Kegel-gyakorlatok - A férfi vizeletinkontinencia kezelése

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

A férfi vizeletinkontinencia megelőzhető és kezelhető. Az úgynevezett Kegel-medencefenék-gyakorlatok segítenek átvenni az irányítást a vizeletcsepegés felett.

Ha naponta 2-3 alkalommal öt percig végez Kegel-gyakorlatokat, jelentősen javíthatja a vizeletcsepegés feletti kontrollját. Emellett a Kegel-gyakorlatok segítségével erőteljesebb orgazmust és erekciót tapasztalhat.

Mik azok a Kegel-gyakorlatok?

A Kegel-gyakorlatok olyan medencefenék erősítő gyakorlatok összefoglaló neve, amelyek segítenek a medencefenék izmok erősítésében, a vizelettartás szabályozásában.

A férfiaknál a vizeletinkontinenciát a húgycsövet körülvevő záróizomzat gyengesége okozhatja, ez kialakulhat prosztataműtétet követően, okozhatja a húgyhólyag izomzatának rendellenessége. A Kegel-gyakorlatokkal a záróizom szabályozásának képessége javul, vagy bizonyos esetekben teljesen regenerálódik.

Hogyan kell a férfiaknak a Kegel-gyakorlatokat végezni?

A Kegel-gyakorlatok végzése könnyű, ha tudjuk, mely izmokat célozzuk meg. Ezeket vizelés közben a legegyszerűbb megtalálni. Íme, hogyan

  • Vizelés közben félúton próbálja megállítani vagy lelassítani a vizelet áramlását.
  • Ne feszítse a fenék-, láb- vagy has izmait, és ne tartsa vissza a lélegzetét!
  • Ha sikerül lassítani vagy leállítani a vizelet áramlását, sikeresen megtalálta ezeket az izmokat.

Vannak, akiknek úgy sikerül megtalálni ezeket az izmokat, hogy azt képzelik, próbálják megállítani a bélgázokat. Az ehhez szükséges izmok összeszorítása húzó érzést okoz; ezek a megfelelő izmok a kismedencei gyakorlatokhoz. Fontos, hogy ne szorítson össze más izmokat.

Egyeseknek biofeedbackre van szükség a megfelelő izmok megtalálásához.

  • Szorítsa össze ezeket az izmokat, mialatt lassan elszámol ötig.
  • Fokozatosan lazítsa el az izmokat, mialatt lassan elszámol ötig.
  • Ismételje meg a feladatot 10-szer.
  • Napi három alkalommal végzett 10 ismétlés ajánlott!

Eleinte könnyebbséget jelenthet, ha a Kegel-gyakorlatokat fekvő helyzetben végzi, így nem kell az izmoknak a gravitációval is küzdeni. Emellett az is segítség lehet, ha kezdetben csak két-három másodpercre szorítja össze az izmokat, majd fokozatosan növelve az időt végül egy lassú öt vagy tíz másodpercig, már álló helyzetben is tudja végezni a gyakorlatokat. Így nagyobb súly nehezedik az izmokra, növelve az edzés hatékonyságát, javítva az izmok feletti kontrollt.

Mikor tapasztalható a Kegel-gyakorlatok eredménye?

Bármely edzésről legyen is szó, az érezhető eredményhez idő kell, ezért legyen türelmes. Ha napi háromszor végez Kegel-t, három-hat héten belül jobb hólyag-kontrollt kell tapasztalnia – de vannak, akiknek ennyi idő sem kell hozzá. Próbálja meg napi rendszerességgel nyilvántartani a vizeletcsepegését, így hamarabb észreveszi a javulást!

Ha egy hónap múlva sem tapasztal változást, valószínűleg nem találta meg a megfelelő izmokat a Kegel-gyakorlatokhoz. Hívja orvosát vagy urológusát, aki tippjeivel segít abban, hogyan lehet megtalálni és sikeresen edzeni a megfelelő izmokat.

Bővebben Vizeletinkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

3 tipp a Kegel-gyakorláshoz

A leghatékonyabb gyakorlatok azok, amelyeket rendszeresen végzünk. Az alábbi egyszerű tippek segítségével könnyebb lesz rendszeresen végezni a Kegel-gyakorlatokat:

  • Állandóság - Minden nap ugyanabban az időben gyakoroljon – legyen ez az első dolog reggel, vizelés, fogmosás vagy TV-nézés közben.
  • Koncentráljon az előnyökre. Ha rendszeresen végzi a Kegel-gyakorlatokat, valós változás következik be a vizelettartási képeségben.
  • Figyeljen a fejlődésre. Idővel észreveszi, hogy az inkontinenciája javul, kevesebb a vizeletszivárgás, -csepegés.

A Kegel-gyakorlatok végzésének további előnyei

1. Segít az ejakuláció szabályozásában

A Kegel-gyakorlatok végzése segít a korai magömlés kezelésében is. A kismedencei izmok erősítése segít abban, hogy visszatartsa az ejakulációt.
Amikor ejakuláció közeli állapotban találja magát szex közben, feszítse meg a medencefenék izmait, hogy megakadályozza azt. Ezzel időt nyer és olyan pozícióra válthat, ami segíthet elodázni az orgazmust.

2. Növeli az erekció erejét és méretét

A Kegel-gyakorlatok végzése több vért juttat a péniszbe, mely következtében az erekció nagyobb, keményebb és hosszabb ideig tartó lehet. Emellett a Kegel-gyakorlatok akkor is segítenek, ha a már fennálló erekció valami miatt (pl. óvszer felvétele) lanyhulna. A medencefenék izmait erősítő torna segíthet az erekciós zavarban szenvedő férfiakon is.

3. Intenzívebb orgazmus

A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése intenzívebb orgazmust, sőt, egyeseknél többszörös orgazmust segít elő.

Olvasson tovább! Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; webmd.com
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Az inkontinencia kezelése - A Kegel...

A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női izomcsoport...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Százezreket érint Magyarországon az...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben...

Vizelet inkontinencia férfiaknál...

A férfiak körében előforduló vizelet inkontinencia hátterében állhat szervi ok, valamilyen betegség vagy beavatkozás, ugyanakkor fakadhat helytelen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.