Anyagcsere téma

A halszag szindróma okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-10-20 04:03
A halszag szindróma, más néven trimetilaminuria egy olyan genetikai, anyagcserét érintő öröklődő megbetegedés, melyben a világon dokumentáltan csak pár száz ember szenved.

Mire utalhat a hirtelen hízás?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-09-20 21:03
Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal riasztóbb, mint a testsúly gyarapodása, ez is jelezhet súlyos megbetegedést.

Bioritmus: szívbetegséghez is vezethet a felborulása

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-05-21 13:33
A bioritmus kifejezéssel nap mint nap egyre sűrűbben találkozunk, ám sokszor nem pontosan tudjuk, mit is rejt magában a kifejezés. A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása is lehet. Az alvászavarok és a szívbetegségek egyes fajtáinak kialakulása is ezzel magyarázható.

Az anyagcsere serkentésének 4 egyszerű módja

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-24 19:03
A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testi sejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat kiűzi a testből, lassan, de biztosan leépíti a fölösleges kilókat és a könnyedség érzését hagyja hátra.

A testtömeg élettani szabályozása

Ujfalussy Dorottya Júlia - 2022-01-19 22:03
A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra és saját koncentrációjukra is ható hormonok hatásának összessége. Számos mechanizmus pontos működése még felderítésre vár.

Vízfogyasztás és anyagcsere

WEBBeteg - 2021-10-08 05:03
A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan.

A mangán: miért van rá szüksége szervezetünknek?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-08-05 20:33
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele.

Tények és tévhitek az anyagcseréről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-08-03 17:03
Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek-e, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-03-15 11:25
A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

A minőségiszénhidrát-fogyasztás egészséges

Több mint TestŐr - 2018-12-12 15:31
Szénhidrátra szüksége van a szervezetnek. Ha azonban az étrendből tartósan hiányzik a szénhidrát, az a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a szervezet só-vízháztartása egyensúlyának felborulásához vezethet. Az anyagcsere-egyensúly fenntartásához minimálisan 100 gramm szénhidrát bevitele szükséges naponta. A felnőttek energiaszükségletének mintegy 55-60 százalékát célszerű szénhidráttal fedezni, de fontos, hogy ez a szénhidrát ne finomított legyen.

A kritikus első 1000 nap

Táplálkozási Akadémia - 2016-09-03 16:07
Az élet első 1000 napja, azaz a várandósság (270 nap) és az első két életév (365 nap plusz 365 nap), az emberi élet leggyorsabb növekedési időszaka, aminek során a sejtek, szövetek és szervrendszerek differenciálódása és fejlődése a legintenzívebben zajlik. Ebben az időszakban az emberi szervezetet rendkívüli rugalmasság és fokozott érzékenység jellemzi.

Mi történik a dietetikusnál?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015-10-06 16:55

Mennyi energiára van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk egyáltalán működni tudjon? Akkor is hízhatunk, ha túl keveset eszünk? Mi az étkezési napló? Hogyan változik az alapanyagcsere az életkorral? Antal Emese dietetikus szakértőnk rendelőjében jártunk személyes tanácsadáson.

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Az energiaegyensúly

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015-05-07 14:50

Az energiaegyensúly azt az energiamennyiséget jelenti, amely mellett az elfogyasztott és a felhasznált energia egyensúlyban van, figyelembe véve az egyén testtömegét, nemét, életkorát, testösszetételét, fizikai aktivitását és egészségi állapotát.

Számítsa ki, hogy mennyi energiára van szüksége az Ön életkorában és életmódjával.

Hogyan élénkítsük anyagcserénket?

Well pr - 2013-09-02 02:11
Mi az anyagcsere feladata és mit tehetünk az anyagcsere folyamatok élénkítése érdekében? – Antal Emese, dietetikus, szociológus válaszol. Az egészséges életmód, és a betegségmegelőzés szempontjából alapvető jelentőséggel bír a kiegyensúlyozott anyagcsere.
A plusz kilók gyors leadására elterjedt módszer a hashajtók szedése, amely nemcsak nem hoz hosszútávú eredményt, de még veszélyes is. Hogyan gyorsítható fel az anyagcsere biztonságos módon?

Az alváshiány visszaveti egy sportoló teljesítményét

WEBBeteg - Fortin László, újságíró - 2012-08-22 09:11
A legtöbb sportoló tudatában van annak, hogy a kellő mennyiségű alvás fontos a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez, de eddig ez csak egy elmélet volt bizonyítékok nélkül. Kutatók utánajártak mennyi alváshiány befolyásolja a teljesítményt, és hogyan.
Az inzulin- és vérzsírszintre is kedvező hatással lehet a fűszerek változatos és bőséges használata. A jelenséget a fűszerek antioxidáns tulajdonsága okozza.
Nem is gondolnánk, hogy egy apró, mindössze néhány grammot nyomó, pillangóformájú szerv milyen fontos szerepet tölt be az emberi test működésében. Ez a nyak elülső részén található pajzsmirigy, amely anyagcsere-szabályozó hormonokat termel, így közvetlenül arra is befolyással van, hogy testünk az elfogyasztott ételt energiává alakítja vagy elraktározza.

Alváshiány és anyagcserezavarok

Medipress - 2011-01-29 02:51
Fektessük le időben gyermekeinket! A kevés alvás megnöveli a gyermekkori túlsúly kialakulásának kockázatát. Ám ha hétvégén és ünnepnapokon bepótólják a hiányzó alvásidőt, azzal mérsékelhető a kockázat.

Anyagcseregondok és az asztma

Medipress - 2010-10-04 14:17
A kevés étkezés és a mozgás hiánya felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, növelve az asztma kialakulásának esélyét, mutatja egy új tanulmány.

A vérnyomáscsökkentő fogyaszt?

Független Hírügynökség - 2008-04-29 00:00
Lehetséges, hogy ausztrál tudósok felfedezték a diéta nélküli fogyás szerét. Melbourne-i kutatók egy ismert vérnyomáscsökkentővel kísérleti egereknél lényegesen fel tudták gyorsítani az anyagcserét. Így az állatok hiába ettek többet, a zsírszöveteik mennyisége mégis csökkent.

Anyagcsere gyorsítása

Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna - 2014-05-25 17:37
Hogyan tudnám gyorsítani az anyagcserémet?