Hogyan kezelhető a terhességi inkontinencia?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász frissítve:

Az inkontinencia gyakori a terhesség alatt, de a megfelelő szokások kialakításával kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tarthatja kontroll alatt az inkontinenciát terhesség alatt.

A húgyhólyag-szabályozási problémák előfordulása kétszer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál, főként a terhesség és a szülés során bekövetkező változások miatt. A stresszinkontinenciában szenvedő nők 63 százalékánál a tünetek a terhesség alatt vagy után kezdődtek. Egy tanulmányban az 500 - egyébként egészséges - résztvevő nagy része tapasztalt vizeletinkontinenciát a terhesség során valamikor.

Szerencsére a terhességi inkontinencia problémák kezelhetők.

Miért alakul ki a terhességi inkontinencia?

Először is, meg kell értenünk a vizelési folyamatot. Akkor tudunk vizeletet üríteni, amikor a húgycső körüli izmok ellazulnak, ami lehetővé teszi a vizelet kiáramlását a hólyagból. Amikor befejezzük a vizelést, a húgycső körüli izmok összehúzódnak, visszatartva a vizeletet mindaddig, amíg újra készen nem állunk a hólyag ürítésére.

A terhesség megzavarhatja a húgyhólyag ellazulásának és összehúzódásának normális folyamatát. A terhesség alatt bekövetkező hormonváltozások és a növekvő méh húgyhólyagra nehezedő súlya stresszinkontinenciát okozhat. Stresszinkontinencia esetén tüsszentés, köhögés vagy nevetés során is előfordulhat vizeletcsepegés. A séta, futás vagy testedzés is okozhat vizeletszivárgást.

Ez a cikk is érdekelheti A gyakori vizelési inger kiváltó okai és kezelése

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akiknek a családjában előfordult az
inkontinencia, magasabb a testtömeg indexük, a terhesség alatt az ajánlottnál többet híznak és 35 év felett esnek teherbe, nagyobb az esélye az inkontinencia kialakulásának.

Hogyan előzhető meg a terhességi inkontinencia?

Tervezze meg a mosdólátogatásokat - A kismamáknak sokkal többször kell WC-re menniük - ennek tudatosítása segít elkerülni a vizeletszivárgást. Ezért ajánlott legalább kétóránként használni a mellékhelyiséget. Ez azt jelenti, hogy érdemes előre megtervezni a mosdólátogatásokat, nehogy olyan helyzetbe kerüljön, ahol túlságosan tele a hólyagja, de nem tud WC-re menni.

Végezzen Kegel-gyakorlatokat - A Kegel-gyakorlatok segítenek a medencefenék megerősítésében, és segítenek elkerülni a vizeletszivárgást. Ha még soha nem csinált Kegel-gyakorlatot, kezdje azzal, hogy megpróbálja megállítani a vizelet áramlását a következő vizeléskor. Ha már érzi, mely izmokat kell használnia, bármikor végezheti a Kegel-gyakorlatokat a nap folyamán, függetlenül attól, hogy a hólyagja tele van vagy üres.

Egyszerűen feszítse meg ugyanazokat az izmokat, amelyek megakadályozzák a vizelet áramlását, tartsa meg a kontrakciót, amíg 10-ig számol, majd lazítsa el azokat. Végezzen 10-20 sorozatot egymás után napi két-három alkalommal.

A Kegel-gyakorlatok valóban segítenek az inkontinencia kezelésében. Tanulmányok szerint azok a nők, akik az első gyermekükkel való terhesség során végeztek kismedencei izmokat erősítő gyakorlatokat, a terhesség későbbi szakaszában és szülés után sem tapasztaltak vizeletcsepegést. A Kegel-gyakorlatok végzése azoknak a nőknek is segített, akiknek tartós inkontinencia problémái voltak a szülés után. Ne feledje, hogy körülbelül négy-nyolc hétig kell rendszeresen végezni őket, mielőtt pozitív változásokat tapasztal.

Bővebben Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

Figyeljen a testsúlyára! - Azoknál a nőknél, akik a teherbeeséskor túlsúlyosak voltak vagy túl sokat híztak a terhesség alatt, nagyobb a vizelet inkontinencia valószínűsége.

Ez a cikk is érdekelheti Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

Inkontinencia: Folytatódik a terhesség után is?

A terhesség és a hüvelyi úton történő szülés gyengíthetik a medencét támogató izmokat. Ennek eredményeképpen vizeletszivárgást tapasztalhat, mely akár a születés után is problémát okozhat.

Egy tanulmány szerint a kismamák 62 százaléka tapasztal inkontinenciát a terhesség során, és 50 százalékuknál szülés után is fennáll a probléma. Azoknál a nőknél, akiknek nem volt vizeletcsepegés panaszuk a terhesség alatt, kisebb a szülés utáni inkontinencia kockázata, mint azoknál, akik a terhességük valamely pontján inkontinenciától szenvedtek.

Ne féljen beszélni róla!

Sajnos nagyon sok inkontinenciától szenvedő nő nem beszél orvosával a gondjáról. Egyes szakértők szerint ez azért van, mert sokan úgy vélik, néhány csepp szivárgás nem ad okot aggodalomra, vagy mert szégyellik megbeszélni orvosukkal az inkontinenciát.

Pedig függetlenül a vizeletcsepegés mértékétől az inkontinenciát nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha vizelet inkontinencia jelentkezik a terhesség ideje alatt vagy nem múlik el a terhesség után, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát!

Nyugtassa a tudat, hogy léteznek olyan stratégiák, amelyek minimálisra csökkentik a kínos és kényelmetlen vizeletszivárgás előfordulásának kockázatát!

Vizelési napló

A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Tovább Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; everydayhealth.com
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.