Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

A cukorbetegségben az inkontinencia kialakulásának feltételezett pathomechanizmusa a következő: A diabétesz okozta kisérkárosodás a felelős a tünetekért, hasonló mechanizmus okozza a retinopathiát (a szem ideghártyájának károsodása), a nephropathiát (vesekárosodás) és a neuropathiát (idegkárosodás).

A témával kapcsolatos tanulmány a Diabetes Care című folyóiratban jelent meg.

A tanulmányban közel 3000 kettes típusú diabéteszben szenvedő túlsúlyos nőbeteg vett részt. Az inkontinencia gyakrabban fordult elő, mint a cukorbetegség egyéb szövődményei, azaz a betegek 27%-ánál jelentkezett inkontinencia, 7,5%-ánál retinopathia, 2,2%-ánál vesekárosodás, 1,5%-ban neuropathia.

Azon nők esetében, akik nagyobb mértékben voltak túlsúlyosak, azaz a "body mass indexük" 35 kg/m2 fölött volt, az inkontinencia (beleértve az inkontinencia összes típusát) 55 százalékkal gyakrabban fordult elő a többi beteghez képest.

Ez a cikk is érdekelheti Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát fontos információkhoz juttatja. A vizelési napló letöltése

Az elhízás befolyásolható rizikófaktor

Csak a stressz inkontineciát tekintve ez az arányszám 85% volt. Más jelentős rizikótényező volt az, ha a beteg kórtörténetében méheltávolítás szerepelt, illetve ha az elmúlt egy évben húgyúti fertőzés zajlott.

Figyelembe véve, hogy az elhízás egy befolyásolható rizikófaktor, illetve megfelelő életmóddal és táplálkozással a kettes típusú cukorbetegség is megelőzhető betegség, az inkontinencia megelőzésében is nagy szerepe van a helyes életmódnak és táplálkozásnak.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Diabetes Care

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.