• Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek, illetve mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    Jó szex

    Ha aggódik a szex közben előforduló, inkontinencia miatti kínos vizeletcsöpögés miatt, az még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az intim együttlétről. Ez csak tovább rontaná az önbecsülését, ráadásul idővel a kapcsolatot is aláássa. Semmi sem indokolja, hogy a húgyhólyag- vagy bélgyengeségben szenvedők tartózkodjanak a nemi élettől.

    Hirdetés
    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Próbálja ki ezt: Szexuális együttlét előtt ürítse ki a hólyagját és a beleit, ne igyon túl sokat, így valószínűleg semmilyen vagy csak minimális szivárgást fog tapasztalni.

    Mivel szex közben különféle testnedvek képződnek, egy kis vizeletcsöpögés nem okoz problémát, sőt, valószínűleg észre sem veszik.  Nyugalmat adhat, ha előre gondoskodik az ágy védelméről.

    Nyilvános helyeken

    Az inkontinenciában szenvedő emberek olyannyira képesek aggódni az állapotuk miatt, hogy gyakorlatilag még a rövid utazásokról, bevásárlásokról is lemondanak, és otthonülővé válnak.

    Próbálja ki ezt: Amennyiben úgy érzi, sürgősen WC-re kell mennie, kérje meg az üzlet vagy étterem alkalmazottját, hogy használhassa azt.

    Ez persze nem garantálja, hogy beengedik a személyzeti mosdóba, ám ha megemlíti, hogy egészségi állapota megköveteli a sürgős WC használatot, minden bizonnyal segíteni fognak.

    Sokat segít, ha mielőtt elindul, végiggondolja, hol találhat WC-t, ha arra szüksége lesz.

    Bőrápolás, higiénia

    Az állandó nedvesség irritálhatja a bőrt, ám egyszerű lépésekkel el lehet kerülni a kellemetlenségeket.

    Próbálja ki ezt: Mindig legyen Önnél nedves intim törlőkendő, illetve olyan termékek, melyek szárítás nélkül is tisztítanak (pl. tisztító habok). Ne használjon szappant vagy baba törlőkendőt, mivel ezek szárítják a bőrt, ráadásul a baba törlőkendők gyakran tartalmaznak alkoholt, ami bőrirritációt okozhat. A tisztítás után mindig használjon inkontinens bőr hidratálására szolgáló krémet, mely védőréteget képezve elzárja a nem kívánt nedvességet.

    Nyaralás

    Az inkontinencia nem kell, hogy megakadályozza a nyaralásban, vagy abban, hogy a barátaival töltse az idejét. A legfontosabb, hogy tervezzen előre.

    Próbálja ki ezt: Vigye magával az összes olyan terméket, melyet használ. Ha saját maga szándékozik mosni, tudja meg, hol találhat mosógépet, és hol száríthatja meg a fehérneműjét. A hordozható szárítókötél és csipeszek jó szolgálatot tehetnek. Tegye külön kistáskába a tisztító készletet. Ez tartalmazzon egy váltás fehérneműt, betétet, nedves törlőkendőt, műanyag zacskót, szagtalanító spray-t.

    Amennyiben repülőn utazik, a WC közelében foglaljon helyjegyet, viseljen bő ruhát, ami sokkal kényelmesebb, ha esetleg fehérnemű cserére kerül a sor. Utazása során használja a rokkant mosdót, ahol van mosdókagyló is, és több a hely az átöltözéshez.

    Érzelmi jólét

    Az inkontinencia nem csak fizikailag, de érzelmileg is megterheli a beteget. Negatív hatással van az önbecsülésre, méltóságra, függetlenségre, gyakran válnak a betegek elszigeteltté, depresszióssá. Felmérések szerint az inkontinens betegek 70 százaléka mutat depressziós tüneteket. A betegség negatívan befolyásolja  testképet, és az érintettek gyakran érzik úgy, hogy a testük cserben hagyta őket.

    Próbálja ki ezt: Sokat segít, ha problémáját, ezzel kapcsolatos érzéseit megbeszéli egy olyan baráttal, akiben bízik, vagy családtagjaival. Amennyiben inkább mással beszélne gondjairól, keressen egy segélyvonalat vagy támogató csoportot, ahol általános tanácsokkal is ellátják.

    Olvasson tovább! Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    nhs.uk
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2020.06.16 05:05, Megjelenés: 2018.04.10 17:25
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Új irányelvek az inkontinencia ellátásában - Közelebb a betegekhez

    Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így sokszor nem kapja meg a beteg a megfelelő ellátást. Ebben hozhat változást a most bemutatott új szakmai irányelv.

    A szülés utáni inkontinencia évekig is tarthat

    Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az orvosuknak.

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    10 módszer, ami segít a munkahelyen is legyőzni az inkontinenciát

    Egyes felmérések szerint minden negyedik nő tapasztal bizonyos mértékű akaratlan vizeletcsepegést, inkontinenciát. A nők 17, míg a férfiak 16 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómától.

    A kellemetlen szagok elkerülhetőek

    Az inkontinenciatermékek és különböző személyes stratégiák segítségével elkerülheti a kellemetlen szagokat és az ebből adódó zavart.

    Széklet és vizelet inkontinencia

    Majdnem minden ötödik nő, aki vizeleti inkontinenciától szenved, tapasztal széklet inkontinenciát is – állítják kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.