• Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, melyekbe beletartozik a jóval kevesebb folyadékfogyasztás, a sötét, bő ruhák viselése, illetve, hogy mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    Jó szex

    Ha aggódik a szex közben előforduló, inkontinencia miatti kínos vizeletcsöpögés miatt, az még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az intim együttlétről. Ez csak tovább rontaná az önbecsülését, ráadásul idővel a kapcsolatot is aláássa. Semmi sem indokolja, hogy a húgyhólyag – vagy bélgyengeségben szenvedők tartózkodjanak a nemi élettől.

    Hirdetés
    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Próbálja ki ezt: Szexuális együttlét előtt ürítse ki a hólyagját és a beleit, ne igyon túl sokat, így valószínűleg semmilyen, vagy csak minimális szivárgást fog tapasztalni.

    Mivel a szex mindenféle testnedvvel jár együtt, egy kis vizeletcsöpögés nem okoz problémát, sőt, valószínűleg észre sem veszik.  Nyugalmat adhat, ha előre gondoskodik az ágy védelméről.

    Nyilvános helyeken

    Az inkontinenciában szenvedő emberek olyannyira képesek aggódni az állapotuk miatt, hogy gyakorlatilag még a rövid utazásokról, bevásárlásokról is lemondanak, és otthonülővé válnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Próbálja ki ezt: Amennyiben úgy érzi, sürgősen WC-re kell mennie, kérje meg az üzlet vagy étterem alkalmazottját, hogy használhassa azt.

    Ez persze nem garantálja, hogy beengedik a személyzeti mosdóba, ám ha megemlíti, hogy egészségi állapota megköveteli a sürgős WC használatot, minden bizonnyal segíteni fognak.

    Sokat segít, ha mielőtt elindul, végiggondolja, hol találhat WC-t, ha arra szüksége lesz.

    Bőrápolás, higiénia

    Az állandó nedvesség irritálhatja a bőrt, ám egyszerű lépésekkel el lehet kerülni a kellemetlenségeket.

    Próbálja ki ezt: Mindig legyen Önnél nedves intim törlőkendő, illetve olyan termékek, melyek szárítás nélkül is tisztítanak (pl. tisztító habok). Ne használjon szappant vagy baba törlőkendőt, mivel ezek szárítják a bőrt, ráadásul a baba törlőkendők gyakran tartalmaznak alkoholt, ami bőrirritációt okozhat. A tisztítás után mindig használjon inkontinens bőr hidratálására szolgáló krémet, mely védőréteget képezve elzárja a nem kívánt nedvességet.

    Nyaralás

    Az inkontinencia nem kell, hogy megakadályozza a nyaralásban, vagy abban, hogy a barátaival töltse az idejét. A legfontosabb, hogy tervezzen előre.

    Próbálja ki ezt: Vigye magával az összes olyan terméket, melyet használ. Ha saját maga szándékozik mosni, tudja meg, hol találhat mosógépet, és hol száríthatja meg a fehérneműjét. A hordozható szárítókötél és csipeszek jó szolgálatot tehetnek. Tegye külön kistáskába a tisztító készletet. Ez tartalmazzon egy váltás fehérneműt, betétet, nedves törlőkendőt, műanyag zacskót, szagtalanító spray-t.

    Amennyiben repülőn utazik, a WC közelében foglaljon helyjegyet, viseljen bő ruhát, ami sokkal kényelmesebb, ha esetleg fehérnemű cserére kerül a sor. Utazása során használja a rokkant mosdót, ahol van mosdókagyló is, és több a hely az átöltözéshez.

    Érzelmi jólét

    Az inkontinencia nem csak fizikailag, de érzelmileg is megterheli a beteget. Negatív hatással van az önbecsülésre, méltóságra, függetlenségre, gyakran válnak a betegek elszigeteltté, depresszióssá. Felmérések szerint az inkontinens betegek 70 százaléka mutat depressziós tüneteket. A betegség negatívan befolyásolja  testképet, és az érintettek gyakran érzik úgy, hogy a testük cserben hagyta őket.

    Próbálja ki ezt: Sokat segít, ha problémáját, ezzel kapcsolatos érzéseit megbeszéli egy olyan baráttal, akiben bízik, vagy családtagjaival. Amennyiben inkább mással beszélne gondjairól, keressen egy segélyvonalat, vagy támogató csoportot, ahol általános tanácsokkal is ellátják.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; nhs.uk
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2018.04.10 17:25, Megjelenés: 2018.04.10 17:25
   • Cikkajánló

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Prof. Dr. Barkai László

    A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

    Migrén

    Migrén

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    A kellemetlen szagok elkerülhetőek

    Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

    Széklet és vizelet inkontinencia

    Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

    A vizelet inkontinencia kivizsgálása

    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.