Hiperaktív hólyaggal az ágyban - Tippek a jó alváshoz és szexhez

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Egy hosszú nap után, mikor már éppen álomba szenderülne, egyszer csak valami meleg nedvességet érez a lábai között – valamit, amit nem érzett ötéves kora óta? Nincs egyedül! A hiperaktív hólyagtól szenvedő 18 év felettiek mintegy 16 százalékánál rendszeres az ilyen felkavaró esemény.

Még akkor is, ha időben a fürdőszobába érnek, olyan gyakran kell felébredniük éjszakánként vizelni, hogy képtelenek kipihenni magukat. Általában a vizelet mennyisége csökken és egyre koncetráltabbá válik az éjszaka során, annak érdekében, hogy nyugodtan tudjunk 6-8 órát aludni, anélkül, hogy többször is a mosdóba kellene mennünk.

Sokak szenvednek azonban nocturiától (éjszakai vizelési inger), mely többször is megszakítja az alvási ciklust, ami a beteg kimerültségéhez vezet. Még rosszabb azoknak, akik túl mélyen alszanak, s így nem jutnak időben a fürdőszobáig, s csak a nedves lepedőre ébrednek.

A nyugodt alvás titka

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

A felkészülés a legfontosabb. Segíthet, ha törülközőn alszik, és az ágy mellé készít egy csomag nedves törlőkendőt, baleset esetére. Mindemellett az alábbi tippek segítenek a balesetek megelőzésében:

Korlátozza a folyadékbevitelt lefekvés előtt! Ha meg tudja állni, ne fogyasszon semmilyen folyadékot este 5 vagy 6 óra után!

Kerülje azokat az ételeket és italokat, melyek irritálják a hólyagot! Ha nem tud lemondani róluk, akkor figyeljen arra, hogy ne a lefekvés előtti órákban fogyassza az alábbiakat:

 • koffein – vízhajtó, és fokozza a vizelet mennyiségét
 • alkohol
 • citrusos gyümölcsök
 • áfonyalé – noha úgy tartják, jót tesz a hólyag egészségének, irritálja a hiperaktív hólyagot
 • fűszeres, curry-s ételek
 • savtartalmú ételek – pl. paradicsom, paradicsomszósz
 • csoki
 • mesterséges édesítőszerek – pl. Aspartam, mely szintén hólyagirritáló

Kétszer is menjen WC-re lefekvés előtt! Vizeljen, majd végezze el a szokásos esti rutint (fogmosás, fürdés, stb). Közvetlenül lefekvés előtt pedig még akkor is, ha nem érez vizelési ingert, próbáljon meg pisilni.

Hiperaktív hólyag és szex

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése

A hiperaktív hólyag másképp is zavart okozhat az ágyban. Nincs semmi, ami kellemetlenebb lenne, mint mikor egy meghitt pillanatban az ember elveszti az irányítást a hólyagja felett – s ez bizony gyakran előfordul a hiperaktív hólyagban szenvedőknél.

A szexuális aktivitás önmagában is irritálja a hólyagot, így előfordulhat vizeletcsepegés közösülés közben. A betegek 15 százaléka számolt be arról, hogy tapasztal inkontinenciát szex közben, s a valós adat minden bizonnyal ennél magasabb.

Egy 2001-es felmérés résztvevőinek körülbelül fele úgy nyilatkozott, hogy a hiperaktív hólyag szindróma kihat a szexuális életére. Egy 2004-ben, inkontinenciától szenvedő nőkkel végzett kérdőív szerint pedig az állapotuk miatt fokozottan csökken a szexuális tevékenységük és a meglévő szexuális életükkel való elégedettségük.

Az inkontinencia

Az intim pillanatokban az ember hozzá van szokva a váladékhoz és nedvességhez, ám a gondolat, hogy ez vizelet is lehet, nyugtalanító és kellemetlen. Általában a női partner tapasztal vizeletcsepegést, és ez az ő számára sokkal kellemetlenebb, mint a partnerének.

Tippek a jobb szex érdekében

Létezik néhány dolog, melynek segítségével elkerülheti, hogy az ilyen kellemetlen balesetek tönkretegyék a meghitt perceket:

 • Beszéljen róla – Először is tudni kell, hogy partnere valószínűleg sokkal több megértést fog tanúsítani, mint gondolná. Még a szexuális aktus előtt hozza fel a témát, ne várja meg, hogy megtörténjen a baleset. Sokkal jobb nyíltan, jó előre közölni a dolgot.

 • Tervezzen – Készítse elő a terepet, akárcsak lefekvés előtt! Csökkentse a folyadékbevitelt, és együttlét előtt kétszer is menjen el a WC-re. Kerülje a hólyagirritáló ételeket és italokat, illetve mondjon le a romantikusan hangzó pohár borról is.
  Ezekkel a módszerekkel sokkal jobban aludhat éjjelente, s a szexuális élete is aktív és kielégítő lehet. Amennyiben úgy érzi, hiperaktív hólyagja komoly problémákat jelent, nem kell csöndben szenvednie, van megoldás! A betegség életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel, és sebészi eljárással is gyógyítható!

Az inkontinencia

 • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent

 • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik

 • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről!

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Élet inkontinenciával - Tünetek és...

Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek...

Vizelettartási gond...

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a...

Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Bőrvédelem inkontinens betegeknél...

A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az...

Milyen okai lehetnek a vizelettartási...

Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Százezreket érint Magyarországon az...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben...

Hogyan kezelhető a vizelet...

A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.