Úgy felpuffadtam, mintha terhes lennék - Hormonális okok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegű puffadásnak?

Menstruációs ciklus

A havi menstruációs ciklus is gyakran okoz haspuffadást. Különösen a menopauza előtt álló nőknél figyelhető meg, hogy a ciklus második két hetében, az úgynevezett sárgatest fázisban, a szervezet visszatartja a vizet, ami miatt megduzzad a has, de a melleken, lábakon és kezeken is tapasztalható hasonló változás.

A haspuffadás okai

A puffadás két gyakori oka, a fokozott levegőnyelés és az irritábilis bél szindróma esetén a gyógyszerszedés mellett hasznos az életmódváltás is. Mindenkinek javasolt a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, a szénsavas italok kerülése, az étkezéseket követő levezető testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, a puffasztó ételek kerülése.

Mindent a haspuffadásról

Fogamzásgátló gyógyszerek

A fogamzásgátló gyógyszerek használata is okozhat puffadást. Noha kevésbé gyakori, mint a menstruációs ciklushoz köthető haspuffadás, hormonális puffadást okozhat az is, ha éppen elkezdjük vagy abbahagyjuk a fogamzásgátló szedését, illetve egy másik készítményre való átállásnál is tapasztalható.

Az ilyen jellegű puffadás általában három hónapon belül megszűnik. Ez lehet az ok amögött az elterjedt nézet mögött, hogy a fogamzásgátló tabletta kövérít.

Haspuffadás terhesség alatt

A puffadás annak is lehet jele, hogy egy nő terhes. Azok a nők, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát és teherbe esnek, az első hónapban gyakran tapasztalnak haspuffadást. Ez a szervezet természetes reakciója a terhesség tényére.

Álterhesség

Álterhesség is okozhat hasi felfúvódást. Álterhességről akkor beszélünk, ha valaki oly mértékben sóvárog gyermekáldásra, hogy szervezete elkezd terhességi tüneteket produkálni.

Noha a jelenség ritka, az érintettek szervezetében az ugrásszerűen megnövő ösztrogén és prolaktin hatására, a has növekedésnek indul, és egyes esetekben még a tejelválasztás is megkezdődik. Amennyiben a terhesség tüneteit tapasztalja, mindenképpen keressen fel egy szakorvost, aki igazolja annak meglétét, és megfelelő életmódtanácsokkal látja el Önt.

Ciszta, daganat, fibróma

A puffadás jelezheti azt is, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ha gyakran fordul elő, jelezhet petefészekcisztát, petefészek-daganatot vagy méhfibrómát. Különösen az 50 év körüli vagy ennél idősebb nőknek kell fokozottan odafigyelni ezekre a jelekre.

Természetesen a haspuffadásnak számos más oka is lehet, ezért mindenképpen forduljon orvoshoz, ha a panasza rendszeresen visszatér, vagy elhúzódó, csak így tudhatja meg pontosan, mi áll a puffadás mögött!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.