• Tej téma

        Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
        A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység. Akiket viszont érint a probléma, azok most sokkal jobb helyzetben vannak, mint 10 évvel ezelőtt.
        WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
        Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.
        WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Tej
        A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
        WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem szabad fogyasztaniuk. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető? Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.
        Budai Allergiaközpont - Sasvári-Szekerese Anita, dietetikus
        A tejallergia egyike a leggyakoribb gyermekkori allergiáknak. A gyerekek többsége a harmadik születésnap környékére kinövi a betegséget, ám az addig tartó időszakban sok kérdés felvetődik a szülőkben. Ezekről beszélgettünk Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával.
        Több mint TestŐr
        Bár a műsorvezető az eszpresszót kedveli, a vendégeit kávékülönlegességekkel szokta elkápráztatni. Műsorvezetőtársa, Szabó Dóra is a kávé szerelmese, de ő is a rövid feketét szereti. A kávé tálalásával ünnepivé tehető a kávézás pillanata, a latte art, azaz a tejhab művészet egyszerű formái egy kis gyakorlással elsajátíthatók.
        Több mint TestŐr
        A kávézás manapság jóval több a koffeinbevitelnél. Ahogy a kávézás kultúrája egyre színesedik Magyarországon, úgy jelennek meg azok a különleges díszítőelemek is, amivel a kávézás vizuális élménnyé is alakítható. A latte art, azaz a tejhab művészet, ma már világbajnokságokon is megméreti a baristákat. Az egyszerű szív mintázat mellett a hattyú, a szarvas, a maci vagy a térben kiemelkedő cica is kialakítható tejhabból. A bonyolultabb formákhoz több év gyakorlás szükséges.
        Debreceni Egyetem
        A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.
        Több mint TestŐr
        A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!