Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek, illetve mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

Jó szex

Ha aggódik a szex közben előforduló, inkontinencia miatti kínos vizeletcsöpögés miatt, az még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az intim együttlétről. Ez csak tovább rontaná az önbecsülését, ráadásul idővel a kapcsolatot is aláássa. Semmi sem indokolja, hogy a húgyhólyag- vagy bélgyengeségben szenvedők tartózkodjanak a nemi élettől.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése

Próbálja ki ezt: Szexuális együttlét előtt ürítse ki a hólyagját és a beleit, ne igyon túl sokat, így valószínűleg semmilyen vagy csak minimális szivárgást fog tapasztalni.

Mivel szex közben különféle testnedvek képződnek, egy kis vizeletcsöpögés nem okoz problémát, sőt, valószínűleg észre sem veszik. Nyugalmat adhat, ha előre gondoskodik az ágy védelméről.

Nyilvános helyeken

Az inkontinenciában szenvedő emberek olyannyira képesek aggódni az állapotuk miatt, hogy gyakorlatilag még a rövid utazásokról, bevásárlásokról is lemondanak, és otthonülővé válnak.

Próbálja ki ezt: Amennyiben úgy érzi, sürgősen WC-re kell mennie, kérje meg az üzlet vagy étterem alkalmazottját, hogy használhassa azt.

Ez persze nem garantálja, hogy beengedik a személyzeti mosdóba, ám ha megemlíti, hogy egészségi állapota megköveteli a sürgős WC használatot, minden bizonnyal segíteni fognak.

Sokat segít, ha mielőtt elindul, végiggondolja, hol találhat WC-t, ha arra szüksége lesz.

Bőrápolás, higiénia

Az állandó nedvesség irritálhatja a bőrt, ám egyszerű lépésekkel el lehet kerülni a kellemetlenségeket.

Próbálja ki ezt: Mindig legyen Önnél nedves intim törlőkendő, illetve olyan termékek, melyek szárítás nélkül is tisztítanak (pl. tisztító habok). Ne használjon szappant vagy baba törlőkendőt, mivel ezek szárítják a bőrt, ráadásul a baba törlőkendők gyakran tartalmaznak alkoholt, ami bőrirritációt okozhat. A tisztítás után mindig használjon inkontinens bőr hidratálására szolgáló krémet, mely védőréteget képezve elzárja a nem kívánt nedvességet.

Nyaralás

Az inkontinencia nem kell, hogy megakadályozza a nyaralásban, vagy abban, hogy a barátaival töltse az idejét. A legfontosabb, hogy tervezzen előre.

Próbálja ki ezt: Vigye magával az összes olyan terméket, melyet használ. Ha saját maga szándékozik mosni, tudja meg, hol találhat mosógépet, és hol száríthatja meg a fehérneműjét. A hordozható szárítókötél és csipeszek jó szolgálatot tehetnek. Tegye külön kistáskába a tisztító készletet. Ez tartalmazzon egy váltás fehérneműt, betétet, nedves törlőkendőt, műanyag zacskót, szagtalanító spray-t.

Amennyiben repülőn utazik, a WC közelében foglaljon helyjegyet, viseljen bő ruhát, ami sokkal kényelmesebb, ha esetleg fehérnemű cserére kerül a sor. Utazása során használja a rokkant mosdót, ahol van mosdókagyló is, és több a hely az átöltözéshez.

Érzelmi jólét

Az inkontinencia nem csak fizikailag, de érzelmileg is megterheli a beteget. Negatív hatással van az önbecsülésre, méltóságra, függetlenségre, gyakran válnak a betegek elszigeteltté, depresszióssá. Felmérések szerint az inkontinens betegek 70 százaléka mutat depressziós tüneteket. A betegség negatívan befolyásolja testképet, és az érintettek gyakran érzik úgy, hogy a testük cserben hagyta őket.

Próbálja ki ezt: Sokat segít, ha problémáját, ezzel kapcsolatos érzéseit megbeszéli egy olyan baráttal, akiben bízik, vagy családtagjaival. Amennyiben inkább mással beszélne gondjairól, keressen egy segélyvonalat vagy támogató csoportot, ahol általános tanácsokkal is ellátják.

Olvasson tovább! Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
nhs.uk
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Tippek az inkontinencia kezelésére

A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

Százezreket érint Magyarországon az...

3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben...

10 módszer, ami segít a munkahelyen...

Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16...

Miért nem érdemes egészségügyi...

A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig...

A kellemetlen szagok elkerülhetőek

Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.