Zsírszéklet (steatorrhea)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Zsírszékletnek (steatorrheának) nevezzük, ha a székletben felesleges zsír található. Jellemzője, hogy ilyen esetekben a széklet mennyisége megnő, színe halványabb, felülete zsíros/olajos fényű, kifejezetten bűzös, és a víz felszínén lebeg.

Szervezetünkben a zsírok emésztéséért az epe és hasnyálmirigy által termelt nedv együttesen felel. A zsírok hatékony felszívódásához epesavakra, emésztő enzimekre, valamint ép, normálisan funkcionáló vékonybél nyálkahártyára van szükség. Amennyiben ennek a rendszernek bármely eleme elégtelenül működik, kialakulhat a zsírszéklet.

A zsírszéklet lehetséges okai

Az emésztés, vagy felszívódás károsodása zsíros székletet eredményezhet. Az okok közé tartozhat:

A zsírszéklet okának kivizsgálása

A steatorrhoea kivizsgálása akkor indokolt, ha a széklet volumene megnő, kinézete megváltozik, víz felszínén lebeg, kifejezetten bűzössé válik. Emellett egyéb nem specifikus zsírfelszívódási zavarra utaló jeleket is észlelhetünk, mint a krónikus hasmenés, hasi diszkomfort, puffadás, súlyvesztés.

Súlyos esetekben a bőr alatti zsírszövet- és izomtömegvesztés is bekövetkezhet, valamint a zsírban oldódó (D, E, K, A) vitaminok hiánytünetei is jelentkezhetnek. Gyermekekben növekedési rendellenesség, megkésett pubertás is előfordulhat.

Gyanú esetén különböző tesztek végezhetők, például széklet elasztáz kimutatás, valamint a lehetséges kóroknak megfelelően képalkotó vizsgálat, endoszkópia (pl. krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetén MRCP, vékonybélbetegség esetén endoszkópos vizsgálat, szövettani mintavétellel).

Kezelési lehetőségek

Törekedni kell az oki kezelésre, azaz a zsírszékletet kiváltó kórkép terápiájára. Nézzünk néhány gyakor betegséget:

Ez is érdekelheti Milyen betegségekre utalhat a széklet színe, szaga és állaga?

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Széklet
A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.