A hirtelen jött meleg mindenkit megviselhet

WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus frissítve:

Különösen az idősek és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek, valamint a várandós nők viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, hogy ne legyünk rosszul a kánikulában.

A hirtelen érkezett hőség veszélyei

Az első nyári hőséghullám terheli meg legsúlyosabban a szervezetet, és ilyenkor növekszik a legnagyobb mértékben a hőségre visszavezethető halálozás veszélye is.

A nagy hőség és erős UV-sugárzás veszélyei

A nagy hőségben és erős UV-sugárzás mellett fennáll a kiszáradás, napszúrás, napégés, hőguta, hőkimerülés veszélye.

A meleg hatása szívünkre

A hőmérséklet emelkedésével szervezetünk terhelése is nő, a hirtelen változásokhoz pedig különösen nehéz alkalmazkodni. A meleg hatására kitágulnak az erek, a szív fokozott munkát végez, terhelése nő. Szívpanaszok és általános rosszullét jelentkezhet. Megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam, lappangó gyulladások is belobbanhatnak (pl. sebek, garat, belső szervek). Szívinfarktusgyanú esetén azonnal hívjon mentőt!

A meleg hatása a hő- és folyadékháztartásunkra

A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, a test felhevülését meg kell akadályoznia, ezért fokozottan izzadunk. Az elvesztett folyadék és só pótlása nagyon fontos. Különösen kell figyelni a kisgyerekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil. A szervezet hőszabályozó képességét befolyásolja az életkor, az egészségi állapot, a fizikai erőnlét, a testsúly, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is.

Egyéb panaszok, melegfronti hatások

Bár fronthatásra most nem kell számítanunk, az egyre melegebb idő hatására gyenge melegfronttal járó tünetek jelentkezhetnek. Előfordulhat migrén és görcsök, alvászavarok, fáradékonyság, levertség, szédülés, izomgörcs, zavartság, a koncentrálóképesség csökkenése stb., de a napos, meleg idő kedvezően hat sokunk hangulatára, közérzetére.

Ahogy a szívpanaszokat, úgy ez utóbbi tüneteket sem csak az időjárás változásai okozhatják, ezért enyhébb panasz esetén is mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy fény derüljön az okokra. Az enyhe tünetek, levertség hátterében is meghúzódhat súlyos betegség, igaz ez az emberekre és az állatokra egyaránt, ezért ne késlekedjen, forduljon orvoshoz, illetve kedvencét vigye állatorvoshoz!

Mire figyeljünk egészségünk megőrzése érdekében?

  • Az UV-sugárzás káros hatásainak megelőzése érdekében fontos a magas faktorszámú, megfelelő készítményekkel történő bőrvédelem, illetve kerülni kell 11 és 15 óra között a napon való tartózkodást. A szabadban viseljen világos, természetes anyagú ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget! Lehetőség szerint tartózkodon árnyékban!
  • A csecsemőket, kisbabákat nem szabad napoztatni!
  • A csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük!
  • Háziállatai számára biztosítson árnyékos helyet és mindig hozzáférhető friss ivóvizet!
  • A kutyasétáltatást a hajnali és a késő esti órákra időzítsük! Adjunk kedvencünkre hűsítő kendőt!
  • Járműben ne hagyjon magára semmilyen élőlényt rövid időre sem! A napon hagyott gépjárművek pillanatok alatt elviselhetetlenségig felmelegedhetnek.
  • Ha vezet és úgy érzi, hogy tompulnak a reflexei, húzza le az ablakot és engedjen be friss levegőt a járműbe. Induljon útnak korábban, tartson több pihenőt utazás közben, szálljon ki kicsit, igyon folyadékot. Felmelegedett autóba ne üljön be, előbb szellőztesse ki alaposan. A meleg gépjárműben való utazás rosszulléthez, akár ájuláshoz is vezethet, így fokozott a balesetveszély.
  • Hűtse magát, és megfelelően pótolja az izzadással elveszített folyadékot és ásványi sókat.
  • Csak könnyű ételeket fogyasszon (sok zöldséget, gyümölcsöt, leveseket)!
  • Nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ételeink ízesítésére, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.
  • A magas cukor- és sótartalmú ételek, édességek, valamint az alkohol folyadékot vonnak el szervezetünkből, így mellőzzük fogyasztásukat!
  • A lakásban használjon védőrácsos ventilátort!
  • Szellőztessen rendszeresen, főleg a hűvösebb órákban!
  • Tartózkodjon a megerőltető fizikai aktivitástól! Ha sportol, azt a hűvösebb reggeli vagy esti órákra időzítse!
  • Ha vízparton tartózkodik, felhevült testtel soha ne ugorjon be a vízbe!
  • Kutatások bizonyítják, hogy hirtelen hőségben nő a koraszülés kockázata is, ezért a várandós nők számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.
  • Különösen vigyázzanak egészségükre az idősek, valamint a szív-érrendszeri, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.