• Gyakori probléma a szülés után

    Szerző: Medipress

    Az anyák egynegyedénél áll fenn vizelettartási zavar egy évvel a szülés után, állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói. A számos fizikai gond ellenére a nemrég szült anyukák egészségesebbnek látják magukat, mint sok más korukbeli nő.

       Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Dr. Erica Schytt szülésznő tanulmányában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a gyermekszülés a nők egészségét.

    A felmérésben 2500 nő vett részt, akik kérdőívet töltöttek ki tüneteikről és egy egytől ötig terjedő skálán osztályozták egészségi állapotukat a terhesség kezdetétől a szülés utánig.

    Kiderült, hogy a nők többségénél legalább egy tünet áll fenn a szülés utáni első évben, egynegyedüknél pedig öt vagy több tünet jelentkezik.

    Hirdetés

    A leggyakoribb a tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy sporttevékenység közben jelentkező úgynevezett stressz inkontinencia, amely a szülés utáni első évben a nők 22 százalékánál lép fel. „Ez egy súlyos, gyakran krónikussá váló probléma” – mondja Dr. Schytt.

    A kockázat emelkedett az elhízott, székrekedéssel küzdő, többször szült vagy 35 éven felüli nők esetében, míg a császármetszéssel szült anyáknál a rizikó alacsonyabb. Dr. Schytt azonban arra figyelmeztet, emiatt nem szabad császármetszést kérni, mivel a műtétnek is megvannak a maga veszélyei.

    Gyakran előfordult panaszként még a fáradtság, a fejfájás, továbbá a nyak, a váll és a hát fájdalma. Fájdalmas lehet a császármetszés hege, a közösülés, továbbá nem ritka az aranyér sem, de ezek a problémák általában két hónap elteltével megszűnnek. A számos fizikai panasz ellenére a legtöbb nő azt vallotta, hogy jól érzi magát, többen, mint a hasonló korú többi nő. „Ennek oka valószínűleg az, hogy az egészséges nők szülnek, azonban szülés után olyan eufória jelentkezik, amely elvonja a figyelmet az átmeneti fizikai tünetekről” – magyarázta a doktornő.

    Dr. Schytt szerint a szülés utáni kontrollvizsgálat jó alkalmat teremt arra, hogy kiszűrjék és kezeljék azokat a nőket, akik fizikai problémákkal küszködnek és nem érzik jó magukat.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

    Medipress

     

    Módosítva: 2010.07.18 17:37, Megjelenés: 2010.07.18 17:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    Mikor van szükség hüvelyfali plasztikára?

    Sajnos nemcsak az arc, a mell izmai és bőre ereszkedhet meg az idő múlásával, hanem a hüvelyfalat alkotó izmok, támasztószövetek is. Az előbbiekkel ellentétben ez nem szépészeti problémát, hanem komoly egészségügyi gondot okozhat. A helyreállító műtétet hüvelyfali plasztikának nevezik.

    Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

    Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA