Hogyan hat a nikotin?

Szerző: Medipress

A kutatók összehasonlították 13 függő és 10 nemfüggő dohányos adatait, meglepetten tapasztalták, hogy a függő dohányosoknál lassabban halmozódik fel a nikotin az agyban.

A nikotinnak a korábban feltételezettnél sokkal hosszabb időre van szüksége, hogy elérje a csúcsszintet a dohányosok agyában, állítja egy új kutatás, melyet a Duke Egyetem kórházában végeztek el.

Eddig a tudósok úgy gondolták, hogy a cigarettafüsttel belélegzett nikotinnak 7 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy elérjen az agyba, ahol mindegyik pöfékelés egy nikotinszegecskét képez. PET képalkotó eljárással azonban a Duke kutatói első ízben vázolták fel, hogy a dohányosok agyában igazából egyenletesen emelkedik a nikotin szintje egy szál cigaretta elszívása során.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban közzétett eredmények alapján hatékonyabb kezelést lehetne kidolgozni a dohányfüggőségre.

Nikotin slukkról slukkra

Nikotinfüggőségi teszt
Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

"Korábban azt hitték, hogy a slukkról slukkra agyba jutó nikotinszegecskék magyarázták, hogy a cigaretta miért addiktívabb a nikotin más formáihoz képest, mint például a tapasz vagy a rágógumi.” – mondta Jed Rose, a Duke Nikotin-és Dohányzásról Való Leszokási Központjának igazgatója. "Munkánkkal megkérdőjeleztük, hogy a függőségnek van-e köze a nikotin slukkonkénti bejutásához.

Valószínűleg részben attól függ, hogy a nikotin összességében milyen mértékig éri el az agyat és mennyire gyülemlik fel benne; illetve a dohányzással összefüggő egyedülálló szokásrendszertől és szenzoros utasításoktól.”

Mégis, mikor a kutatók összehasonlították 13 függő és 10 nemfüggő dohányos adatait, meglepetten tapasztalták, hogy a függő dohányosoknál lassabban halmozódik fel a nikotin az agyban. „Ez a lassabb folyamat annak az eredménye, hogy a függő dohányosok tüdejében több ideig van a nikotin, ami a dohányzás tüdőre gyakorolt krónikus hatásainak eredménye lehet.” – vélekedik Rose.

Miért válnak függővé némelyek?

Nem az agyban felgyülemlett nikotin mennyiségének eltérése magyarázza, hogy néhány ember miért válik függővé, mások meg miért nem. "Még ha rögzítjük is a bejutás sebességét, a tanulmány kimutatása szerint a nemfüggő dohányosok agyában végül ugyanannyi nikotin halmozódik fel, mint a függőkében, csak a függés kialakulásában van különbség köztük. Az oka az igazi rejtély.”

Rose szerint a függés hiánya a genetikai eltérésekben rejtőzhet, vagy abban, ahogy dohányoznak, vagy a megvonás eltérő pszichés hatásaiban. „Még nem tudjuk teljes egészében megmagyarázni, hogy egyesek miért képesek úgy dohányozni, hogy nem szoknak rá.” A felmerülő kérdések ellenére a tanulmány fontos betekintést ad az agy nikotinszintjének kialakulási gyorsaságába és mértékébe, és abba, hogy az agy mely receptorai működnek.

„Eltérő receptorok válaszolnak a nikotinra az eltérő érzékenységi szintek esetén.” – mondja Rose. „Ha tudjuk, hogy valójában mennyi nikotin kerül az agyba, akkor fény derülhet arra, hogy mely receptorok lehetnek fontosak a cigarettázás függőséget okozó hatásánál.”

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

Dohányzás és nikotinfüggőség...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Partidroghasználat és...

A COVID-pandémia társadalmi távolságtartási irányelveinek köszönhetően a világjárvány első évében csökkent a partidrogok használata. Ahogy...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

A személyiséget is fejleszti a...

Az eddig ismert pozitív hatásain kívül a tudósok azt állítják, hogy a dohányzásról való leszokás még a személyiség fejlődésében is...

A sikeres leszokás titkai

Az első szál cigaretta után valószínűleg még nem gondolunk azokra a nehézségekre, amit a dohányzásról való leszokás okoz. A füstölgés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.