A tej: ahogyan az orvosok látják

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Legutóbbi cikkünk a tehéntejről és annak fontosságáról megosztotta olvasóinkat. Elhatároztuk, hogy megkérdezzük a háziorvost, a gyermekgyógyászt és a diabetológust, hogy ők hogyan vélekednek erről az italról.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus írása a tejről nem éppen friss, de a WEBBeteg legutóbbi cikkének megjelenése után többen idéztek tőle: "Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. Tejet minden gyermeknek – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet...” – írja Szendi Gábor cikkében.

Jane Heimlich, a „Tej: halálos méreg” című könyv előszavában azt írja, hogy „Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban...".

Mi is ajánlunk egy írást, amely elérhető az interneten is: Csapó János és Csapóné Kiss Zsuzsanna - Tej és tejtermékek a táplálkozásban. Érdemes ezt is elolvasni, mielőtt véleményt alkotunk a tejről.

A gyermek és a tej

„Valószínűnek tartom, hogy nem kapnánk két egyformán megfogalmazott választ, ha orvosi körökből is több véleménymintát szereznénk be, ugyanúgy, ahogy a szülői vélemények is megoszlanak magával a tehéntej fogyasztásával kapcsolatban” - nyilatkozta a WEBBetegnek Gelencsér Éva gyermek diabetológus. Egy biztos: a tehéntej fogyasztása állati idegen fehérjebevitelnek minősül, amelyre mindenki egyedi immunrendszer-mintázatával alakítja ki a rá jellemző választ. Vagyis az alapok és az eredendő okok genetikai téren keresendők.

Dr. Gönczi Ferenc, a Kenézy Kórház Csecsemő és Gyermek Osztályának főorvosa emlékeztet a szakmai irányelvre, amely szerint 6 hónapos koráig anyatejet kell adni a csecsemőnek, majd egyéves koráig lehet folytatni a szoptatást, illetve ha ez nem megoldott, a tápszer adását, egyéves kora után pedig fokozatosan térhetnek át a tehéntejre. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor szabad bevezetni a vegyes táplálkozást, ha a gyermek nem allergiás, nincs tejcukor-érzékenysége. Az anyatejes táplálás azért is fontos, mert így kialakul a csecsemő bélflórája, amelynek fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem.

Több tudományos ismeret gyűlt össze, aminek alapján a tej és a tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepét tanulmányozni lehet. Egy közleményben leírták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztottak tejet, sokkal logikusabban gondolkodtak és absztrakciós képességük is jobb volt a tejet nem fogyasztókéhoz hasonlítva.

Tápanyagbevitel kisgyerekeknek

A tej és a cukorbetegség

Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak tejet - olvasható a klinikai szakpszichológus tollából.

Dr. Gönczi Ferenc kiemeli: a csecsemőnek ilyen korán még nem szabad tehéntejet adni, ahogyan a fentiekben említette: egyéves kor után beszélhetünk tehéntejes táplálkozásról.

A mai napig kutatják több táplálkozási tényező (közte a tejfogyasztás) és a diabétesz közötti összefüggést, de teljesen egyértelmű kapcsolatot nagyon nehéz igazolni - mondja Dr. Gelencsér Éva gyermek diabetológus. Maga a kórkép soktényezős, és dinamikusan változó. Tény, hogy a diabétesz járvány terjed, és egyre kisebb életkorban jelentkeznek az esetek, de azt nem szabad így kijelenteni, hogy a tej okozza a cukorbetegséget.

Van viszont kapcsolat a nem megfelelő mennyiségű "napfényvitamin" és a diabétesz között. Kiderült, hogy a D-vitamin hiánya növeli a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség, valamint számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát.

A magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá - derült ki a Magyar Prevenciós Orvos Társaság közleményéből. A gyermekeknél a vitaminpótlás azért is fontos, mert a D-vitamin elengedhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez. Igaz, a tejben kevesebb D3-vitamin található, mint például a halolajban.

Tejallergia és D-vitamin

A D-vitamint a szervezet az UVB sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában is. Kevés napfény, tejallergia, vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitaminhiány léphet fel. A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben.

Az inzulinrezisztencia és a tej

"Az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Mivel a modern ember táplálékának 20%-át is kiteszik az egészségesnek hitt tejtermékek, ez jelentősen hozzájárul a népességben az inzulinrezisztencia kialakulásához."- olvasható Szendi Gábor írásában.

Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezető dietetikusa válaszában kitért arra, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásában, progressziójában szerepet játszó kockázati tényezők közül a genetikán kívül, a nem megfelelő táplálkozás, a stresszes életmód és fizikai inaktivitás említhetők.

A tej- és tejtermék fogyasztás és az inzulinrezisztencia közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok eredményei azonban rendkívül ellentmondásosak. A kivitelezés tekintetében sem egységesek: milyen módszerrel mérték az inzulint, milyen időpontokban, milyen tej- illetve tejtermékeket vizsgáltak? Összességében tehát semmiképpen nem vonható le az említett konklúzió.

A vitaminok és a tej

Fél liter tej a 7–9 éves gyerekek vitaminigényéből a következő mennyiségeket biztosítja:

  • B2-, B12-vitamin 65–75 százaléka,
  • A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 százaléka,
  • B1-, B6- és C-vitamin kb. 20 százaléka,
  • D-, E-vitamin és a folsav kb. 10 százaléka.

Ajánlott tejmennyiség

Már napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét - tanácsolja Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezető dietetikusa. Mennyi tejet igyunk?

A kálcium és a tej

A napi kalciumszükségletünk 800 mg körüli. A tej tekinthető a legalkalmasabb kalciumforrásnak, mert ebben a formában tudja a legkönnyebben hasznosítani a szervezet. A kalcium bevitelét a laktóz, a fehérje, a D-vitamin és a citromsav is elősegíti. Egy pohár, azaz 2 dl tehéntejben közel 240 mg kalcium található.

A tej és a magas vérnyomás

Egyik olvasónk azt írta cikkünk hozzászólásában, hogy "Én a saját tapasztalataimra támaszkodom, és nem nagyon érdekel, ki mit ír a tejről. Elmondhatom, hogy a tej és tejtermékek elhagyásával megszűnt a magas vérnyomásom…"

Az általunk megkérdezett keszthelyi háziorvos válaszában kitért arra, hogy a tejben nincs direkt vérnyomásemelő anyag, vannak azonban benne fehérjék, zsírok, illetve tejcukor, de nem olyan mértékben, hogy az gondot okozzon. Kivéve a szűretlen, zsíros tehéntej korlátlan ivását – teszi hozzá dr. Hertelendy László.

Nem általánosíthatunk!

Összefoglalva: egyéves kor után az egészségmegőrző, betegségmegelőző étrendben fontos szerepe lehet a megfelelő minőségű és mennyiségű tejnek és tejterméknek. Figyelembe kell azonban venni, hogy nem lehet általánosítani, ezért hangsúlyozza az OÉTI, illetve a legutóbbi cikkünkben Turcsák Katalin dietetikus, hogy amennyiben bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, egy dietetikust. Nem akarunk senkit sem rábeszélni a tejre, de lebeszélni sem. Úgy gondljuk, a végletek között van több járható út is.

Igaly Diána: volt, hogy hetekig nem ittam tejet!

Kínában 2-3 hétig nem ivott tehéntejet Igaly Diána, olimpiai bajnok sportlövő, ugyanis nem merte megkóstolni az ottani italt. Nagyon hiányzott a tehéntej, itthon nagyon hozzászoktam, bár nem magában iszom – mondta a sportoló, aki minden nap 4-5 dl tejterméket fogyaszt: reggel kakaóval indítja a napot, majd napközben joghurtokat eszik. A versenyek előtti időszakban száműzi a nehéz ételeket, inkább többször eszik könnyű joghurtot, amely kiváló energiapótlásnak. A 1,5 százalékos zsírtartalmú tejre esküszik, tejbegrízt, kakaót és tejes kávét készítenek a családban, a gyermeke óvodáskorától iszik tehéntejet, ő is inkább a kakaóra szavaz.

(WEBBeteg – Tóth András, újságíró)

Frissítve: 2014.08.17. 07:38, Megjelent: 2014.08.17. 07:38
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Tej téma, Tehéntej téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló