• Felszívódási Zavar téma

    WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
    Felszívódási zavar
    A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
    Budai Allergiaközpont - Dr. Vass Noémi, gyermek-gasztroenterológus
    A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek-gasztroenterológus segítségével.
    KNK PR
    A gluténérzékenység - avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység - lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. (x)
    WEBBeteg - Cs. K., fordító
    A D-xilóz felszívódási teszt során a D-xilóz (egyfajta cukor) szintjét mérik a vérben illetve a vizeletben. A teszt a vékonybél elváltozásaival és a tápanyagok felszívódási zavaraival kapcsolatos betegségek kiszűrését segíti.
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    Tisztelt Doktor Úr! Másfél éve volt egy bélfertőzésem. ÁNTSZ vizsgálat szerint Rota vírus. Kb. 3-4 napig tartott a vizes hasmenés. Ebben az időben enni nem tudtam. 78 kg ról lefogytam 72-re. Elkezdtem kisebb adagokat enni majd...
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    ÜDVÖZLÖM! SZIVÁRGÓ BÉLSZINDRÓMÁM VAN. TUD NEKEM SEGÍTENI HOGY ÉTKEZZEM, VAGY ESETLEG VAN RÁ VALAMILYEN GYÓGYSZER, AMI AZ ÁTERESZTŐKÉPESSÉGET CSÖKKENTI. NAGYON KEVÉS ÉTEL VAN AMIT MEGTUDOK ENNI.VÉRVÉTEL NEGATÍV...