Gáz, puffadás, böfögés - Intő jel is lehet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A gáz, a puffadás és a böfögés mind normális állapot. A bélgázok a gyomorban és bélrendszerben képződnek, amikor a szervezet megpróbálja az élelmiszert energiává alakítani. Mikor jelezhet bajt?

A gáz és a böfögés kínos lehet, míg a haspuffadás kényelmetlen. Bár sokan úgy vélik, túl sok bélgázt termelnek, ilyen csak ritkán fordul elő. Ha változtat azokon az étkezési szokásain, azzal csökkentheti a gázok által okozott kellemetlenségeket.

A böfögés a gyomorból, vagy a nyelőcsőből a szájon át önkéntelenül vagy kényszerűen áramló, néha zajjal kísért levegő. Az étkezések utáni 3-4 alkalommal történő böfögés normális, amit leginkább az evés közben lenyelt levegő okoz. A böfögés egyéb okai ideges szokás, vagy más egészségügyi állapot, mint például a fekély vagy epehólyag probléma lehetnek. Egyes kultúrákban az étkezés utáni hangos böfögés az étel elismerésének jele.

Minden ember bocsát ki gázokat, vannak, akik többet, míg mások kevesebbet. Teljesen normális naponta 6-20 alkalommal szellenteni. Bár ez zavarba hozhatja, a túlzott bélgáztermelést, általában nem súlyos egészségügyi probléma okozza.

A puffadás és bélgázosodás leggyakoribb okai

  • Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla. Az irritábilis bél szindróma és tünetei

  • Lenyelt levegő – A lenyelt levegő, ha nem böfögik fel, áthalad az emésztőrendszeren és a végbélnyíláson át távozik. A túlzott levegőnyelés csuklást okozhat.

  • Ételek és italok – A különböző ételek és italok mindenkinél más mennyiségű gázosodást okoznak.

  • Székrekedés – Ez általában haspuffadást okoz, de nem növeli a bélgáztermelést.

  • Gyógyszerek és táplálék-kiegészítők – A gyógyszerek és a különböző táplálék-kiegészítők, mellékhatásként mind okozhatnak felfúvódást és fokozott bélgáz termelést.

  • Olyan egészségügyi problémák, mint a bélelzáródás vagy Crohn-betegség.

  • Hormonszintváltozás - Nők esetében gyakori, hogy a menstruációt megelőzően puffadnak, mivel a testük visszatartja a folyadékot.

A dyspepsia egy orvosi kifejezés, melyet a homályos teltségérzetre, vagy a gyomor felső részén és a mellkasban, étkezés után érzett égő érzésre használnak.

Ezzel egyidőben egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint a böfögés, morajló has, rossz étvágy és megváltozott székelési szokások.

Időnként előfordulhat, hogy a szívroham tüneteit a beteg elbagatellizálja, tévesen azt gondolván, hogy az csak egy kis gáz vagy emésztési zavar.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.