A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter

A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

A vizelet és széklet inkontinencia az alábbi problémákkal szemben még érzékenyebbé teszi a bőrt:

A bőr felázása (maceráció)

A nedvesség következtében a bőr felázik, ami rendkívül sérülékennyé teszi. Súrlódás, nyomás vagy vágás miatt emiatt jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki különféle bőrsérülések. A felázott bőrt az ágynemű, pelenka vagy mosakodószivacs enyhe dörzsölése is károsíthatja.

Inkontinencia dermatitisz

Az inkontinenciához kapcsolódó gyakori állapot az inkontinencia dermatitisz, melyet pelenkakiütésnek is neveznek. Tulajdonképpen a csecsemőktől az idősekig minden korosztályt érinthet ez a probléma. Az irritáció kialakulásához a bőr nedves környezete, illetve a vizeletben (vagy székletben) található irritáló anyagok járulnak hozzá.

Bakteriális fertőzés

Az inkontinencia növeli a bakteriális fertőzések kockázatát is, hiszen a bőrfelszín érintkezésbe kerülhet a vizelettel esetlegesen távozó baktériumokkal. Ez különösen idősebb korban veszélyes, mikor a bőr jellemzően száraz. A száraz bőr megfelelő táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásához, mivel a mikroorganizmusok a bőr repedésein keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Nem megfelelően ápolt bőr esetén kedvező környezetben a baktériumok mennyisége akár 20 percenként megduplázódhat.

Irritáció

A vizeletben található, maró hatású anyagok egyike az ammónia, ami növeli a bőr pH értékét, ezáltal irritációt okoz. Az ammóniát a baktériumok táplálékforrásként használják, így ez az anyag ahhoz is hozzájárul, hogy a mikroorganizmusok elszaporodhassanak. Megfelelő kezelés nélkül a folyamat egyre jobban előrehalad. Széklet inkontinencia esetén a bőr bakteriális fertőzésének kockázata növekszik.

Gombás fertőzés

A nedves, meleg környezet, ami általában az inkontinenciával jár, ideális a kórokozó gombák terjedésének. A tűzvörös, viszkető, égő bőr általában gombás eredetű fertőzésre utal, ami gombaellenes szerrel hatékonyan gyógyítható.

Ezt olvasta már? Amit tudni kell az inkontinenciáról

Bőrápolási tippek az irritáció elkerüléséért

  • Cserélje rendszeresen az inkontinencia terméket, hogy elkerülje a bőr túlnedvesedését!
  • Tartsa a bőr pH értékét a normál tartományban (4-7). A speciális, kifejezetten inkontinens betegek számára készült bőrápoló termékek gyengéden tisztítják és ápolják a bőrt, jobb alternatívát jelentenek, mint a szappan és a víz.
  • Használjon úgynevezett barrier kenőcsöt vagy pelenkakiütés elleni krémet, melyek segítségével minimalizálhatja a bőr közvetlen érintkezését a vizelettel.
  • Az inkontinens betegek bőrének ápolására a babaápolási termékek nem megfelelőek, ugyanis a korral az ember bőre is változik. Válasszon tehát olyan terméket, amely kifejezetten az inkontinenciával küzdő betegek számára készült.
  • Óvatosan tisztálkodjon, kerülje a bőr dörzsölését. Törölközésnél a nedvességet itassa fel a bőréről, de semmiképp se kezdje dörzsölni a bőrt.
  • Figyeljen oda a táplálkozására! A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és egészséges táplálékok fogyasztása segít megőrizni a bőr épségét.

Három lépés az egészséges bőr érdekében

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a megfelelő és következetes gáttáji gondozás elengedhetetlen az inkontinencia kezelésében. A gáttájék a végbélnyílás és a hüvely közötti területet jelenti a nőknél, férfiaknál pedig a végbélnyílástól a herezacskóig tart. A bőr épségének megőrzése, a szagok kontrollálása és a kényelem biztosítása érdekében az alábbi, háromlépéses bőrápolás javasolt:

1. Szárazon tartás: Az inkontinencia által okozott bőrkárosodás ellen a legjobb megelőzési módszer a bőr szárazon tartása. A legjobb inkontinencia termékek puha, felső réteggel rendelkeznek, közvetlenül ez érintkezik a bőrrel. Általában olyan nedvszívó (abszorbens) magot tartalmaznak, amely gyorsan elnyeli és magába zárja a nedvességet, így segítve a bőr szárazon tartását.

2. Tisztítás: A gáttájék kíméletes, de hatékony lemosóval történő tisztítása nélkülözhetetlen. Az inkontinens betegek számára kifejlesztett lemosószerek olyan összetevőket tartalmaznak (pl. aloe vera), melyek kíméletesen távolítják el a bőrről a vizeletet és a székletmaradványokat, és semlegesítik a szagokat. A megfelelő termékekkel végzett gáttáji bőrápolás nem irritálja vagy szárítja a bőrt. Ne feledje, hogy bizonyos esetekben akár a mosdókesztyű használata is okozhat bőrkárosodást!

3. Ápolás és védelem: A bőr védelmének második lépése, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a nedvesség, irritáló anyagok, a kidörzsölődés, kiszáradás és a baktériumok ellen. Számos készítmény létezik a gáttájék bőrének ápolására és védelmére: barrier kenőcsök, bőrvédő és cink tartalmú bőrápoló krémek mind ezt a célt szolgálják. A testápoló krémek hatékony bőrkondicionáló készítmények, de kevés védelmet nyújtanak a nedvesség, a vizelet káros hatásaival szemben. A barrier kenőcsök, bőrvédő krémek ezzel szemben speciális védőbevonatot képeznek a bőrön, ami minimálisra csökkenti a bőr vizelettel való érintkezését. Egyes bőrvédő készítmények olyan kondicionáló összetevőket is tartalmaznak, melyek segítenek megnyugtatni és hidratálni a bőrt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; nationalincontinence.com
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, geriáter

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Élet inkontinenciával - Tünetek és...

Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek...

Vizelettartási gond...

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a...

Bőrvédelem inkontinens betegeknél...

A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az...

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Milyen okai lehetnek a vizelettartási...

Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Százezreket érint Magyarországon az...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben...

Vizeletcsepegés a terhesség idején?...

A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.