Inkontinencia - Egészségmegőrzés cikkek

Inkontinencia - Egészségmegőrzés cikkek

A vizelési inger

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-07-14 05:06

Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-02-13 19:05

Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2018-05-11 16:04

A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
2018-04-26 20:09

Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra bekövetkezik, néha azonban később is megmarad. Ilyen esetekben a nappali órákban a betegek jól tudják kontrollálni a vizeletürítést, éjszaka viszont gyakran akaratuktól függetlenül bevizelnek.

A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2011-12-05 07:10

A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.