Széklet és vizelet inkontinencia

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

Nagyon sok nő, aki vizeleti és/vagy széklet inkontinenciával küzd, érzi úgy, hogy semmit nem lehet tenni állapotuk javítására, hiszen legtöbbször csak a vizeleti inkontinenciáról lehet olvasni, hallani, míg a bél/széklet inkontinenciáról nem igazán esik szó.

Az inkontinencia

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint Dr. Alayne Markland, az Alabama Egyetem kutatója és kollegái 307, vizelet inkontinencia kezelésen résztvevő nő adatait vizsgálta, hogy több információt gyűjtsön a kettős inkontinencia előfordulásának gyakoriságáról.

A kutatók megállapították, hogy a vizelet inkontinencián túl a nők 18 százaléka tapasztalt széklet inkontinenciát is, melyet folyékony vagy szilárd széklet akaratlan, legalább havonta egyszer előforduló távozásával definiáltak.

A széklet inkontinenciához hozzájáruló tényezők között szerepelt egy vagy több hüvelyi szülés, illetve a hüvelyfal süllyedése.

Az életminőségi mutatók, összehasonlítva a csak vizelet inkontinenciával küzdőkkel, 10 ponttal alacsonyabbak voltak azoknál, akik vizelet és széklet inkontinenciától is szenvedtek.

A két betegség egyszerre történő kezelése azonban jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

Az inkontinencia

  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Tippek az inkontinencia kezelésére

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

A kellemetlen szagok elkerülhetőek

Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.