• A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter

    A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

    A vizelet és széklet inkontinencia az alábbi problémákkal szemben még érzékenyebbé teszi a bőrt:

    A bőr felázása (maceráció)

    A nedvesség következtében a bőr felázik, ami rendkívül sérülékennyé teszi. Súrlódás, nyomás vagy vágás miatt emiatt jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki különféle bőrsérülések. A felázott bőrt az ágynemű, pelenka vagy mosakodószivacs enyhe dörzsölése is károsíthatja.

    Hirdetés

    Inkontinencia dermatitisz

    Az inkontinenciához kapcsolódó gyakori állapot az inkontinencia dermatitisz, melyet pelenkakiütésnek is neveznek. Tulajdonképpen a csecsemőktől az idősekig minden korosztályt érinthet ez a probléma. Az irritáció kialakulásához a bőr nedves környezete, illetve a vizeletben (vagy székletben) található irritáló anyagok járulnak hozzá.

    Bakteriális fertőzés

    Az inkontinencia növeli a bakteriális fertőzések kockázatát is, hiszen a bőrfelszín érintkezésbe kerülhet a vizelettel esetlegesen távozó baktériumokkal. Ez különösen idősebb korban veszélyes, mikor a bőr jellemzően száraz. A száraz bőr megfelelő táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásához, mivel a mikroorganizmusok a bőr repedésein keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Nem megfelelően ápolt bőr esetén kedvező környezetben a baktériumok mennyisége akár 20 percenként megduplázódhat.

    Irritáció

    A vizeletben található, maró hatású anyagok egyike az ammónia, ami növeli a bőr pH értékét, ezáltal irritációt okoz. Az ammóniát a baktériumok táplálékforrásként használják, így ez az anyag ahhoz is hozzájárul, hogy a mikroorganizmusok elszaporodhassanak. Megfelelő kezelés nélkül a folyamat egyre jobban előrehalad. Széklet inkontinencia esetén a bőr bakteriális fertőzésének kockázata növekszik.

    Gombás fertőzés

    A nedves, meleg környezet, ami általában az inkontinenciával jár, ideális a kórokozó gombák terjedésének. A tűzvörös, viszkető, égő bőr általában gombás eredetű fertőzésre utal, ami gombaellenes szerrel hatékonyan gyógyítható.

    Ezt olvasta már? Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Bőrápolási tippek az irritáció elkerüléséért

    • Cserélje rendszeresen az inkontinencia terméket, hogy elkerülje a bőr túlnedvesedését!
    • Tartsa a bőr pH értékét a normál tartományban (4-7). A speciális, kifejezetten inkontinens betegek számára készült bőrápoló termékek gyengéden tisztítják és ápolják a bőrt, jobb alternatívát jelentenek, mint a szappan és a víz.
    • Használjon úgynevezett barrier kenőcsöt vagy pelenkakiütés elleni krémet, melyek segítségével minimalizálhatja a bőr közvetlen érintkezését a vizelettel.
    • Az inkontinens betegek bőrének ápolására a babaápolási termékek nem megfelelőek, ugyanis a korral az ember bőre is változik. Válasszon tehát olyan terméket, amely kifejezetten az inkontinenciával küzdő betegek számára készült.
    • Óvatosan tisztálkodjon, kerülje a bőr dörzsölését. Törölközésnél a nedvességet itassa fel a bőréről, de semmiképp se kezdje dörzsölni a bőrt.
    • Figyeljen oda a táplálkozására! A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és egészséges táplálékok fogyasztása segít megőrizni a bőr épségét.

    Három lépés az egészséges bőr érdekében

    Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a megfelelő és következetes gáttáji gondozás elengedhetetlen az inkontinencia kezelésében. A gáttájék a végbélnyílás és a hüvely közötti területet jelenti a nőknél, férfiaknál pedig a végbélnyílástól a herezacskóig tart. A bőr épségének megőrzése, a szagok kontrollálása és a kényelem biztosítása érdekében az alábbi, háromlépéses bőrápolás javasolt:

    1. Szárazon tartás: Az inkontinencia által okozott bőrkárosodás ellen a legjobb megelőzési módszer a bőr szárazon tartása. A legjobb inkontinencia termékek puha, felső réteggel rendelkeznek, közvetlenül ez érintkezik a bőrrel. Általában olyan nedvszívó (abszorbens) magot tartalmaznak, amely gyorsan elnyeli és magába zárja a nedvességet, így segítve a bőr szárazon tartását.

    2. Tisztítás: A gáttájék kíméletes, de hatékony lemosóval történő tisztítása nélkülözhetetlen. Az inkontinens betegek számára kifejlesztett lemosószerek olyan összetevőket tartalmaznak (pl. aloe vera), melyek kíméletesen távolítják el a bőrről a vizeletet és a székletmaradványokat, és semlegesítik a szagokat. A megfelelő termékekkel végzett gáttáji bőrápolás nem irritálja vagy szárítja a bőrt. Ne feledje, hogy bizonyos esetekben akár a mosdókesztyű használata is okozhat bőrkárosodást!

    3. Ápolás és védelem: A bőr védelmének második lépése, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a nedvesség, irritáló anyagok, a kidörzsölődés, kiszáradás és a baktériumok ellen. Számos készítmény létezik a gáttájék bőrének ápolására és védelmére: barrier kenőcsök, bőrvédő és cink tartalmú bőrápoló krémek mind ezt a célt szolgálják. A testápoló krémek hatékony bőrkondicionáló készítmények, de kevés védelmet nyújtanak a nedvesség, a vizelet káros hatásaival szemben. A barrier kenőcsök, bőrvédő krémek ezzel szemben speciális védőbevonatot képeznek a bőrön, ami minimálisra csökkenti a bőr vizelettel való érintkezését. Egyes bőrvédő készítmények olyan kondicionáló összetevőket is tartalmaznak, melyek segítenek megnyugtatni és hidratálni a bőrt.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; nationalincontinence.com
    Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter

    Módosítva: 2019.06.15 15:03, Megjelenés: 2018.06.14 12:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

    Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben azonban nem szívesen beszélnek róla, hajlamosak eltitkolni, és még mindig meglehetősen tabutémának számít, így nem ritkán pszichológiai distressz, szorongás és depresszió is társul hozzá.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Vizeletcsepegés a terhesség idején? Így alakul ki az inkontinencia a kismamáknál

    A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.