• Kegel-gyakorlatok - A férfi vizelet inkontinencia kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    A férfi vizelet inkontinencia megelőzhető és kezelhető. Az úgynevezett Kegel medencefenék gyakorlatok segítenek átvenni az irányítást a vizeletcsepegés felett.

    Ha naponta 2-3 alkalommal öt percig végez Kegel-gyakorlatokat, jelentősen javíthatja a vizeletcsepegés feletti kontrollját. Emellett a Kegel-gyakorlatok segítségével erőteljesebb orgazmust és erekciót tapasztalhat.

    Mik azok a Kegel-gyakorlatok?

    A Kegel-gyakorlatok olyan medencefenék erősítő gyakorlatok összefoglaló neve, amelyek segítenek a medencefenék izmok erősítésében, a vizelettartás szabályozásában.

    A férfiaknál a vizelet inkontinenciát a húgycsövet körülvevő záróizomzat gyengesége okozhatja, ez kialakulhat prosztataműtétet követően, okozhatja a húgyhólyag izomzatának rendellenessége. A Kegel-gyakorlatokkal a záróizom szabályozásának képessége javul, vagy bizonyos esetekben teljesen regenerálódik.

    Hirdetés

    Hogyan kell a férfiaknak a Kegel-gyakorlatokat végezni?

    A Kegel-gyakorlatok végzése könnyű, ha tudjuk, mely izmokat célozzuk meg. Ezeket vizelés közben a legegyszerűbb megtalálni. Íme, hogyan

    • Vizelés közben félúton próbálja megállítani vagy lelassítani a vizelet áramlását.
    • Ne feszítse a fenék-, láb- vagy has izmait, és ne tartsa vissza a lélegzetét!
    • Ha sikerül lassítani vagy leállítani a vizelet áramlását, sikeresen megtalálta ezeket az izmokat.

    Vannak, akiknek úgy sikerül megtalálni ezeket az izmokat, hogy azt képzelik, próbálják megállítani a bélgázokat. Az ehhez szükséges izmok összeszorítása húzó érzést okoz; ezek a megfelelő izmok a kismedencei gyakorlatokhoz. Fontos, hogy ne szorítson össze más izmokat.

    Egyeseknek biofeedbackre van szükség a megfelelő izmok megtalálásához.

    • Szorítsa össze ezeket az izmokat, mialatt lassan elszámol ötig.
    • Fokozatosan lazítsa el az izmokat, mialatt lassan elszámol ötig.
    • Ismételje meg a feladatot 10-szer.
    • Napi három alkalommal végzett 10 ismétlés ajánlott!

    Eleinte könnyebbséget jelenthet, ha a Kegel-gyakorlatokat fekvő helyzetben végzi, így nem kell az izmoknak a gravitációval is küzdeni. Emellett az is segítség lehet, ha kezdetben csak két-három másodpercre szorítja össze az izmokat, majd fokozatosan növelve az időt végül egy lassú öt vagy tíz másodpercig, már álló helyzetben is tudja végezni a gyakorlatokat. Így nagyobb súly nehezedik az izmokra, növelve az edzés hatékonyságát, javítva az izmok feletti kontrollt.

    Mikor tapasztalható a Kegel-gyakorlatok eredménye?

    Bármely edzésről legyen is szó, az érezhető eredményhez idő kell, ezért legyen türelmes. Ha napi háromszor végez Kegel-t, három-hat héten belül jobb hólyag-kontrollt kell tapasztalnia – de vannak, akiknek ennyi idő sem kell hozzá. Próbálja meg napi rendszerességgel nyilvántartani a vizeletcsepegését, így hamarabb észreveszi a javulást!

    Ha egy hónap múlva sem tapasztal változást, valószínűleg nem találta meg a megfelelő izmokat a Kegel-gyakorlatokhoz. Hívja orvosát vagy urológusát, aki tippjeivel segít abban, hogyan lehet megtalálni és sikeresen edzeni a megfelelő izmokat.

    Bővebben Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    3 tipp a Kegel gyakorláshoz

    A leghatékonyabb gyakorlatok azok, amelyeket rendszeresen végzünk. Az alábbi egyszerű tippek segítségével könnyebb lesz rendszeresen végezni a Kegel-gyakorlatokat:

    • Állandóság - Minden nap ugyanabban az időben gyakoroljon – legyen ez az első dolog reggel, vizelés, fogmosás vagy TV-nézés közben.
    • Koncentráljon az előnyökre. Ha rendszeresen végzi a Kegel-gyakorlatokat, valós változás következik be a vizelet inkontinenciában.
    • Figyeljen a fejlődésre. Idővel észreveszi, hogy az inkontinenciája javul, kevesebb a vizeletszivárgás, csepegés.

    A Kegel-gyakorlatok végzésének további előnyei

    1. Segít az ejakuláció szabályozásában

    A Kegel-gyakorlatok végzése segít a korai magömlés kezelésében is. A kismedencei izmok erősítése segít abban, hogy visszatartsa az ejakulációt.
    Amikor ejakuláció közeli állapotban találja magát szex közben, feszítse meg a medencefenék izmait, hogy megakadályozza azt. Ezzel időt nyer és olyan pozícióra válthat, ami segíthet elodázni az orgazmust.

    2. Növeli az erekció erejét és méretét

    A Kegel-gyakorlatok végzése több vért juttat a péniszbe, mely következtében az erekció nagyobb, keményebb és hosszabb ideig tartó lehet. Emellett a Kegel-gyakorlatok akkor is segítenek, ha a már fennálló erekció valami miatt (pl. óvszer felvétele) lanyhulna. A medencefenék izmait erősítő torna segíthet az erekciós zavarban szenvedő férfiakon is.

    3. Intenzívebb orgazmus

    A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése intenzívebb orgazmust, sőt, egyeseknél többszörös orgazmust segít elő.

    Olvasson tovább! Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; webmd.com
    Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    Töltse le itt az ingyenes férfi gátizomtorna füzetet!

    Módosítva: 2018.10.08 09:41, Megjelenés: 2018.10.03 08:42
   • Cikkajánló

    Emésztési zavar

    Emésztési zavar

    WEBBeteg

    Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

    Fogzás

    Fogzás

    Dr. Szendrey Gábor

    A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

    A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női izomcsoport jelentőségéről. Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, valamint méh- és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

    A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen életmódbeli sajátosságokból is. Az sem igaz, hogy az inkontinencia az öregedés feltétlen velejárója lenne a férfiaknál. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az inkontinencia kellemetlen tüneteit elkerüljük?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.