstádiumában is megmarad. Ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztalunk, az egyenes vonalak eltorzulnak, a korábban élénk színek tompává, elmosódottá válnak, esetleg a látótér közepén sötét területet észlelünk, sárgafoltsorvadásra gyanakodhatunk és mielőbb forduljunk szemész szakorvoshoz!

A dohányzás jelentősen megnöveli a makuladegeneráció kockázatát

A dohányzás három-négyszeresére növeli az időskori makuladegeneráció miatt kialakuló vakság esélyét. A passzív dohányzás szintén nagyon káros a szemre: a WHO felmérése szerint a dohányosokkal együtt élők esetében a makuladegeneráció kialakulásának esélye duplája a dohányfüstmentes környezetben élőkhöz képest. A cigarettában és az égése során keletkező füstben több ezer anyag található, amelyek közül mintegy 70 (!) bizonyítottan rákkeltő, ezenfelül nagyszámban találhatók benne egyéb egészségkárosító anyagok: többek között kátrány, szén-monoxid, benzol, formaldehid, arzén, még radioaktív polónium is.

A dohányzás több ponton és több módon is károsítja a szemet

A cigarettában levő anyagok leginkább az érhártyára, a sárgafoltra és a szemlencsére vannak káros hatással, emellett külsőleg is ártanak a szemnek: a dohányfüstben levő mérgező égéstermékek a szemfelszínt irritálva szemvörösödést és kötőhártya-gyulladást okozhatnak.

Egyéb szembetegségeket is súlyosbít és okoz

A dohányzás többféle szembetegség lefolyására is negatív hatással van: az erekben kialakuló oxigénhiány felgyorsíthatja a szemideghártya-elváltozások romlását; valamint a látóideg vérellátási zavarát erősítve sejtelhalást okozhat, ez végső soron látásvesztéshez vezethet. Említhetjük továbbá a szürke hályogot is: a betegség kialakulásának esélyét napi húsz szálnál több cigaretta elszívása két és félszeresére növeli.

Az elektromos cigaretta használata mellett sem kisebb a kockázat!

Az elektromos cigaretták nem jelentenek megfelelő alternatívát, hiszen nikotintartalmuknál fogva hasonlóan károsak, mint a hagyományos társaik. Lévén nem túl régi technológiáról van szó, az e‑cigaretta hosszú távú hatásairól még nem rendelkezünk elegendő információval. Állatkísérletek viszont már történtek az elektromos cigaretta szemkárosító hatásának tesztelésére. Mind a nikotinmentes, mind a nikotinos változat esetében gyulladásos reakciót figyeltek meg a laboratóriumi egerek szemében, amely nikotintartalmú dohánytermék esetén kifejezettebb volt.

Az időskori makuladegeneráció további kockázati tényezői

Az időskori makuladegeneráció kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszanak:

  • kor: az idő előrehaladtával a betegség előfordulása egyre gyakoribb
  • nem: a nőknél általában nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyosabb szembetegségek
  • szív- és érrendszeri betegségek: például a magas vérnyomás a betegség egyik rizikófaktora
  • genetika: ha a családban valaki makuladegenerációban szenved, a többi családtag esetében is nagyobb a betegség kialakulásának esélye.

Végezetül néhány jó tanács, amivel lassíthatjuk a betegség kialakulását

  • szokjunk le a dohányzásról
  • mozogjunk rendszeresen
  • viseljünk napszemüveget, hogy megvédjük szemünket a nap káros hatásaitól
  • fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek szemerősítő összetevőkben gazdagok: gyümölcsöket, zöldségeket (főként sárgarépát), halakat
  • figyeljünk szív- és érrendszerünk egészségére: ellenőrizzük/ellenőriztessük rendszeresen vérnyomásunkat és koleszterinszintünket.

Az időskori makuladegeneráció legfontosabb, befolyásolható rizikófaktora a dohányzás. Ennek ellenére sokan még mindig nincsenek tisztában vele, hogy ez a káros szenvedély akár vakságot is okozhat. A leszokásban tehát nemcsak a tüdőrák, illetve a szívinfarktus megelőzése lehet erős motiváció, hanem a látásvesztés elkerülése is.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Biztonságos utazás
Biztonságos utazás

Érdemes néhány szabályt betartani.

Visszeres láb
Visszeres láb

Hogyan kezelhető? Mit tehetünk ellene?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.