Széklet és vizelet inkontinencia

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

Nagyon sok nő, aki vizeleti és/vagy széklet inkontinenciával küzd, érzi úgy, hogy semmit nem lehet tenni állapotuk javítására, hiszen legtöbbször csak a vizeleti inkontinenciáról lehet olvasni, hallani, míg a bél/széklet inkontinenciáról nem igazán esik szó.

Az inkontinencia

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint Dr. Alayne Markland, az Alabama Egyetem kutatója és kollegái 307, vizelet inkontinencia kezelésen résztvevő nő adatait vizsgálta, hogy több információt gyűjtsön a kettős inkontinencia előfordulásának gyakoriságáról.

A kutatók megállapították, hogy a vizelet inkontinencián túl a nők 18 százaléka tapasztalt széklet inkontinenciát is, melyet folyékony vagy szilárd széklet akaratlan, legalább havonta egyszer előforduló távozásával definiáltak.

A széklet inkontinenciához hozzájáruló tényezők között szerepelt egy vagy több hüvelyi szülés, illetve a hüvelyfal süllyedése.

Az életminőségi mutatók, összehasonlítva a csak vizelet inkontinenciával küzdőkkel, 10 ponttal alacsonyabbak voltak azoknál, akik vizelet és széklet inkontinenciától is szenvedtek.

A két betegség egyszerre történő kezelése azonban jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.