Jó alternatíva-e az e-cigi?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A gimnazisták körében az e-cigaretta-használat a 2011-es körülbelül 1%-ról a jelenlegi 10-20%-ra nőtt az elmúlt 4 évben. A nikotintermékek elpárologtatásának elterjedése szinte teljesen kiszorította a fiatalok cigarettahasználatát.

A középiskolások körében jelenleg körülbelül 2 százalék a cigarettafogyasztás. Az e-cigaretta „nem ég”, nem szabadul fel a klasszikus értelemben vett égéstermék, és a normál cigarettafüsthöz képest ennek a „füstje” eltérő anyagokat tartalmaz. Sokan úgy vélik, hogy mivel nincsen benne kátrány, ez egy egészségesebb opció lehet a dohányzásra. Azonban érdemes ezt a vélekedést közelebbről is megvizsgálni. Az alábbiakban az elektronikus cigaretta és a vaping szív- és tüdőrendszerre gyakorolt hatásáról olvashat az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) 2023-as tudományos nyilatkozata alapján.

Nemzetközi és hazai szabályozások

Bár az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) megpróbálta távol tartani a vaping (e-cigaretta) termékeket az Egyesült Államoktól, azzal az indoklással, hogy ezek az eszközök gyógyszeradagoló eszközök, a vaping termékeket gyártó cégek pert indították, és az FDA 2010-ben vesztett a bíróságon.

A magyar és az Európai Uniós szabályozás szerint hazánkban az Elf Bar nevű hevített dohányterméknek tilos a forgalmazása, mert a maximális megengedett 40 mg nikotin többszörösét tartalmazza. Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy az Elf Bar nikotintartalma akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják. Ahhoz, hogy egy dohányipari termék Magyarországon forgalomba kerülhessen, át kell esnie az országos gyógyszerészeti hatóság vizsgálatán. Az Elf Barról nem tudni pontosan, milyen összetevőket tartalmaz – mondta. Azonban számos más e-cigaretta forgalomban van, nagyon népszerű pl. az IQOS, amibe nem nikotinos folyadék kerül, hanem dohánylevelet tartalmaz és ez a „speciális cigaretta” – amiben szintén vannak káros anyagok – kerül bele a hevítő készülékbe.

Hogy működik az e-cigaretta?

Az angolszász vaping kifejezés hazánkban is egyre népszerűbb az e-cigarettára, így is találkozhatunk vele. A tudományos irodalomban használt kifejezés az ENDS, ami az elektronikus nikotinleadó rendszereket jelenti. Ezekben a rendszerekben egy fűtőspirál elpárologtatja a készülékbe helyezett folyadékot. A folyadék gyakran propilénglikolt és glicerint, valamint nikotint tartalmaz. Az aromák – gyümölcs, mentol, menta, cukorka és desszert ízek – gyakori adalékanyagok. Akár a tetrahidrokannabinolt is hozzá lehet adni, és gyakran adják is a folyadékhoz. Az aeroszolos gőzt, amely a folyadéknak a fűtőtekerccsel való érintkezéséből képződik, ezután belélegzik.

Az e-cigaretta fizikai hatásai

Mit okoznak az összetevők?

Az e-cigarettában használt folyadékok összetevői egyéni és kombinált hatásúak is.

A nikotin kötődik a nikotinreceptorokhoz, és hatása szimpatomimetikusan növeli a szívfrekvenciát, a szívösszehúzódásokat, vagyis a kontraktilitást, a terhelést és a vérnyomást, ami elméletileg idővel a szív átalakulásához, szívelégtelenséghez és szívritmuszavarra való fokozott hajlamhoz vezethet.

A propilénglikol és a glicerin esetében egyre több bizonyíték mutat arra, hogy egyes embereknél közvetlen kardiopulmonális hatásai vannak, beleértve a zihálást, a száraz köhögést és a torok irritációját.

Az ízesítők többféle hatást fejtenek ki. Az édesítőszerek aeroszolizálva reaktív aldehideket termelnek, amelyekről úgy gondolják, hogy a cigaretta által kiváltott szív- és érrendszeri betegségek és a COPD fő tényezői. Egyes más ízesítők pedig károsíthatják a DNS-t az ér- és tüdőszövetben.

Kevesen vannak tisztában vele, de a fűtőelemből felszabaduló nikkelt és krómot is belélegzik az aeroszollal. Patkánymodellekben kimutatták, hogy ezek a nehézfémek tüdőgyulladást, illetve a légutak gyulladását okozzák. A nikkelről pedig köztudott, hogy rákkeltő.

Mind a nikotintartalmú, mind a nem nikotintartalmú termékek fokozhatják a vérlemezkék aktivációját, reaktivitását és aggregációját, vagyis a vérrögképződést, okozhatják az érfalak merevségét, és reaktív oxigénszármazékokat (szabad gyököket) képezhetnek, valamint csökkentik az agy glükózfelhasználását.

Mik azok a reaktív oxigénszármazékok vagy szabad gyökök, és mit okozhatnak?

Szabad gyöknek nevezzük az olyan atomot, molekularészletet, amely párosítatlan elektront tartalmaz. Az ilyen atom, molekula instabil, rövid életű, mert rendkívül gyorsan reakcióba lép a környezetében található más atomokkal, molekulákkal. Az úgynevezett oxidatív stressz a szervezetre rendkívül károsan hat. A reaktív oxigénszármazékok fokozott termelődése fontos szerepet játszik a szívelégtelenség patogenezisében, illetve a reaktív oxigénszármazékoknak komoly szerepe van a tüdőfibrózis kialakulásában is. Több mint 100 betegség – köztük az érelmeszesedés, cukorbaj, rák, Alzheimer-kór – hozható összefüggésbe a szabad gyökök túlzott jelenlétével. A stressz, az alvászavar, a gyulladás jelentősen fokozza termelődésüket. A környezeti ártalmak – ide sorolható az e-cigaretta is –, a rossz minőségű ételek, de még a kimerítő sport, megerőltető fizikai munka is fokozza a szabadgyök-terhelést.

Milyen egészségügyi következmények alakulnak ki az e-cigarettázóknál?

Azoknál, akik vapeznek, nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus köhögés, fokozott váladéktermelés és a felső légutak irritációja. Állatkísérletek azt sugallták, hogy az aeroszol ciliáris diszfunkcióhoz vezethet a légutakban, vagyis a légutakat borító finom, csillószőrös hengerhámot károsítja. Ezeknek a csillószőröknek a funkciója, hogy finom összehangolt munkával a káros anyagokat, szemcséket, melyeket belélegzünk, „kihajtsa” a légutakból.

Az e-cigatrettázó emberek orrából vett nyálkahártyamintában pedig az immun- és gyulladásos válasz gének elnyomása látható, aminek következtében ők fokozottan érzékenyek a fertőzésekre.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a vaping légúti szűkületet okoz. Ez a hatás valószínűleg nagyobb azoknál, akik hajlamosak obstruktív légúti betegségre. Eozinofil pneumonitist, túlérzékenységi tüdőgyulladást és intersticiális tüdőbetegséget is jelentettek már a vapezés kapcsán.

A gyakori káros hatások mellett az e-cigizést egy új klinikai entitással, az e-cigarettával összefüggő tüdőkárosodással (e-cigarette – or vaping associated lung injury (EVALI)) hozzák összefüggésbe. 2020-ban csak az USA-ban 2807 kórházi kezelés és 68 haláleset történt az EVALI miatt. A betegek olyan általános tünetekkel jelentkeznek, mint a fáradtság és a láz, a feltűnő gyomor-bélrendszeri tünetek és a légzési elégtelenség. A mellkasröntgen általában diffúz szimmetrikus kétoldali tejüvegszerű megjelenést mutatott. Ezeknek az eseteknek a felében intenzív osztályos kezelésre volt szükség.

A dohányzásról való leszokásban használható-e?

Sokan kérdezik, hogy a vaping vajon használható-e a dohányzás abbahagyására. Bár az FDA nem hagyta jóvá erre a célra, a nyilatkozat hivatkozik egy közelmúltbeli Cochrane-elemzésre, amely azt mutatja, hogy a nikotintartalmú vaping termékek körülbelül 50%-kal hatékonyabbak erre a célra, mint a klasszikus nikotinpótló terápia. Tehát elméletileg, kerülve a túlzott használatot, elképzelhető ezirányú felhasználása. Ugyanakkor az e-cigarettára ugyanúgy rá lehet szokni, tehát a káros szenvedélyről leszokni vágyóknak érdemes átgondolniuk, hogy aztán újra végig akarják-e járni a leszokás útját ezúttal az e-cigarettáról.

Hosszú távú hatások

Az ismert káros hatások többsége rövid távú, de csak azért, mert az e-cigaretta nem létezik elég régóta ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a hosszú távú hatásokat.

Amíg ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, az állatmodellek szolgálják a rendelkezésre álló helyettesítőket arra a kérdésre, hogy az e-cigarettázás növeli-e a hosszú távú kockázatot. Ezek az állatmodellek azt mutatják, hogy a vaping növeli az oxidatív stresszt, a gyulladást és a DNS-károsodást, ami arra utal, hogy a vaping a klasszikus dohányzáshoz hasonlóan szintén növelheti a COPD és a tüdőrák kockázatát. Az amerikai tudományos nyilatkozat arra a következtetésre jut, hogy ezen akut hatások jelenléte „azt sugallja, hogy az elektronikus nikotinleadó rendszer használata nem veszélytelen, és felveti annak lehetőségét, hogy a káros hatások idővel felhalmozódjanak”. Ezenkívül az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) 2023-as tudományos nyilatkozata kiemeli, hogy az e-cigarettázás élettani hatásai hasonlóak a dohányzás korai szakaszában tapasztaltakhoz.

Dr. Neil Skolnik oktató családorvos így összegzi a tapasztalatait és a nyilatkozatot: „Az e-cigarettázás nem jó alternatíva. A termékekben lévő nikotin addiktívvá teszi, és kimutathatók rövid távú mellékhatások, amelyek az enyhétől a nagyon súlyosig terjednek, beleértve az intenzív osztályra történő felvételt is. A tüdő, a szív és az érrendszer hosszú távú károsodásának valószínűsége pedig nagy.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.